תעשיית ההייטק הישראלית העניקה למדינה מתנות רבות. אחת מהן, היא פתיחת האפשרות לשילובם של מגזרים שונים במקצועות טכנולוגיים, מה שכמובן יכול לחולל שינוי מהותי במגזר כולו. זה בהכרח אינטרס של המדינה לשלב מגזרים שונים בתעשיות משגשגות, ולכן היא השקיעה מאמץ בשילוב חרדים וחרדיות, נשים וערבים בהייטק הישראלי, גם בעזרת ארגונים חברתיים אזרחיים.

כפי שפרסמנו פה ב-mako, הישראלים נוהרים להייטק: בשנת 2021 הצטרפו לתעשייה 27 אלף איש ומספר השכירים בה צמח בשמונה אחוז. הצמיחה הזו היא פי שמונה מהצמיחה במספר השכירים ביתר המשק (שעמדה על אחוז). אבל המטרה הגדולה של שילוב מגזרים נוספים לא הושגה. בדוח השנתי של מכון החדשנות משנת 2021, התברר שמספר הערבים בהייטק גדל ב-200 איש בלבד. מספר החרדיות לצורך העניין, ירד ב-1,200 נשים באותה שנה.

כעת מתברר, שהמאמצים שהושקעו בשילוב המגזר הערבי בהייטק אינם נושאים פרי. בשנת 2023 המצב החמיר: בשנה שעברה הייתה ירידה של 75 אחוז בהשמת עובדים להייטק ולמקצועות ההנדסה, כך על פי דוח של ארגון צופן-תשביק, המקדם השתלבות של מהנדסים מהחברה הערבית בתעשיות המתקדמות בישראל בתחום התוכנה, החומרה, מערכות המידע ותחומים נוספים. הארגון מקיים מדי שנה יריד תעסוקה בהשתתפות ארגונים נוספים וחברות הייטק וטכנולוגיה מובילות, ומוציא דוח מצב שנתי על תעסוקת המגזר.

בעשור האחרון זינק שיעור העובדים מהחברה הערבית בהייטק. לפי משרד העבודה והרווחה, ב-2023 שולבו למעלה מ-15 אלף מהנדסים ומהנדסות מהמגזר בענף. אבל בשנתיים האחרונות קצב השילוב שלהם הואט משמעותית, וכעת נחשפת הצניחה הנוכחית של 75 אחוז מההשמות. לפי נתוני ארגון צופן-תשביק, ענקיות הטכנולוגיה הגלובליות ממשיכות להוביל בהשמת מהנדסים ומהנדסות ערביים, אך במספרים נמוכים בהרבה. "המשך ההאטה העולמית בהייטק, והמלחמה בישראל, השפיעו באופן מכריע על קצב ההשמות בענף ומספרן", מוסרת מייסם ג'לג'ולי מנכ"לית צופן-תשביק.  

הנתונים של צופן-תשביק מתאימים למה שאמר לפני שבועיים מנכ"ל רשות החדשנות בראיון לכלכליסט. לטענתו של דרור בין, המדינה נכשלה בשילובם של נשים, חרדים וערבים בהייטק. "מספר הגברים הערבים בתעשייה ב־2014 עמד על 3,000 ובסוף 2023 רק 6,000", הוא אמר באותו ראיון. 

גם נתוני הרבעון הראשון של שנת 2024 אינם מבשרים על התאוששות, אלא על העמקת המשבר, עם ירידה של 50 אחוז בהשוואה לרבעון המקביל של שנה שעברה.

עובדי הייטק במשרד (אילוסטרציה: alex kotliarskyi, unsplash)
המדינה נכשלה בשילוב מגזרים שונים | אילוסטרציה: alex kotliarskyi, unsplash

אין ברירה אלא לחפש עבודה כמורה

בצופן-תשביק משתפים שמספר מחפשי העבודה הערבים בכלל, גדל במאות אחוזים ב-2023, גם בעקבות המשבר הגלובלי והמקומי בענף ההייטק, ובהמשך בשל מלחמת חרבות ברזל. בארגון מציינים גם, כי בשנה החולפת גם גדל מספר המפוטרים מהחברה הערבית, ולמרות הניסיון והוותק שרכשו, הם מתקשים למצוא תעסוקה. מספר הג'וניורים בוגרי מקצועות המחשב מהחברה הערבית שמחפשים עבודה עומד כיום על כ-800. ד' מהנדסת ערביה צעירה ללא ניסיון, סיימה ללמוד בקיץ 2023 ואינה מוצאת עבודה בתחום. "אם עד הקיץ לא אמצא עבודה בהייטק, אאלץ לחשוב על כיוונים אחרים כדי להתפרנס וייתכן שלא תהיה לי ברירה אלך לעבוד כמורה", אומרת ד'. "המצב הכלכלי והמלחמה פוגעים בכל המשק, ולא נראה לי שזה ישתפר בקרוב". "המצב שלנו, המהנדסים הערבים, הרבה יותר קשה מבעבר", אומר מהנדס עם ותק של שלוש שנים שפוטר מחברה גלובלית ומחפש עבודה כבר חצי שנה. "לחברנו מהחברה היהודית יש לרוב קשרים וחיבורים שלנו אין ובנוסף, אם לומר את האמת העצובה, המצב הבטחוני מעורר מתיחות בין ערבים ליהודים וזה בעיקר פוגע בגיוס שלנו מהחברה הערבית".  

"יש בחברה הערבית היצע מועמדים איכותי, משכיל ורלוונטי לשוק העבודה, אבל העובדים עדיין מתמודדים עם לא מעט חסמים", אומרת ג'לג'ולי. אנו קוראים לחברות להמשיך ולזהות את הפוטנציאל הגלום בצעירים וצעירות מהחברה הערבית, בתקווה להיפוך מגמה בהמשך השנה".