מי בימים אלה רוצה דירה חדשה במעלות תרשיחא, בצפת או בקריית שמונה, במחירים של כ־800 אלף שקל? לפי קצב ההרשמות להגרלות מחיר מטרה שייסגרו השבוע, ובמקביל הביקוש לרכישת קרקעות בפריפריה, ישנם אלפים כאלה. הדיסוננס שמתקיים כרגע בין הלחימה ופינוי היישובים בצפון לבין הביקוש לרכישת נכסים לא חדל מלהפתיע. רק ימים יגידו האם אלה ישראלים שבאמת רצו לגור בפריפריה הרחוקה, ספקולנטים שבאו לעשות סיבוב, או כאלה שרק ניסו למקסם את סיכוי הזכייה וההטבות שמעניקה להם המדינה.

עשרות אחוזים מעל שומות המדינה

בשבוע שעבר הכריזה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) על זוכים במכרז לבניית 137 קוטג'ים בשכונת יערית בשלומי. השכונה נמצאת בחלק הצפון מערבי, מהמקומות שתושבי המדינה ותושבי היישוב עצמו מדירים ממנו רגליים בימים אלו, הנמצא מרחק קצר מעמדות חיזבאללה.

למרות הנתונים הלא מבטיחים של המכרז, הצליחה המדינה לשווק את כל 42 המגרשים שיצאו במכרז, למגרשים שנעו בין 564 ל־1,361 מ"ר, לבנייה של 2-4 קוטג'ים בכל מגרש. למכרזים הוגשו 113 הצעות, במחירים שהחלו מ־71 אלף שקל ועד 1.07 מיליון שקל (לא כולל מע"מ והוצאות פיתוח). חלק מההצעות היו גבוהות באופן משמעותי משומות הקרקע שהיו בידי המדינה.

יום קודם לכן, נסגרו 3 מכרזים על שטח כולל של כדונם, בייעוד למסחר, בצפת. המחיר הכולל עמד על 1.124 מיליון שקל, גבוה ב־38% משומת רמ"י.

לפני חודש וחצי, במהלך דצמבר, נסגר מכרז מפתיע בקריית שמונה להקמת 12 דירות בבניין בן 3 קומות. מכרז קטנטן, אבל בהחלט מפתיע בהינתן שמדובר בעיר שנתונה להפגזות כמעט יומיומיות ולנטישה מאסיבית. הקרקע נמכרה לחברת לביב ב־8.15 מיליון שקל (לא כולל מע"מ ופיתוח), גבוה פי יותר מ־3 משומת רמ"י.

מלבד המלחמה, צריך לזכור שגם המצב הכלכלי מעיב על ענף הנדל"ן יותר משנה וחצי, בעיקר סביב העלאות הריבית שייקרו משמעותית את הוצאות המימון של היזמים שקונים קרקעות ובונים דירות. אי לכך, ודאי נוכח הירידה החדה בהשתתפות היזמים בכל המכרזים בחודשים האחרונים, ההצלחה בצפון מפתיעה שבעתיים.

כ־100 אלף נרשמים להגרלה

אולם לא מדובר רק ביזמי נדל"ן, שאולי מניחים שניתן לנצל את המשבר הכבד בענף כדי לאתר הזדמנויות במחיר אטרקטיבי לשם גריפת רווחים עתידית. מה שמפתיע במיוחד הוא קצב הרישום להגרלות "מחיר מטרה" שעתידות להסגר ביום רביעי הקרוב. נכון לסוף שבוע, כ־96 אלף משקי בית מחוסרי דיור נרשמו להגרלה בכל הארץ, כשנתוני הביקוש מרשימים במיוחד בכל הנוגע ל־3 ערים מהצפון הרחוק: בצפת נרשמו 7,295 משקי בית, במעלות תרשיחא - 3,324 ובקריית שמונה - 2,354 משקי בית.

בצפת יוגרלו בסה"כ 41 דירות של היזם עמרם אברהם, מתוכן 20 לבני מקום; דירות 100 מ"ר צפויות להימכר ברמה של כ־750 אלף שקל, אחרי הנחה, והזוכים יזכו גם למענק של 60 אלף שקל; במעלות יוגרלו 141 דירות של חברת מאונטיין גרדנס רזידנס, מתוכן 84 לבני המקום, במחירים שינועו בסביבת 800 אלף שקל לדירות 100 מ"ר עם מענק של 40 אלף שקל; בקריית שמונה יוגרלו 87 דירות של חברת תעז ומהן 51 מיועדות לבני המקום, במחירים של כ־830 אלף שקל לדירה דומה. בקריית שמונה המענק יגיע ל־60 אלף שקל.

למרבה ההפתעה, משקל בני המקום מכלל הנרשמים קטן באופן יחסי. במעלות ובצפת הם מגיעים לכשמינית ובקריית שמונה לכרבע בלבד מכלל הנרשמים. כלומר אלפי משקי בית צעירים, חלק הגדול לא קשור בשום צורה ליישובים הללו, עטים על סיכוי נמוך לזכות בדירה בצפון הרחוק.

לפי שעה, קשה לדעת האם מדובר בביקוש אמיתי לדיור בפריפריה, או בעיקר בניסיון לעשות סיבוב על הסבסוד שמעניקה המדינה. בקריית שמונה, למשל, ההנחה מול מחירי השוק מגיעה לכ־400 אלף שקל, בצפת לכ־800 אלף שקל ובמעלות תרשיחא לכחצי מיליון שקל.

אוהד אסרף, מנכ"ל ובעלי ארי מגורים המתמחה בשיווק פרויקטים שמשתתפים בתוכניות הדיור של המדינה ושמעורב בעצמו בשניים מהפרויקטים הצפוניים, מעריך כי הביקוש אינו מעיד בהכרח על שינוי מגמה. "מניסיון מצטבר מהשנים האחרונות, וגם מהפרויקטים הספציפיים ומהרשתות החברתיות, אני מצטער לאכזב. הנרשמים בעיקר מקליקים על מקלדת. לא רק שהם לא חושבים על היום שאחרי המלחמה - הם אפילו לא חושבים על היום אחרי שיזכו. האם יעברו לגור בקריית שמונה? האם יהפכו למשקיעים וינסו להשכיר את הדירה? מרביתם בסה"כ מסמנים שלושה מקומות שבהם הם מעריכים שיוכלו לעמוד במחירי הדירות ושסיכויי הזכייה שלהם גבוהים ביותר. ואגב, לא פעם הם גם טועים בחישובים".

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס