בסוף יולי דהרה שיירת ראש הממשלה מקיסריה לתל השומר, אחרי שנתניהו התערפל, צנח ונחבט. הערפול נמשך גם במשך לציבור. האם נתניהו בסך הכל לא שתה מספיק בכנרת? כך טענו הרופאים בתחילה, על פי דרישת נתניהו. רק לאחר מכן התבררה התמונה המלאה, שכללה טיפול בליבו של ראש הממשלה.

אנשים אוהבים את המנהיגים שלהם בריאים, בין אם הם ראשי ממשלה ובין אם הם אחראים עליהם במקום העבודה. אז מה עושים כשהבוס חולה?

"הכי גרועות הן השמועות", אומר רן נאור מנכל חברת אורטק מערכות מיגון. "אם מתחילות לרוץ שמועות בארגון שהמנכ"ל חולה או נראה לא טוב הלחשושים מתחילים. כיום ברור לכל, כי שקיפות היא כלי ניהולי ואי  אפשר לנהל בלעדיה. כששמים את כל הקשיים על השולחן ומציגים לעובדים את הדברים לאשורם בישיבת חברה, העובדים יוצאים עם בטחון, סובלניים יותר ורתומים יותר לעשייה. ישיבה כזו מבטלת את אי הודאות בעניין מה עושים כדי שתכנס עבודה כי היא יוצרת התגייסות של כלל העובדים".

העובדים זקוקים למנהל חזק ובריא. שדר כזה מחזק אותם מנטלית. אבל הם גם לא טיפשים. הסתרה ושקרים מלמדים על המנהל יותר מהכל. הסתרה רפואית גורמת לאיבוד תחושת האמון, והרגשה שאין על מי לסמוך.

"למנהיג או מנכ״ל אסור לשקר", מסכים הראל טייב מנכל eTeacher. "הדבר האחרון שרוצים בניהול הוא ליצור תחושה שאי אפשר לסמוך על המנכ"ל, בטח בעידן החדש, כשהכל חשוף וברור שהאמת תצא. עדיף להתמודד עם הסיטואציה ולא להימצא במקום של מגננה.

במצבי ביניים, כשהמצב לא ברור לאשורו ונמצאים בבדיקות רפואיות, טייב ממליץ ללכת בין הטיפות. "לספר, אבל לא לפרט לפרטי פרטים. לא לסלף מציאות אלא תמיד לתת תקווה ולייצר מציאות קדימה עד שיש בהירות ומבינים את המצב לאשורו. אולם אם המצב חמור יותר (מחלה סופנית למשל), יש חובת דיווח לבורד ולמשקיעים ולקבל יחד החלטה מתוך ראייה של העסק ולא של הרצון הפרטי של המנכ״ל. אם יחד עם ההנהלה, יחליט שהוא מסוגל, לצד הטיפולים הרפואיים להמשיך ולנהל בהצלחה את החברה בעצמו, האם עליו לקחת לצידו  מחליף זמני או לסור לחלוטין מתפקידו לטובת החברה".

רמי לוי תוכל להסתדר בלי רמי לוי?

ישנם חמישה גורמים מרכזיים שצריך לדברר להם את אירוע בריאותי של מנכ"ל מסביר עו"ד רמי תמם, ראש תוכנית MBA Cyber בקריה האקדמית אונו ובעלי משרד עו"ד RTCO Law לפלילים ולסייבר: בעלי מניות, רגולטורים, משקיעים, עובדים בחברה ולקוחות. לכל גורם צריך להציג את האירוע בצורה מותאמת.

"במקרה שהמנכ"ל משמש כבעל הפטנט ומקור הידע המרכזי עליו נשענת החברה, ההיעדרות שלו עלולה לפגוע משמעותית ביכולת השרידות ובפוטנציאל הגדילה שלה. חשוב שיהיה תהליך של שימור ידע בחברה שתוכל להמשיך לתפקד בצורה מיטבית גם בהיעדרו.

רן נאור (צילום: טל גבעוני, יחסי ציבור)
רן נאור | צילום: טל גבעוני, יחסי ציבור

"ככל שהחברה קטנה יותר, כך יש בידי המנכ"ל יותר סמכויות והיעדרותו עלולה להשפיע על תהליכים מורכבים שמתחילים ומסתיימים אצלו, לדוגמה בחברה הייטק קטנה שבה המנכ"ל הוא הגורם היחיד שיודע לעשות את ההתאמות בין המוצר לדרישות הרגולטוריות הנדרשות על פי התקינה האירופית".

לא פעם המנכ"ל הוא גם בעל הקשרים העסקיים הנדרשים להמשך תפקודו של הארגון, כמו למשל בחברת לובינג שבה פעילות החברה מתבססת במידה רבה על הקשרים האישיים של המנכ"ל מול גורמי הממשל הרלוונטיים. גם ברשתות השיווק, שהרווח שלהם לא פעם תלוי ביכולותיו של המנכ"ל לקנות סחורה בזול מהספקים ולמכור ברווח מתאים. תמם מציין כדוגמה את רמי לוי, שכך בנה את הונו.

הראל טייב (צילום: נתנאל טוביאס, יחסי ציבור)
הראל טייב | צילום: נתנאל טוביאס, יחסי ציבור

"הערך העצמי צלל"

"במרץ 2014, חוויתי אירוע מוחי באמצע ישיבת הנהלה של חברת הצורפים שבה כיהנתי כמנכ"ל", מספרת אביטל נחמן, מנכ״לית outcome, מומחית בניהול ומנהיגות בעידן החדש. "מעבר להכנעה האישית שחיי הפרטיים כבר לא היו שלי בלבד, כל הארגון ספג טלטלה וחשף את חוסר ההערכות למצב".

נחמן האמינה שמדובר במצב זמני, אבל לאחר שחוותה אירוע מוחי לאחר חודשיים, היא כבר ספגה פגיעה בתפקוד. "יכולת הדיבור שלי נפגעה, התפקוד המוטורי שלי היה פגום ואף נתקלתי בקשיים בשליטה בסוגרים. כתוצאה מכל אלה, הערך העצמי צלל, המבוכה השתלטה והכבוד העצמי נרמס. כל הדברים שאנחנו יודעים לדקלם על חשיבות השקיפות ליצירת אימון  מתכהים בזמן אמת. אני אישית 'השתבללתי' ככל שהמצב היה מביך יותר ונמנעתי מתקשורת".

היא ממליצה להכין תכנית חירום כתובה, ולעדכן אותה בהתאם לשינויים בארגון. "זה מאפשר לכולם להמשיך לתפקד באופן שקוף וברור כאשר מתרחשת השבתה בלתי צפויה, בדומה לייפוי כח מתמשך, כך גם ברמה המקצועית".

עו"ד רמי תמם (צילום: יחסי ציבור)
עו"ד רמי תמם | צילום: יחסי ציבור

תשע שנים לאחר מכן נחמן מודה שצריך היה להיזהר מהצהרות מוחלטות, ולקבל סיוע מיועצת שתייצר במקומה את התקשורת עם החברה ותדע לשמור על האיזון בין שקיפות ופרטיות. כך היא הייתה יכולה להתכנס בתוך עצמה, בזמן שהארגון מקבל מידע חיוני. במקום לתפקד באופן חלקי,  עדיף היה אם הייתה מפנה את תפקיד הניהול באופן מלא.

בלי להעצים את החרדה ואת חוסר הוודאות

"בהיעדרות פתאומית, ממלא המקום או ה-HR צריכים לשקף את המצב לצוות ולא להתעלם, כי התעלמות מעצימה את החרדה ואת חוסר הוודאות", מבהירה רונה אקרמן, עו"ס ופסיכותרפיסטית, מנהלת תחום חוסן וחירום במרכז אלה. "כדאי שהצוות יישאר בקשר לא מקצועי עם המנהל, באמצעות ביקורים, שיחות או משלוחי מתנות. משבר קוטע רציפות ויציבות, והקשר הזה עוזר לשמור על הרציפות.

רונה אקרמן (צילום: ארז שחם, יחסי ציבור)
רונה אקרמן | צילום: ארז שחם, יחסי ציבור

"אם תפקוד הצוות נפגע, נוצרים מתחים וקונפליקטים, קושי בקבלה של הדמות המחליפה או אינדיקציות אחרות למצוקה של העובדים והעובדות, כדאי להזמין עבור הצוות סיוע נפשי מקצועי לתמיכה נקודתית בתקופת המשבר ולחיזוק החוסן הארגוני.

"שקיפות בונה אמון. שקיפות היא ערך מפתח בארגונים שרוצים לצמוח בצורה נכונה. זה מתחיל מלמעלה, מהמייסדים והמנהלים – יש לומר את הדברים כפי שהם", מסכמת ניתי אפק-דובקס, סמנכ"לית ב-GrowthSpace.