קשה לפספס בשבועות האחרונים את התנודתיות הגבוהה וירידות השערים החדות בשוקי ההון בעולם. את הסיבות לסנטימנט השלילי ניתן לתאר בתמציתיות כשילוב של חשש מעלייה בסביבת הריבית בעולם לצד האטה בקצב הצמיחה הגלובלי. לשני גורמים אלו מתלווה נקודת מוצא, שהיא רמת מחירים גבוהה של הנכסים, ורעשי רקע פוליטיים בעיקר, כדוגמת מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, התקדמות הברקזיט בבריטניה ועוד. רעשי הרקע הללו גורמים לעצבנות ולחוסר וודאות, שכן לא ברור באיזו עוצמה ישפיעו לשלילה על הצמיחה בעולם בהמשך. כל אלו מביאים לכך שהמסכים צבועים באדום והכותרות דרמטיות, מכיוון שכולנו הרי מושקעים בבורסה, גם אם לא באופן ישיר, דרך קרן הפנסיה, קופת הגמל או קרן ההשתלמות.

רבים מתקשים שלא לשאול את עצמם האם לא עדיף פשוט "למכור הכל" ולחסוך מעצמם את כאב הלב הכרוך בצפייה בשווי היורד של החסכונות שלהם. אז מה כדאי לעשות אם בכלל?

אז מה כדאי לעשות? לקנות? למכור?

בימים אדומים, תמיד יש את אלו שנזכרים באמרה הידועה של וורן באפט – "היה פחדן כשכל היתר חמדנים, וחמדן כשכולם מפחדים". לטובת האמיצים שבינינו, גם כאן כדאי לזכור את הקושי במציאת התזמון הנכון. אבל יותר מכך חשוב להבין את התהליכים המרכזיים המניעים את ההתרחשויות ולהפנים שעל אף שמבחינת הכלכלה העולמית הדרמה כרגע יחסית מתונה, לשווקים יש עדיין מקום לרדת. 

אז האם עדיף לא לעשות כלום?

עבור המשקיע המבולבל, גם זו כנראה לא התשובה הנכונה.

ההמלצה הראשונה היא לעשות סוג של "בדק בית" ולבחון מהי סיבולת הסיכון שלי כמשקיע. האם טווח ההשקעה שלי הוא ארוך (מספר שנים) או קצר (עד שנה)? עד כמה אני רגיש/ה לשינויים בשווקים? מהי הנקודה שבה  היקף ההפסד בתיק הופך להיות בלתי נסבל עבורי?

מאוד קל להיות מושפע מהלחץ שסביבנו, אבל חשוב מאוד לזכור שהחלטות לא שקולות עלולות להביא גם לתוצאות לא רצויות. מכירה גורפת, מבלי לשקול מה התרומה של השקעה כזו או אחרת למבנה הכולל של התיק, עשויה להקשות עלינו להשיג בחזרה את התשואה האבודה ביום שבו השווקים יחזרו לעלות. אמנם, אולי קצת מוקדם מדי בשביל להתחיל לדבר על היום שאחרי הירידות, אבל אם יש משהו שקשה מאוד להצליח בו – זה לתזמן בצורה טובה שינויים בסנטימנט בשווקים. אם נתנתק לרגע מההקשר של המפולת הנוכחית, צריך לזכור שהשווקים, ככלל, מתאפיינים לאורך זמן במחזוריות. משקיע שרוצה לחסוך לטווח ארוך חייב לקחת בחשבון שבמהלך חיי ההשקעה שלו הוא עתיד לחוות גם תקופות של ירידות.

לא לבעלי לב חלש: כמה סיכון אני יכול לשאת?

אחרי שבררנו את הנקודה הזו, הצעד הבא הוא לבחון האם תיק ההשקעות הנוכחי שלי מספק את יחס הסיכוי-סיכון המתאים לי. מצד אחד, לא היינו רוצים תיק שגלום בו סיכון גדול מדי מזה שאני מסוגל להכיל, ומצד שני, מרכיבי הסיכון אמורים גם לספק את פוטנציאל התשואה בעתיד. נקודת האיזון האופטימלית משתנה מאדם לאדם - מה שחשוב זה שהתיק שלי ישקף את ההעדפות שלי כמשקיע/ה.

מה לגבי הפנסיה, האם שם דרושים שינויים והתאמות?

חוסך שנשאר לו זמן ארוך עד הפרישה לא צריך להתפתות ולהעביר את החסכונות למסלול סולידי, אלא להישאר נאמן לתמהיל ההשקעות המתאים לרמת הסיכון אותה הוא מוכן לקחת על עצמו. התאמת תמהיל ההשקעות של חוסכים מבוגרים דורשת בחינה תכופה יותר של התיק הפנסיוני, בהתחשב בהעדפותיו של החוסך ובזמן שנותר לו עד הפרישה. אך גם במקרה זה, ככל שהתיק מותאם לטווח ההשקעה של החוסך ותואם את צרכיו  והעדפותיו אזי, במרבית המקרים, לא נראה שיש צורך בשינוי מסלול ההשקעה.

הכותבת היא ראש ענף מחקר במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי