כספומט פרטי (צילום: אייל טואג, TheMarker)
צילום: אייל טואג, TheMarker

החיפוש אחר כספומט של בנק הפך בשנים האחרונות לקשה יותר בשל מגמת סגירת סניפי הבנקים הגדולים והמעבר לשירותים דיגיטליים. אך, התחליף בדמות הכספומטים הפרטים בעייתי לצרכנים בשל העמלה הגבוהה. הצעת חוק חדשה של יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, מבקשת להתמודד עם הבעיה ולהגביל את העמלות במכשירי הכספומטים הפרטיים המוצבים ברחבי הארץ, לרוב בקיוסקים ובחנויות לממכר מזון.

ההצעה, שתוגש בתחילת השבוע הבא לכנסת, מבקשת להגביל את העמלה ל-2% מסכום המשיכה או שלושה שקלים (הנמוך מביניהם). בנוסף, קובעת ההצעה כי תוגדל תקרת המשיכה באותם כספומטים ל-1,000 שקל. זאת, בניגוד למצב הנוכחי בו במרבית המכשירים הפרטיים הסכום מוגבל ל-400 שקל.

כיום העמלה הנגבית על ידי המכשירים הפרטיים נעה בין 8-5 שקלים למשיכה, והיא גבוהה משמעותית מהעמלה הנהוגה במכשירי הכספומטים של סניפי הבנק - המסתכמים בכ-1.5 שקלים (תלוי בבנק).

בשנים האחרונות יש פחות ופחות סניפי בנקים. מנתוני בנק ישראל מתברר כי ב-2010–2016 נסגרו 254 סניפים - כרבע מסניפי הבנקים. אמנם במקביל נפתחו כמה עשרות סניפים, אך עדיין מספר הסניפים על כל 100 אלף מבוגרים בישראל נמוך בהרבה מהממוצע ב–OECD.

למרות הירידה, מנתוני בנק ישראל אפשר לראות גידול של 35% במספר הכספומטים של הבנקים- מ-1,547 ב-2012 ל-2,091 ב-2017. עם זאת, פיזור הכספומטים שונה - יותר כספומטים בפריפריה ופחות במרכז ובערים הגדולות. במקביל, נתוני בנק ישראל מראים גידול של כ-42% במספר הכספומטים הפרטיים - מ-2,568 ב-2012 ל-4,475 ב-2017.

ביטן סיפר כי הצעת החוק נולדה בעקבות פנייה של המשנה לראש עיריית ת"א, ארנון גלעדי, לאחר שגלעדי פנה למפקחת על הבנקים כדי שתפעל בנושא - ללא תוצאה. ח"כ ביטן הסביר: "הבנקים מצמצמים סניפים ולוואקום הזה נכנסו הכספומטים הפרטיים שגובים עמלות מופקעות מהציבור. נגביל את גובה העמלות ובכך נתרום להקלה בהוצאות הלא מידתיות על משיכת כספים. לא ייתכן שגם על משיכה של 50 שקלים תגבה עמלה של 6 שקלים".

גלעדי אמר: "הגיע הזמן לשים סוף לשוד העמלות של הכספומטים הפרטיים - המזכיר לעתים שוק אפור. אם המפקחת על הבנקים מסרבת לטפל בנושא, אז המחוקק יעשה סדר בשוק. רק בעיר ת"א-יפו ישנם מאות מכשירי כספומט פרטיים, העושקים מדי יום את הצרכנים. הצעת חוק תוריד למינימום את העמלה שהוא יצטרך לשלם".

לצד הצעת החוק, ב-24 בספטמבר נכנסה לתוקף הוראה חדשה של הפיקוח על הבנקים המגבילה את גובה העמלות שהבנק גובה בכספומטים המרוחקים (אלה שאינם צמודים לסניף בנק). עד כה, במכשירים הבנקאיים הצמודים לסניף – העמלה היא עמלת פעולה בערוץ ישיר (בסביבות שקל וחצי, תלוי בבנק). במכשירים המרוחקים - עד לאחרונה העמלה הייתה מוגבלת לחמישה שקלים. ההוראההחדשה קובעת כי במידה ומכשיר הכספומט המרוחק הוא של הבנק שבו הלקוח מנהל את החשבון – העמלה תהיה עמלת ערוץ ישיר. במידה והמכשיר המרוחק הוא כזה שהפיקוח דרש להשאיר, כתנאי לאישור סגירת סניף - העמלה תהיה עמלת ערוץ ישיר ללקוחות כל הבנקים.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
הסטארט-אפיסט שבונה את מכונת האמת המוחלטת
פרופ' עליזה שנהר התפטרה בפתאומיות מתפקידה כרקטור מכללת עמק יזרעאל