הטועמים של בן & ג'ריס (יח``צ: אורי טרטאקובסקי,  יחסי ציבור )
הטועמים של בן אנד ג'ריס | יח``צ: אורי טרטאקובסקי, יחסי ציבור
אם בתור ילדים עבדתם בחנות בגדים, מלצרתם או עבדתם בדוכן של מזון מהיר אתם לא לבד. אבל מתברר שלבני הנוער היום יש אופציות יותר מרגשות לעבודת חופש גדול. פרויקט חדש של בנק הפועלים מאפשר לבני נוער לעבוד בעבודות חלומיות ליום מרגש אחד.

כ-250 אלף בני נוער צפויים להיות מועסקים בחופשת הקיץ ואיתן עולות תופעת כמו הפרת זכויות העבודה וניצול במהלך העבודה, השכיח בעשרות ואף מאות אחוזים מאשר בהעסקת מבוגרים.

על פי נתוני הוועדה לזכויות הילד, עיקר התלונות  שהוגשו לוועדה על ידי ארגון הנוער העובד העוסקת בזכויות בני הנוער עוסקות בתשלום שכר יומי גלובלי נמוך משכר המינימום, העסקה בשעות הלילה האסורות להעסקת בני הנוער ולקיחת "טיפ בעל האירוע" על ידי אולמות האירועים.

הענף המוביל בתלונות הוא אולמות אירועים וחברות קייטרינג עם 20% מכלל התלונות (עלייה של 29% ביחס לשנה שעברה) אחריהם המזון המהיר (15%), מסעדות ובתי קפה (14%), מוכרנות (11%), טלמרקטינג, פרסום ושיווק (5%) וחברות כוח אדם וניקיון (4%).

נסיינים של הסופרלנד (יח``צ: אורי טרטאקובסקי,  יחסי ציבור )
נסיינים של הסופרלנד | יח``צ: אורי טרטאקובסקי, יחסי ציבור

הגורמים לניצול בין השאר הם עודף ביקוש לעבודה. על פי הנתונים, על כל נער שמוצא עבודה יש נער שלא מוצא עבודה. מעסיקים לא מתרגשים כאשר בני הנוער באים בדרישות לשכר הוגן או למיצוי זכויותיהם הסוציאליות מכיוון שהביקוש גבוה על ההיצע.

עוד גורמים שהועלו הם חוסר מודעות של הנוער לזכויותיהם וחוקי העבודה, חוסר מודעות של המעסיקים לחובות שלהם ולזכויות אשר מגיעות לבני הנוער וכמובן-חוסר מעורבות של ההורים.

אפשר גם אחרת

המועצה לשלום הילד פועלת נמרצות למיגור התופעה על ידי קמפיין אגרסיבי להעלאת המודעות, אכיפה מוגברת באולמות אירועים, אכיפת חוקי העבודה, הפעלת מוקדי פניות של מועצת התלמידים בשיתוף משרד החינוך ושל הסתדרות הנוער העובד והלומד.

בנוסף מופעלים סיירים של מועצות התלמידים המקומיות שתפקידם להסתובב בין העסקים ברשויות, להסביר לבני הנוער את הזכויות שלהם ויוודאו שהעסקים מעסיקים אותם כראוי. את הפניות יעבירו לטיפול משרד העבודה והרווחה.

מבקרי הסרטים של הסינמה סיטי (יח``צ: אורי טרטאקובסקי,  יחסי ציבור )
מבקרי הסרטים של הסינמה סיטי | יח``צ: אורי טרטאקובסקי, יחסי ציבור

בינתיים הנוער העובד, פיתחו אפליקציה שמראה על מקומות עבודה "הוגנים". מדובר במאגר עבודות המתאימות לבני נוער  לפי אזורים ואפשר ליצור קשר עם המעסיקים. עד כה האפליקציה זכתה ליותר מ־25 אלף הורדות והועברו דרכה כ־300 פניות על תלונות ושאלות בעבודה.

 גם בנק הפועלים נרתם למשימה  ובנוסף למאגר הצעות עבודה  "רגילות" אליהם יצטרכו להגיש בני הנוער קורות חיים לעבודה במהלך חופשת הקיץ כולה, הם יצרו את פרויקט WoWjob - עבודות חלומיות ליום אחד.

במסגרת הפרויקט יוצעו לבני נוער אשר יש להם חשבון צעיר בבנק הפועלים לעבוד בעבודה ליום אחד עליה ישתכרו 1,000 שקלים. אם מתאים לכם לעבוד בתור מבקר הסרטים של הסינמה סיטי, בודק הקארנצ'יות של ביסלי, הטועם של בן אנד ג'ריס, מבקר הספרים של סטימצקי, החולם של אירופלקס, נסיין המתקנים של הסופרלנד, הבורגרולוג של בורגראנץ', כתב הסלבס של ראש אחד ופרוגי או מומחה הבריחה של אסקייפ סיטי - כל שתצטרכו הוא כושר שכנוע אשר אינו עולה על 140 תווים בהם תצטרכו להסביר מדוע דווקא אתם מתאימים לעבודה.

הקונדיטור של קראנץ' (יח``צ: אורי טרטאקובסקי,  יחסי ציבור )
הקונדיטור של קראנץ' | יח``צ: אורי טרטאקובסקי, יחסי ציבור

מה צריך לבדוק לפני שמתקבלים למקום עבודה

אם אחרי היום החלומי תרצו להמשיך לעבוד, יש עוד כמה דברים שכדאי לדעת. קודם כל צריך להדגיש שבניגוד למבוגרים, מותר להעסיק בני נוער לכל היותר 8 שעות ולא יותר מ - 40 שעות בשבוע . שעות העבודה יהיו עד השעה 22:00 בלבד או עד חצות בחופש  רק אם המעסיק מספק לעובד הסעה הביתה.

גם שכר המינימום שונה והוא מתחיל מ-20 שקלים ו-23 אגורות לבני 14. הגיל המינימלי שמותר להעסיק ממנו נוער ועד 23.99 שקלים לבני 18 וזה בניגוד לשכר המינימום הנהוג בשוק למבוגרים שעומד על 26.88 אגורות.

בני הנוער העובדים, חובה למסור את ההודעה המפרטת את תנאי ההעסקה עד שבוע מיום תחילת עבודתם (ולא 30 ימים כנהוג אצל מבוגרים). חובה לתת לבני הנוער העובדים הפסקה של 45 דקות למנוחה, מתוכם לפחות חצי שעה רצופה. בנוסף, בני נוער זכאים להחזרי נסיעות, ולימי חופשה.