העול הכלכלי של טיפול בילדים ובהורים מזדקנים בו זמנית, הפך לתופעה נפוצה המובילה לקריסה כלכלית ונפשית של אלפי משפחות בישראל. על פי מחקר חדש של אוניברסיטת אריאל והמרכז לחקר הזקנה עולה כי אחד מכל ארבעה עובדים בישראל, מסייע כלכלית ונפשית ומטפל בילדיו ובהוריו המזדקנים במקביל. על פי המחקר, המצב בשנים הקרובות רק יחמיר. בחמש השנים הקרובות צפויה עלייה של 63% בצורך של הורים מבוגרים בתמיכה כלכלית. מדובר על אלפי משפחות, הורים סביב גיל ה-40, שגם כך בקושי מצליחים להשאיר את הראש מעל המים, מול יוקר המחיה וההוצאות הנלוות המרובות בגידול ילדים. ואם לא די בכך, הן נדרשות להתמודד גם עם הוצאות טיפול של אלפי שקלים בהורה סיעודי.

החדשות הטובות - ישנם צעדים מעשיים שיאפשרו להיערך ולהתמודד עם סיטואציה שנשמעת בלתי אפשרית. ולא, אתם לא יכולים להרשות לעצמכם לוותר על ביצועם.

ביטוח הוא לא הוצאה, הוא השקעה

ביטוחים הם אחד הכלים החשובים כדי להגן על המשפחה מקריסה כלכלית. לאדם הממוצע אין יכולת לשאת בעלות של נזק רפואי - לא מדובר בהוצאה של 1,000 שקלים, אלא לעיתים מיליון שקלים ויותר. זה לא אומר שאני עושה כל ביטוח שמציעים לי. אלו החשובים ביותר:
ביטוח בריאות – ביטוח מציל חיים הכולל השתלות, תרופות שאינן בסל וניתוחים.
ביטוח סיעודי (פרטי) – ביטוח שעוזר לממן את הטיפול עבור חולה סיעודי.
ביטוח חיים – ביטוח המעניק סכום כספי בעת מותו של המבוטח, ומאפשר הבטחת עתידה הכלכלי של משפחתו.
ביטוח אובדן כושר עבודה – למצבים בהם מאבד המבוטח את יכולתו להתפרנס מעיסוק המתאים לניסיונו, השכלתו והכשרתו.

בדקו לעומק מה מצבם הפיננסי של הוריכם

ומהר ככל האפשר. דווקא כשההורים במצב קוגניטיבי תקין וצלולים. אם לא תעשו כך, תמצאו את עצמכם לבד במערכה בירוקרטית מתישה מול הצורך בייפוי כוח או באיתור חשבונות "מסתוריים". סיטואציה לא פשוטה כלכלית ובעיקר נפשית.

עזרו להם כלכלית מבלי לתת להם כסף

למשל - מעבר למגורים זולים יותר, מגורים עם המשפחה או מציאת מקור הכנסה, גם לאחר שיצאו לפנסיה.

גבשו יחד איתם טבלת הוצאות והכנסות ועברו עליה לפחות אחת לשבוע. כדי לחסוך בהוצאות מיותרות ידעו אותם שאתם עומדים לרשותם, והם פונים קודם כל אליכם בכל קנייה משמעותית וכן עבור תיקוני רכב או בית.  כדאי גם לבצע את הקניות יחד איתם - עקבו מקרוב אם הם אינם רוכשים מכוח ההרגל או מתמימות מוצרי מזון יקרים ומיותרים.

בצעו את התכנית בתיאום מלא עם בן זוגכם

לעולם אל תתנו להוריכם כסף מבלי שבן הזוג יודע על כך. אל תחרגו ממגבלות התקציב המשפחתי  - אל תכניסו את עצמכם לחובות עבור הוריכם, על חשבון צרכי ילדיכם. לחילופין, חשוב להפריש בכל חודש סכום כסף למקרי חירום שעלולים לצוץ בעתיד, כמו ניתוח מורכב, ביטוח סיעודי מלא או הטסה רפואית דחופה לחו"ל.

דברים שאסור לעשות

אל תרשמו נכס של ההורים על שמכם, מבלי לדעת על אילו דברים נוספים  תהיו אחראיים (חובות או מיסים הקשורים לבית); אל תחתמו על מסמכים בהם תהיו אחראיים על עלויות הטיפול הבריאותי הסופי של הוריכם. למה? אם רק הוריכם יחתמו על המסמכים, החוב יסולק על ידי העיזבון ואז תקבלו את הירושה ממה שנותר. אם אין בעיזבון מספיק כסף כדי לשלם את החובות שנותרו, הם יסולקו, אך אם חתמתם עליהם עדיין תהיו אחראים עליהם, גם לאחר מותם.

אל תוותרו על עבודתכם כדי לטפל בהוריכם

למרות הרצון הטוב, חשבו על ההשפעות הכספיות השליליות לטווח הארוך, גם עליכם וגם עליהם. עזיבת מקום העבודה פירושה ויתור על מקור הכנסה והטבות קבועים, כולל ביטוח בריאות, פנסיה וקרן השתלמות. אם אתם צריכים לקצץ בשעות העבודה, וודאו שהדבר אינו פוגע בזכויותיכם הסוציאליות. בנוסף, כדאי לבדוק מול מחלקת משאבי אנוש של עבודתכם, האם ניתנות הקלות לעובדים בעלי הורים קשישים ונזקקים.   

הכותב הוא מומחה להתנהלות כלכלית ויוצר תכנית "משפחה בפלוס ליצירת יציבות וצמיחה כלכלית"