בשנים האחרונות ניכרת מגמה ברורה של החמרה הן באכיפה כנגד הפשיעה הכלכלית במדינת ישראל, והן בדינם של אותם עבריינים אשר שולחים ידם בקופה הציבורית תוך ביצוע עבירות – צווארון לבן, עבירות מס, הלבנת הון ועבירות כלכליות, ובכך פוגעים בעיקרון השוויון בנשיאה בנטל המס ובעקיפין אף במרקם החברתי בישראל.

עבירות כלכליות פוגעות פגיעה אנושה בקופה הציבורית, פוגעות במשאביה הכלכליים של החברה בישראל ופוגעות ביכולתה של המדינה להשקיע בתשתיות ציבוריות לרווחת החברה. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בימים אלה, בהם משבר הקורונה דילל את הקופה הציבורית ורשויות המדינה משוועות לכספים אשר דרושים לצרכים ציבוריים.

בתי המשפט בישראל קבעו בעבר במפורש, כי בעבירות כלכליות יש לתת, ככלל, עדיפות לשיקולי הרתעה אישית וציבורית על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם.

נרחיב כאן על עבירות הצווארון הלבן, עבירות המס, עבירות הלבנת הון, אשר פוגעות בקופה הציבורית על דרכי האכיפה בהן נוקטות הרשויות במדינת ישראל למיגור העבריינות הכלכלית וכן עבירות מרכזיות.

עבירות מס

רשות המסים כוללת בתוכה את אגפי המס השונים במדינת ישראל ובהם מס הכנסה, מע״מ, מיסוי מקרקעין, מס ערך מוסף, מס קנייה, מכס ומס בולים. בתקופת הקורונה, רשות המיסים היא זו אשר פיקחה על תשלום מענקים לבעלי עסקים בישראל אשר נפגעו כלכלית בעקבות משבר הקורונה. רשות המסים אחראית על גיבוש מדיניות אכיפה פלילית ואזרחית כלפי אזרחים במדינת ישראל, פרטיים וחברות.

הוראות חוק מע״מ ופקודת מס הכנסה לדוגמה, מגדירות את דרישות המחוקק בכל הקשור לחובות המוטלות על עוסקים ונישומים. העוברים על הוראות חוק מע״מ ופקודת מס הכנסה עלולים למצוא עצמם מנהלים הליכים אזרחיים ואף עומדים לדין פלילי אשר בסופו עלולים להיות מושתים עונשי מאסר ארוכים וענישה כלכלית גבוהה.

ניתן לחלק את עבירות מס לשניים: עבירות טכניות – בעבירות אלו אין צורך להוכיח כוונה פלילית של מבצע העבירה. חשוב לדעת, כי ניתן לסיים הליכים משפטיים בעבירות מס טכניות על ידי תשלום קנס מנהלי לפי חוק העבירות המנהליות. על מנת לבחון את סיום ההליך בקנס מנהלי, מומלץ לפנות לעורך דין מיסים לקבלת ייעוץ משפטי. סיום ההליכים באופן זה ימנע עוגמת נפש רבה, ועלויות הכרוכות בניהול הליך משפטי ומניעת כתם הפלילי על שמכם. עבירות טכניות הן לדוגמה – עבירה של אי הגשת דוח למע״מ במועד, אי הגשת דוח שנתי למס הכנסה במועד, אי תשלום מס במועד, אי הגשת הצהרת הון במועד ועוד.

בנוסף ישנן עבירות מהותיות – עבירות שמאחוריהן עומדים יסוד נפשי של כוונה וזדון להתחמק מתשלום מס, גם סיוע לאחרים להתחמק מתשלום מס מהווה עבירה מהותית, כפי שיובא להלן.

בפקודת מס הכנסה ניתן למצוא עבירות מהותיות בסעיף 220 לפקודה, כך לדוגמה מפרט הסעיף עבירות כגון השמטת הכנסות מתוך דו"ח, מסירה בדו"ח אמרה או תרשומת כוזבות, הכנה או הרשאה לאחר להכין או לקיים, פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות אחרות כוזבות, זיוף או הרשאה לאחר לזייף פנקסי חשבונות או רשומות, וכו׳. בחוק מע״מ ניתן למצוא עבירות מע״מ מהותיות בסעיף 117(ב) – לדוגמה עבירות של הפצת חשבוניות פיקטיביות, ניכוי תשומות שלא כדין וכו׳.

עבירות מס (צילום: shutterstock By VP Photo Studio)
על מנת לבחון את סיום ההליך בקנס מנהלי, מומלץ לפנות לעורך דין מיסים | צילום: shutterstock By VP Photo Studio

חקירה ואכיפה בעבירות מס מהותיות

בכל הנוגע לעבירות מס מהותיות רשויות המדינה נוקטות ביד קשה כנגד מבצעי העבירות. חשד לביצוע עבירות מס הכנסה או עבירות מע״מ מהותיות יכלול הליכי חקירה ארוכים – לא פעם יפתיעו את החשוד בשעת בוקר מוקדמת במיטתו, לצורך הבאתו לחקירה ואיסוף ראיות מביתו על מנת למנוע אפשרות לשיבוש חקירה.

אם זומנתם לחקירה בחשד לביצוע עבירות מס מהותיות מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מיסים, עורך דין מס הכנסה או עורך דין מע״מ הבקיא בדיני המס וזאת, בטרם תמסרו את גרסתכם לרשות החוקרת. ייעוץ משפטי נועד לסייע לכם להבין את זכויותיכם, ויכול להוות הבדל בין סגירתו של התיק או סיומו של ההליך בכופר – לבין המשך ההליכים הפליליים כנגדכם. זימון לשימוע, הגשת כתב אישום ואף הרשעה פלילית, הליך משפטי ארוך ויקר. לכן, קיימת חשיבות רבה בקבלת ייעוץ משפטי מוקדם ככל שניתן מעורך דין מיסים בעל ידע וניסיון בתחום.

עבירות צווארון לבן

המושג "עבירות צווארון לבן" מתייחס לעבירות פליליות הנעשות על-ידי מי שהם לרוב אנשים בכירים, משכילים, בעלי מקצועות חופשיים, במגוון תפקידים. מדובר בעבירות אשר דורשות תחכום וכישורים מיוחדים. לא פעם, מבצעי העבירות הם בעלי תפקידים בכירים אשר מנצלים את יכולתם, קשריהם או מעמדם ועם חקירתם בחשד לביצוע עבירות נדרשים לייצוג עורך דין צווארון לבן בעל ידע וניסיון משפטי בייצוג בעבירות צווארון לבן.

רשויות האכיפה במדינת ישראל פועלות להגברת האכיפה בעבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות. בכל מקרה בו עולה חשד לביצוע עבירות כלכליות – ניירות ערך, הגבלים עסקיים, הלבנת הון וכו׳, יפתח הליך חקירה ברשות האמונה על האכיפה ותתנהל חקירה, גלויה או סמויה, על מנת לבחון את החשדות ולאסוף ראיות להוכחת ביצוע עבירה או עבירות, בניגוד לחוק.

עבירות הגבלים העסקיים

בחוק ההגבלים העסקיים, תשמ"ח-1988, מגוון עבירות פליליות, בהן לדוגמה:

הסדר כובל  הסדר הנעשה בין בני אדם המנהלים עסקים, לפיו אחד הצדדים מגביל עצמו באופן העלול למנוע או להפחית את התחרות בעסקים. העונש הקבוע למבצע העבירה הוא 3 שנות מאסר או קנס ואם מדובר בתאגיד - כפל קנס.

ניצול לרעה של מעמד – בעל מונופול אשר מנצל לרעה את מעמדו בשוק או בגוף מסוים, כדי לפגוע בתחרות העסקית או בציבור, בניגוד להוראות חוק ההגבלים העסקיים. העונש הקבוע למבצע העבירה הוא 3 שנות מאסר או קנס ואם מדובר בתאגיד – כפל קנס.

נסיבות מחמירות – חוק ההגבלים העסקיים קובע, כי עבירות הנעשות בנסיבות מחמירות - נסיבות שבהן עלולה להיגרם פגיעה משמעותית בתחרות בעסקים, הנובעת, בין השאר, ממעמדו וחלקו של מבצע העבירה, פרק הזמן בו התבצעה העבירה, כאשר צפוי להיגרם או נגרם נזק רב לציבור או כאשר טובת ההנאה שהפיק הנאשם רבה, אזי העונש בצד העבירה יעמוד עד5  שנות מאסר.

עבירות הלבנת הון

חוק איסור הלבנת הון נחקק בשנת 2000, מתוך מטרה להיאבק בפשיעה המאורגנת. הלבנת הון הינה עשיית פעולה בהון אשר נצבר בדרכים לא חוקיות במטרה להטמיע את אותו ההון, שמקורו בפעילות עבריינית, ברכוש הנושא אופי חוקי ובכך להסוות את מקורו והצגתו כאילו נצבר באמצעים כשרים וחוקיים. מטרתו של המחוקק הייתה למנוע את יצירת הרווח הכספי אצל מבצעי העבירות ובכך ליצור הרתעה ולבטל תמריצים כלכליים לעבור עבירות.

החוק מגדיר בתוספת הראשונה מהן העבירות שייחשבו כעבירות מקור, אשר על פירותיהן יחולו הוראות סעיף 2 לחוק איסור הלבנת הון. החוק קובע שורה ארוכה של עבירות פליליות ועבירות בעלות אופי מסחרי אשר הינן עבירות מקור בהן עבירות שוחד, הימורים, סחר בסמים, קבלת דבר במרמה, עבירות מע”מ כגון הפצת חשבוניות מס פיקטיביות, עבירות על חוק ניירות ערך, וכן עבירות נוספות.

אם מתנהלים כנגדכם הליכי חקירה בעבירות הלבנת הון, מתקיים הליך שימוע או הוגש כנגדך כתב אישום עבירות הלבנת הון, מומלץ לפנות לייעוץ עורך דין הלבנת הון להגנה על זכויותיך.

חילוט בעבירות הלבנת הון – בשנים האחרונות אנו עדים לא רק לענישה מחמירה בתיקי הלבנת הון, כי אם גם להליכי תפיסה וחילוט מקיפים, אשר נלווים להליכים הפליליים בתיקי הלבנת הון, הליכים המשתקים את החשוד או הנאשם ופוגעות פגיעה אנושה ביכולותיו הפיננסיות, ביכולותיו לממן ייצוג משפטי וכו׳.

בהליכי התפיסה והחילוט תופסות רשויות האכיפה בהן המשטרה, הפרקליטות, רשות המסים, רכוש של חשודים בפלילים, ובין היתר כספים במזומן, תכשיטים, כלי רכב, חשבונות בנק, נכסי נדל״ן, אמנות וכו׳. הרכוש שנתפס מוקפא, לעיתים למשך שנים רבות, ולא פעם עד סיום בירור ההליך החקירתי והמשפטי.

עבירות מס (צילום: shutterstock By REDPIXEL.PL)
הרכוש שנתפס מוקפא, לעיתים למשך שנים רבות | צילום: shutterstock By REDPIXEL.PL

ייצוג משפטי בעבירות מס וצווארון לבן

עורך דין אלעד רן, שותף מייסד במשרד שאול-רן ושות׳, המייצג בתיקי צווארון לבן ועבירות כלכליות מציין, כי ״אם נקראתם לעדות או חקירה באזהרה, מומלץ ואף רצוי לעמוד על זכותכם ולבקש להיפגש ולהיוועץ בעורך דין וזאת, בטרם מתן עדות או חקירה באזהרה. פגישה מוקדמת, היוועצות בעורך דין אשר יסביר את זכויותיכם וחובותיכם, בניית קו הגנה בתחילת ההליך, יסייעו לכם להתגונן מפני החשדות המוטחים בכם, יאזנו את הפערים ביחסי הכוחות אל מול רשויות החקירה, יסבירו לכם את זכויותיכם וחובותיכם, והכל כדי למנוע ממכם לבצע טעויות אשר עלולות להטות את חומר הראיות בתיק כנגדכם, דבר אשר עלול לעלות בהרשעתכם ואף בחירותכם".

ייצוג משפטי מקצועי יסייע בידיכם להגיע לתוצאה המשפטית הטובה ביותר. במקרים מסוימים, יכול להוביל לסיום ההליך המשפטי והתיק הפלילי כנגדכם, תוך חיסכון של עלויות משפטיות רבות ועוגמת נפש רבה לכם ולמשפחתכם.

האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.