"יש שני סוגים של בני אדם: אלה שמחכים שאחרים ירשו להם, ואלה שמרשים לעצמם. ויש שני סוגים של נתיבי חיים: אלה המוּכּרים ואלה שאנו יוצרים לעצמנו. תמיד אפשר לנהוג בכבישים הראשיים וללכת בעקבות בני האדם שהיו כאן לפנינו. אבל הדברים המעניינים באמת קורים כשאנחנו מוכנים לפנות בפניות לא צפויות, לנסות דברים חדשים, להטיל ספק בהנחות מקובלות ולהשתחרר מהציפיות של האחרים ושלנו מעצמנו". (מתוך הספר "דברים שהלוואי שידעתי בגיל עשרים" בהוצאת כנרת זמורה ביתן).

כמה פעמים חשבתם לעצמכם - אם רק היית יודע הייתי פועל אחרת? או מסתכלים לאחור וטופחים לעצמכם על השכם ואומרים: "זאת בהחלט הייתה ההחלטה הכי טובה שעשיתי בחיי?". ביקשנו מקוראים לכתוב מה הם היו מייעצים לעצמם בגיל צעיר יותר. יש מה ללמוד מהם.

עוד ב-mako כסף:

סטודנטים (אילוסטרציה: Shutterstock)
תלמדו, אבל מיוטיוב | אילוסטרציה: Shutterstock

בני 30 לבני 20: תתחילו לחסוך

"לא לפחד לעשות טעויות ולהתנסות בעצמאות כשצעירים ועדיין אין התחייבויות, משפחה וילדים. זה הזמן להעז". (עידן ב"ץ, בעל סוכנות יח"צ)

"לא לקנות אוטו זול, רק כי זה מישהו שאת מכירה וסומכת עליו כי אז את כל הכסף שחסכת על האוטו תוציאי במוסך. חבל" (אביגייל אברג'יל, מנהלת תוכן ובלוגרית)

"להתחיל לעבוד כבר בזמן הלימודים בתחום בו אני מעוניינת לפתח קריירה, ולא בעבודות מזדמנות - גם אם המשמעות היא דחיית קבלת התואר. ניסיון מקצועי שווה פי כמה וכמה מתעודה." (תמר נען, אדריכלית)

"ללמוד מיו טיוב כל דבר העולה על רוחכן ולהרוויח מזה כסף". (דנה פרנקל, מנהלת משאבי אנוש)

"לשמור את כספי הפיקדון ומענק השחרור ולהפקיד אותם בקופת גמל" (שי עמירן, מנהל דיגיטל)

"אין מצב שאת מתחילה את האוניברסיטה עם פחות מ-30 אלף שקל חיסכון. זה הולך לעלות לך הון תועפות". (סיון אביטן, מנהלת פרויקטים בעירייה)

זוג צעיר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אתם לא צעירים מדי לזה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"לחסוך כמה שיותר בגיל צעיר כשאין מחויבות של משכנתא, ילדים ושאר צרות. לקנות דירה כשאת ממש צעירה ולא להקשיב לסביבה שאמרה שהמחירים ירדו/לחכות להתחתן/לחכות לילדים. לא להקשיב לשום עצה כלכלית שאנשים מבוגרים ושמרניים נותנים ולא לפחד לצאת לעצמאות". (יעל לביא רוסינסקי  , מאמנת ריצה)

"חשוב טוב לפני שיוצאים מהבית לגור לבד או בן הזוג... מיד לאחר הצבא עברתי לגור עם החבר שהיום הוא בעלי... אמנם מי יודע אם היינו נשואים אם לא היינו גרים באותה תקופה, אבל כלכלית זו חשיבה מוטעית כי היינו יכולים לחסוך כסף לעתיד, משהו שלא חושבים עליו לאחר הצבא". (חן קובריץ כהן. מנהלת משרד יחסי ציבור)

"ההחלטה הכי חכמה שעשיתי היא לפתוח קרן פנסיה בגיל 23, כשהייתי סטודנטית עצמאית. הייתי רוצה ללמוד על שוק ההון ולפתוח תיק השקעות". (טל מאור זינגרמן, בעלת חברה לשיווק באמצעות תוכן)

טיפולי שיניים (צילום: David H. Lewis, Istock)
תעשו ביטוח | צילום: David H. Lewis, Istock

בני 40 לבני 30: אתם לא באמת צריכים את הקניות האלה

"לא לבזבז את כל הכסף על נסיעות לחול סופי שבוע ומצעים יוקרתיים בכל הצבעים שבעוד עשר שנים תזרקי לפח! לעשות ביטוח שיניים! ביטוחים בכלל כדאי להתחיל בגיל צעיר. 
ולהסתפק בשני ילדים". (שלומית וייזנר, אחראית מדיה חברתית ובלוגרית)


"לאכול פחות בצקים ושומנים ולוותר על עודף המשקל. חיים בעודף משקל כרוכים בהוצאה כספית גדולה יותר, על אוכל, דיאטניות, מכוני כושר ובגדים במידות גדולות". (נאוה עינבר, בעלת משרד למדיה חברתית ויחסי ציבור בתחום הבריאות)

"לחיות תמיד לפי היכולת ולא להסתכל לצדדים אלא קדימה. כשבנינו בית בחרנו את הדגם הכי קטן שהציעו לנו. לכל השכנים שלנו בתים גדולים יותר ורכב חדש יותר. זה ממש לא מפריע לנו. אנחנו שמחים ומאושרים בבית פרטי עם 5 חדרים, שתי מרפסות ונוף לים בישוב איכותי בסביבה שמתאימה לנו. לא התפתינו לבנות עוד כמה מטרים, או להחליף לרכב חדש יותר בגלל שלכל השכנים שלנו יש. בגלל שיש לנו יעדים ארוכי טווח אנחנו לא מרגישים 'מסכנים' או 'עניים' בגלל שכל השכנים טסים בקיץ לחו"ל ואנחנו מסתפקים בחופשה בצימר בגליל. הרווח של השקט הכלכלי ושל היכולת שלנו שווה את כל הוויתורים!". (ענבר בזק, ראש מטה הסתדרות העצמאיים).

אנשי עסקים עולים במדרגות (צילום: Visivasnc, Thinkstock)
אל תפחדו להחליף כיוון | צילום: Visivasnc, Thinkstock

בני 50 לבני 40: עדיין מותר לכם לחלום

"להאמין, לחלום, לא לפחד. טלי בת 46, שהייתה שכירה עד לפני 3 שנים רק מפחד".
(טלי מלחין, גננת ובעלת גן ילדים(

"להעז ולנסות להחליף תחום למרות הגיל ולמרות שאת יותר קרובה לפנסיה. אין תחליף לאומללות בעבודה שאת לא אוהבת". (ברכה גולשטיין, עובדת סוציאלית)

"לחשוב על לייצר עוד (הכנסות, כסף, הכנסה פסיבית) ולא על לחסוך לעת צרה .זה מאפשר אופק גמיש" (רוני שלס, עצמאית)

מטפסי הרים טיפוס (צילום: facebook Tommy-Caldwell)
גם הדרך של הילדים קשה. לא תעזרו להם? | צילום: facebook Tommy-Caldwell

בני 60 לבני 50: איך לעזור לילדים

"תכננו מה אתם עושים לקראת פרישה. תעשו סדר בכל אפיקי ההשקעה שלכם, בפנסיות, ביטוחי מנהלים וקרנות השתלמות. שבו עם סוכן ביטוח שייעץ לכם מתי לפדות את הכסף ובאיזה אופן. אנשים לא מבינים כמה חשיבות יש לרגע שיצאתם לפנסיה וכמה חשוב לתזמן את כל החסכונות שלכם כך שתוכלו ליהנות מהם כמה שיותר". (אלון ספונרו, יועץ ביטוח)

"לבדוק איך אני יכול לעזור לילדים שלי להתנהל כלכלית טוב יותר. זה הגיל שהילדים בדיוק מתחילים להתמסד ואתה רוצה להיות בטוח שהם יודעים איך לעמוד על הרגליים כבר בתחילת הדרך". (אייל שוורצמן, מנהל לקוחות)

ושרק יהיה טוב, עכשיו ותמיד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יש לכם פתאום יותר זמן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בני 70 לבני 60: לא מאוחר ללמוד

"להתחיל ללמוד על כלכלה ושוק ההון, כי לפני 10 שנים היה לי הרבה זמן פנוי". (שמעון ליפיץ, פנסיונר)

"לתכנן מה אני רוצה לעשות בפנסיה, להבין לכמה כסף אזדקק, לבדוק איך מייצרים מקורות הכנסה אחרים" (צבי ממן, פנסיונר)

איש מבוגר נותן פרטי אשראי בטלפון (אילוסטרציה: Shutterstock)
שהגרוע מכל לא יפתיע אתכם | אילוסטרציה: Shutterstock

בני 80 לבני 70: לא יורדים עם כסף לקבר

"להיערך בצורה כלכלית ליום שחור ולבדוק שיש אמצעיים כלכליים וביטוחים למצב שכבר תזדקקו לעזרה. לבדוק איזה מקום מטפל במקרה סיעודי ואיזה לא ולדאוג להיות שם  יום לפני. והכי חשוב - לא יורדים עם כסף לקבר. אם יש לכם לתת - תנו עכשיו ואל תחכו". (יעקב גלר, פנסיונר)

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il