נסו לדמיין עסק שבו רק רבע מלקוחותיו חושב שהוא מקבל תמורה עבור התשלום הכספי. האם אותו עסק היה מצליח לשרוד בשוק התחרותי שלנו? כנראה שלא.

אם כך נשאלת השאלה מדוע עיריות ברחבי הארץ, המקבלות כסף מהתושבים עבור שרותים שהן אמורות לספק להם, קיבלו ציונים נמוכים כל כך בסקר שביעות רצון? למעשה, פחות מרבע מהתושבים, ענו "כן" על השאלה "האם אנחנו מקבלים תמורה הוגנת לארנונה שלנו?". 

דירוג העיריות נערך בקרב 5,500 נשאלים, החברים באתר מידרג. בסקר דורגו 19 עיריות ב-15 קטגוריות שונות בנושאים שונים מאיכות החינוך, רמת הניקיון, תרבות ופנאי ועוד.

כאשר הבין נוחם אוחנה, מנהל האתר, את הכוח שיש בידיו לשנות הוא החליט לטפל בנושא שהציק לו כאזרח המחובר לעשייה חברתית ולדרג את העיריות השונות במטרה להוביל לשינוי תודעתי ושירותי בתחום. מבין 19 הערים שדורגו הגיעה רעננה למקום הראשון, לאחריה מודיעין, תל אביב, הרצליה וגבעתיים. בתחתית אפשר למצוא את ירושלים, חיפה, אשדוד והוד השרון, שמככבת במקום האחרון.


ירושלים הרחק מאחור

הדירוג, שמפורסם זאת השנה השנייה ברציפות, מדרג את הערים ב15 קטגוריות. התוצאות לא מחמיאות במיוחד. בסקאלה של שביעות רצון מ-1-5 רעננה ומודיעין הן העיריות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר, עם דירוג של 3.74 ו-3.72 בהתאמה. לעומתן אשדוד, הוד השרון ופתח תקווה בתחתית הרשימה עם דירוג של 2.62 ומטה.

ראשון לציון, שכיכבה בשנת 2016 במקום הרביעי בישראל עם דירוג 3.47 סופגת את הירידה המשמעותית ביותר – דירוג של 3.36 וירידה למקום 7 מבין העיריות בישראל.

אם נצלול לפרטים נגלה כי שאלת התקשורת מול העירייה זכתה ברובה לציונים חיוביים (מעל 3), אבל הציון ירד אל מתחת לשלוש כאשר הנשאלים יתבקשו לדרג את רמת הטיפול בתלונות.

בתחום הניקיון ברחובות זכתה ירושלים בציון הנמוך מכל העיריות. יש לציין כי השאלון נעשה טרם שביתת עובדי הניקיון, כך שניתן להסיק שהמצב היה גרוע במיוחד בעת השביתה.

הרי הזבל בפינות הרחובות (צילום: חדשות 2)
הרי זבל מירושלים | צילום: חדשות 2

תושבים הנהנים במיוחד משטחי הפארקים הם אלו הגרים ברעננה, הרצליה, מודיעין, כפר סבא ותל אביב כאשר גם כאן ירושלים מככבת בדירוג הנמוך יחד עם רחובות ופתח תקווה.

אם תהיתם כמה התושבים מרוצים מתרבות ופנאי בערים שלהם תוכלו לגלות במידרג ששווה לבדוק מה יש לעשות ברעננה מודיעין וכפר סבא, שם התושבים מדרגים מרוצים מדירוג המרכזים הקהילתיים והחוגים. בדירוג פיתוח אזורי הבילוי תל אביב צועדת במקום הראשון ולאחריה ראשון לציון. רמת גן מצדיקה את המוניטין המפוקפק שלה ביחד עם הוד השרון עם ציונים נמוכים בקטגוריה.

ממה מרוצים התושבים?

אם אתם מחפשים מקום לחנך בו את ילידכם מודיעין מובילה בראש יחד עם רעננה, קריית אונו וגבעתיים. חולון, המשווקת כעיר הילדים, זוכה במפתיע לציון הכי נמוך.

הנושאים המרכזיים מהם מתוסכלים כלל הנשאלים הם נושא החנייה, נושא התכנון והבנייה ונושא הניקיון. נושא הניקיון הפך להיות יותר משמעותי בשנת 2017 , עם עלייה של 20% בכמות התושבים שמתוסכלים מנושא זה, לעומת 2016 (12.5% בשנת 2016 לעומת 15.3% בשנת 2017).

ממה מתוסכלים התושבים?

יהיה שינוי?

"אתר מידרג קם בכדי למצוא בעלי מקצוע טובים ואמינים שיספקו את הסחורה עבור הכסף שהם מקבלים" מסביר נוחם אוחנה, מנהל האתר, "הרעיון היה לאסוף תחת קורת גג אחת המלצות על בעלי מקצוע בקטגוריות שונות ולהשתמש בחוכמת ההמונים לטובת כלל האוכלוסייה. בפועל מה שזה יצר זה מוטיבציה של בעלי העסקים המדורגים באתר להשתפר עוד יותר".

"אחרי שראינו מה דירוג נותני השירות הפרטיים עשה החלטנו לעשות ניסוי חברתי גם מתוך סקרנות אבל גם מתוך תקווה לשנות" אומר נוחם. "עיריות פנו אלי כבר שנה שעברה וביקשו את הפידבקים הנוגעים ספציפית לעיר שלהן, כמובן באנונימיות, על מנת לראות איפה ואיך אפשר לשפר".

ואכן, נוחם מעיד כי הערים שדורגו בדירוג גבוה שנה שעברה וביקשו את הדו"ח כדי ללמוד אותו הציגו שיפור כמעט בכל קטגוריה השנה. "אני יודע גם שערים שדורגו במקום נמוך שנה שעברה לקחו את הדו"ח לתשומת ליבם והוא מדובר בישיבות שלהם".

נוחם מסייג את התוצאות ואומר כי זאת לא חוכמה להשוות בין עריות עשירות כמו תל אביב המרוויחות בממוצע 4,900 שקלים לתושב מהארנונה שהן מרוויחות מבעלי עסקים לעומת ערים כמו ירושלים המרוויחות 1,150 לתושב מעסקים בעיר.

"לעומת זאת מפתיע לגלות כי ערים עם דירוג סוציואקונומי דומה כמו ראשון לציון ופתח תקווה וגם סך התקציב העירוני דומה – מקבלות דירוגים שונים מאוד. בעוד שראשון לציון מדורגת יחסית גבוה, פתח תקווה הרחק מאחור", הוא אומר.

מה אומרים התושבים

כחלק מהדירוג נשאלו המדרגים "אם היית ראש העיר מה הדבר העיקרי שהיית עושה?".

"צריך לדאוג לתחבורה הציבורית! נמאס!", עלתה וחזרה טענה במודיעין.

"אנחנו רוצים לראות כאן ראש עיר אמיתי שמתייצב ומוציא איתו את התושבים להפגנות ענק ופעילות ציבורית שלא נראתה כמותה בישראל. נמאס לנו לחלות ולמות מזיהום האוויר הקרקע והמים", מוחים בחיפה.

"בעיר שלנו יש בעיה חמורה של התחרדות. ראש העיר לא עושה מספיק כדי למנוע. טוענים ברמת השרון, "צריך גם לטפל בעברייני העולם התחתון".

"מרחיב ומשפר תשתיות של כבישים וחינוך  לפני שמגיעים אלפי תושבים חדשים לגורדי שחקים ולא אחרי" מתריעים בהוד השרון, "לא בונה מתחמי מגורים מפלצתיים מבלי לטפל בתשתיות לפני כן".

"מעסיק עובדי עירייה בעלי מוסר עבודה בסיסי", ממליצים בגבעתיים. "עושה סקר שביעות רצון של התושבים בכל התחומים ומשתפר", מסכימים בחולון. "מפטר 70% מעובדי העיריה שלא עושים כלום" מסכמים בקריית אונו.

"בונה לזוגות צעירים ולא למתעשרים החדשים", חזרה ועלתה הדרישה ברעננה, "מחסל את הביורוקרטיה וההגבלות הקטנוניות אל מול התפתחות הבנייה/תמ"א 38 ומארגנת את תכנון העיר בידיים של מקצוענים ולא של אנשים שלא הייתי נותנת להם לתכנן אפילו את מבנה חדר האשפה בבניין שלי", דורשים גם בהרצליה.

"טיפול דחוף ביעילות ואיכות השירות לתושב בעירייה (ארנונה, מים וכול) הארנונה היום גבוהה מדי ביחס לתמורה", מתלוננים ברחובות ובנתניה.

תל אביב, העיר שבה נענו להצעה להחליף את ראש העיר הכי בהתלהבות נהנו משלל המלצות מקוריות כמו האפשרות לגדל בגינות הציבוריות ירקות ופירות לנזקקים על חשבון העירייה ובקשה לדאוג שגורדי השחקים הרבים יהיו מחויבים להיות ברי קיימא. כלומר, להיות יצרני חשמל ירוק עצמאיים ומטהרי שפכים של עצמם.

בירושלים המליצו לראש העיר פשוט להתייאש ובפתח תקווה ביקשו ממנו פשוט להתפטר.

"צריך להבין דבר אחד חשוב", מסכם נוחם, מנהל מידרג, "הדירוג הוא לא נגד ראשי הערים כמו שיקוף של עובדי העיריות שהם אלו שבסופו של דבר צריכים להתנהל בשוטף מול האזרחים יעשו את עבודתם נאמנה. אני מקווה כי הדירוג יצור מוטיבציה גם אצל עובדי העריה להשתפר וימקד אותם בבעיות שמטרידות באמת את התושבים".