אמנם החינוך במדינת ישראל ניתן חינם מגיל 3, אך בפועל העלויות שההורים משלמים עבור שירותים שאינם ממומנים על ידי משרד החינוך רק הולכות ועולות. בדקנו בשיתוף עם אתר "כל זכות"  כמה זה הולך לעלות לנו ואיך אפשר בכל זאת לנסות לחסוך.

מה ההבדל בין תשלומי חובה לתשלומי זכות?

התשלומים שנגבים מההורים מתחלקים לתשלומי חובה (שבית הספר מחויב לגבות), ולתשלומי רשות (שבית הספר יכול, אך לא מחויב, לגבות). בכל שנה על ועדת החינוך בכנסת לאשר את תשלומי ההורים לשנת הלימודים הקרובה. כאשר הן תשלומי החובה והן תשלומי הרשות מוגבלים על ידי משרד החינוך, ולא ניתן לגבות מעל הסכום המותר.

תשלום החובה היחיד שבית הספר מחוייב לגבות על פי משרד החינוך הוא ביטוח תאונות אישיות שעלותו, על פי משרד החינוך, 49 שקלים (מקובע לשנתיים הקרובות) והוא מבטח את ילדיכם 24 שעות ביממה ולכן אם החלטתם להשאיר את הילד בצהרון בית ספר - הצהרון אינו רשאי לגבות ביטוח בנוסף.

בנוסף רשויות מקומיות שבהן ניתנים שירותים בתחום בריאות השן, המימון ניתן על ידי משרד הבריאות ולא על ידי ההורים.

בגזרת תשלומי הרשות ניתן לגבות תשלום נוסף מההורים אך ורק בגין: סל תרבות, מסיבת סיום, מסיבות כיתתיות, השאלת סיפרי לימוד, תשלום לארגון ההורים הארצי, ועד הורים טיולים ושל"ח.

באתר משרד החינוך מצוינים המחירים המקסימליים שניתן לגבות בגין כל אחד מהשירותים הללו וכן הגבייה המקסימלית המותרת מההורים עבור כלל השירותים. בית הספר רשאי לא לשתף תלמידים בפעילות רשות שעבורה החליטו ההורים לא לשלם, אלא אם כן הסיבה היא כלכלית, ואז יש לשתף את התלמידים.

הגבייה המקסימלית המותרת מההורים עבור כלל השירותים לשנת תשע"ח יכולה לנוע בין כ-269 שקלים בשנה לילד בגן הילדים (לא כולל צהרונים) לכ-1,338 שקלים בשנה עבור ילד בכיתה י"ב. כספים שנגבו על-ידי רשויות חינוך מקומיות ובעלויות עבור שירות שלא סופק לתלמידים, יוחזרו במלואם להורים.

גבו מכם לדוגמה 200 שקלים עבור מסיבת סיום כיתה ו'? דעו שהסכום המקסימלי למסיבת סיום שמשרד החינוך מאשר עבור ילדים בכיתה ו' הוא 75 שקלים ולא ניתן לגבות יותר מההורים.

הורים הנתקלים בבעיה או בדרישה לשלם יותר מהמותר, צריכים לפנות תחילה להנהלת בית הספר ולרשות החינוך המקומית. במידת הצורך, יש לפנות אל האגף לפניות ותלונות הציבור במשרד החינוך.

שירותים נוספים, תל"ן והזנה

בנוסף לשירותים אלה, יכול בית הספר להציע להורים לרכוש שירותים נוספים כגון: חוגים, הזנה ופרויקטים לימודיים אחרים, שאינם חובה ומדובר בשירותים או ציוד שבית-הספר מציע לרכוש במרוכז כדי לחסוך בהוצאות.

גם כאן הגביל משרד החינוך את הסכומים עבור רכישת שירותים מרצון והם נעים בין 125 שקלים וגילאי הגן ועד 450 שקלים לחטיבות הביניים.

בנושא תל"ן - תכנית הלימודים הנוספת מועברת בנוסף לתכנית הלימודים הבסיסית. הגבייה המקסימלית בגילאי הקדם יסודי מוגבלת 597 שקלים עד 1,150 שקלים בחטיבות העליונות. בתי ספר תורנים ויחודים יאלצו לשלם יותר והסכומים יכולים להגיע אף ל3,450 שקלים בשנה. בשום מקרה אין לחייב תלמידים להזדקק לשירותים אלה ואין לחייב את ההורים ברכישה.

על מה אסור לגבות מכם כסף?

אסור לגבות מהורים כסף עבור השירותים הבאים: חומרי מלאכה, חומרי לימוד וערכות להוראת טכנולוגיה ומדעים, אגרת שכפול,וצאות מינהלה, אחזקה וציוד.

שכפול חוזרים מנהליים והודעות של בית הספר להורים, שימוש בספרייה והשאלת ספרי עיון, ייעוץ מקצועי הניתן בין כותלי בית הספר, תשלום עבור הנפקת תעודת בגרות.

אגרת שמירה, מבחנים פנימיים ובנוסף אסור לבקש או לגבות מהורים סכומי כסף כלשהם עבור מתנות למורים או למנהלים בסוף שנת לימודים, אלא אם הדבר נועד לצורך מימון שי סמלי. הדבר ייעשה אך ורק ביוזמת ההורים.

כמה נשלם בכל גיל?

סך כל התשלומים כוללים: תשלום חובה, ותשלומי רשות בנוסף לתל"נ ולרכישת שירותים מרצון., לחישוב הזה הוספנו את מקסימו התשלומים שבית הספר והגנים יכולים לגבות במסגרת תוכנית הצהרונים החדשה. כלומר, 650 שקלים לחודש עבור ילדי הגן ו-935 עבור הכיתות הנמוכות בבית הספר.

לאחר החישוב הכולל יוצא כי ההורים יצטרכו להוציא מכיסם השנה מקסימום 7,271 שקלים לילדי הגן, 10,534 שקלים לכיתות א' וב' ולאחר מכן סך התשלומים נע בממוצע של  1,424 שקלים לילד עבור שנת לימודים אחת.

מי יכול לקבל הקלות

הורה יחיד (אלמן, רווק גרוש או חי בנפרד שנתיים ומעלה מבן הזוג), אישה עגונה, אישה השוהה במקלט לנשים מוכות ועולים חדשים מקבלים אוטומטית מביטוח לאומי  אוטומטית עד 15 באוגוסט מענק בגובה של 1,003 שקלים.

בנוסף, לכל בית ספר מוקצות מלגות עבור תלמידים שהוריהם מתקשים בתשלומים עבור אביזרי לימוד ופעילויות חינוכיות וחברתיות. גובה המלגה לתלמיד נע בין 180 שקלים ל-360 שקלים  בחינוך היסודי, ובין 250 שקלים ל-500 שקלים בחינוך העל-יסודי.

המלגות ניתנות מטעם משרד החינוך ומחולקת על-פי שיקול דעתן של ועדת מלגות פנימיות של כל מוסד חינוכי ועל הנהלת המוסד החינוכי לוודא שכל התלמידים הזקוקים לסיוע יהיו מודעים לקיומו של תקציב זה.

כך לדוגמה אם ילדיכם לומדים במוסד יוקרתי למרות שמצביכם הפיננסי לא רע אתם עדיין עשויים לזכות במלגה. היות ומספר המלגות מוקצבות לפי אזורים סוציואקונומים, גם משפחות שמרוויחות מעל הממוצע עשויות לזכות במלגות אם הם גרות באיזורים שמשרד החינוך הקצה להם יותר מלגות סיוע.

לא קיבלתם מלגה או הקלות? דעו כי ניתן לחלק את תשלום אגרת השירותים הנוספים ואת כל הגביות מההורים למספר תשלומים, למשפחות ברוכות ילדים, להורים המתקשים לשלם בתשלום אחד ולהורים שיש להם יותר מילד אחד במערכת החינוך. הבקשה לפריסת תשלומים תוגש לבית הספר ולרשויות המקומיות וניתן לשלם באמצעות הוראות קבע או שיקים דחויים

בכל מקרה, בהוראת משרד החינוך, אין לפגוע בתלמיד במקרה בו הוריו לא שילמו לבית הספר תשלומים שונים. הוראה זו מונעת מבתי הספר לפגוע בתלמיד במטרה להפעיל לחץ על הוריו לשלם תשלומים שונים. פגיעה של מוסד חינוכי בתלמיד על רקע מעשי הוריו הינה עבירה על החוק, המאפשרת הגשת תביעה כנגד המוסד החינוכי לבית-המשפט.