המאיון העליון הוא האחוז האחד מכלל המשתכרים במשק שמרוויחים בחודש אחד יותר מכל 99% האחרים. על פי דו"ח מנהל הכנסות המדינה במשרד האוצר לשנת 2015, ההכנסה החודשית הממוצעת של העצמאים במאיון העליון הסתכמה בכ-456.4 אלף שקל - כ-5.4 מיליון שקל בשנה.  מדובר בסכום גדולפי 50 מהמשכורת הממוצעת במשק שעומדת על כ-9,500 שקלים בחודש. אגב, לאחר מסים, מסתכמת ההכנסה של המאיון העליון בכ-327.5 אלף שקלים בחודש. כלומר, הם גם התורמים הגדולים ביותר מבחינת מסים למדינה.

עוד ב-mako כסף:

חשוב להדגיש כי מדובר בהכנסה חודשית של המאיון העליון ולא במשכורת. במנהל הכנסות המדינה מסבירים, כי רוב ההכנסות של המאיון העליון אינן מגיעות מעבודה, אלא מתשואה על השקעות, מהשכרת נכסים שונים שבבעלותם, מדיבידנדים, חסכונות, פיקדונות וכדומה. על פי הדו"ח, באוכלוסיית העצמאים, ההכנסות שלא מיגיעה אישית (מרכוש, מנכסים פיננסיים ומרווחי הון) עמד על 27%; בעשירון העליון של העצמאים הוא עומד על 48% ובמאיון העליון הוא מגיע ל-80%.

באופן טבעי, מדובר בקבוצה מצומצמת למדי. ובכל זאת ניסינו לחשב כמה תצטרכו להרוויח בכל שכבת גיל כדי להיות באחוז העליון בהשוואה לבני גילו האחרים. כמובן שמי שמתמיד, ישמח לגלות שהוא כבר לא צריך להשוות את עצמו לאחרים בגילו – הוא חלק מהמאיון העליון של המדינה כולה.

הכסף עובד

אצל המאיון העליון הכסף עובד, האדם הרבה פחות. מדובר בקבוצה של כ-4,400 איש בסך הכל, מתוך אוכלוסייה של כ-500 אלף עצמאים במדינה, בהם גם המנהלים הבכירים במשק (כ-11%) ובעלי ההון הגדולים, שאצל חלקם ההכנסות מגיעות גם למיליוני שקלים בחודש. 81% מהם גברים.

ועוד נתון, לפי מחקר של המכון לרפורמות מבניות - 22.5% מהעושר הלאומי, נתח השווה לחלקם של שבעת העשירונים התחתונים, מוחזק בידי המאיון העליון. העושר הממוצע של משק בית בישראל הוא 2.1 מיליון שקלים, לעומת עושר ממוצע של 10.8 מיליון שקלים למשק בית בעשירון העליון ועושר ממוצע של 47.9 מיליון שקחען למשק בית במאיון העליון.

אותו 1% מכלל העובדים שולט בכ־13% מעוגת ההכנסות הלאומית (ברוטו), כלומר פי 13 מגודלם היחסי באוכלוסיית העובדים. ובמספרים - 47 מיליארד שקל מעוגת ההכנסות. עם זאת, כ-22% מההכנסות המדינה ממסים מגיעות מאותו 1% השייכים למאיון העליון.

קל יותר להיות עשיר שכיר

המספרים מייאשים אתכם? אולי המספרים של המאיון העליון בקרב השכירים יחזירו את הצבע ללחיים שלכם. גם בקרב השכירים יש מאיון עליון, ועל פי דו"ח מנהל הכנסות המדינה, כדי להשתייך אליו צריך להרוויח בחודש כ-71.3 אלף שקל - פי 8 מהשכר הממוצע במשק. הנטו לאחר מסים הוא כ-41.5 אלף שקל.

מספר השכירים במשק עומד היום על כ-3.1 מיליון, מתוכם כ-29 אלף שכירים שייכים למאיון העליון. המאיון העליון של השכירים אינו כולל מנהלי חברות (שנהנים גם מאחזקת מניות ואופציות ודיבידנדים). מנהלי החברות – הבנקים, חברות הביטוח, גופים ציבוריים אחרים וכמובן חברות פרטיות גדולות, נכנסים לקטגוריית העצמאים בדו"ח מנהל הכנסות המדינה.

אגב, גם במגזר זה מופלות הנשים לרעה. על אף שהן מהוות מחצית מכוח העבודה השכיר – הן מרוויחות כ-7,500 שקלים לחודש בממוצע לעומת הגברים כ-11,200 שקלים לחודש בממוצע בכל הגילאים.

שכונת פארק צמרת בתל אביב, ינואר 2015 (צילום: נתי שוחט, יונתן זינדל, רועי אלימה, פלאש 90)
וכאן אתם גרים? פארק צמרת בתל אביב | צילום: נתי שוחט, יונתן זינדל, רועי אלימה, פלאש 90

צעיר ועשיר

בקבוצות גיל מסוימות אתם יכולים להיות במאיון העליון של קבוצת הגיל שלכם בקלות יחסית. על פי נתוני משרד האוצר, השכר הממוצע לגילאי 15-24 הוא כ-3,000 שקלים לחודש ברוטו. אם אתם בני 22 או 24, ואתם מרוויחים 24 אלף שקל ברוטו בחודש – אתם שייכים למאיון העליון של קבוצת הגיל שלכם. חדשות טובות למתכנתים מבריקים ממש.

הנתונים יותר קשים להשגה ככל שהגיל עולה. את החישובים על פי הנחת יסוד לפיה המאיון העליון בכל שכבת גיל מרוויח פי 8 מהשכר המוצע של אותו גיל (כמו בממוצע הכללי שחישב מנהל ההכנסות באוצר). לכן, בגיל 30 תצטרכו להרוויח לפחות 63 אלף שקל ברוטו בחודש. בגיל 40 – 96 אלף שקל.  בגיל 50 – 100 אלף שקל. בגיל 60 – 104 אלף שקל. 65 ומעלה – 65 אלף שקל (כשאז מדובר לרוב בפנסיה פלוס הכנסות אחרות).

הכסף לא מבדיל בין דת, גזע ומין. אבל העושר מכוון את עצמו באופן מאוד מדויק. אם בתחילת דרככם בעבודה פוטנציאל מימוש ההשתכרות שלכם גדול מ-120%, יש לכם בית בבעלותכם (או להוריכם), למדתם יותר מ-15 שנה, ובנוסף - אתם גברים, גרים במרכז, יהודים, אשכנזים – ל-75% מכם סיכוי גדול להיות עשירים. לפחות על פי הסטטיסטיקה.

בנוסף, כ-46% מהמאיון העליון הם בני 60-69. רק 2% הם בני 20-24, ו-5% בני 25-34. אז סבלנות – עוד יש תקווה. כל עוד אתם לא בונים רק על העבודה שתעשה את הכל עבורכם. 

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il