ההיי טק, כך אומרים לנו, בשלב הצמצומים. אחרי תקופה של גיוסים כמעט בלי הגבלה ובלי מגבלות של היגיון בריא, סטארט אפים וחברות מתעוררים ומהדקים את החגורה. אלא שבתוך כל המהומה הזו, יש כמה תפקידים שהביקוש אליהם נשאר גבוה, וכך גם המשכורות שמקבל מי שמתקבל אליהם – המפתחים. אלה נחלקים לשני סוגים כלליים – Frontend ו-Backend.

זה לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שמדובר באנשים שאחראים לכך לכל החלקים שאתם רואים בכל מוצר טכנולוגי – הכפתורים, המסכים הטקסטים ועוד. הצד אליו המשתמש חשוף ומגיב באופן המיידי ביותר. זה בצד של הפרונט. מהצד השני, המפתחים אחראים לכל מה שמתחת למכסה המנוע, לחישובים שמאפשרים למוצר לפעול בכלל.

בהתאם, המשכורות בתחום ממשיכות להיות גבוהות במיוחד. על פי סקר השכר של אתר Techjobs, מפתח פרונט-אנד ירוויח בין 17 אלף ל-21 אלף שקל בשנותיו הראשונות בתפקיד. אחרי שש שנים המשכורות כבר עולות ל-30 אלף שקל. באתר Alljobs מספקים הערכה צנועה יותר של שכר ממוצע של קצת יותר מ-15 אלף שקל בחודש. עדיין, גבוה בהחלט יחסית למקצועות אחרים במשק.

"למפתחי בק-אנד ופרונט-אנד יש השפעה ישירה על איכות המוצר ועל חווית המשתמשים", מספרת טל שם-טוב שלמה, Senior Full-Stack Developer בחברת Artlist. "מפתח פרונט-אנד הוא מי שאחראי לצד המוצר שהלקוח רואה, כלומר לחלק הוויזואלי שהמשתמשים באתר רואים כשהם גולשים באתר ו/או משתמשים במוצר (תמונות, טקסטים, עיצובים שונים, כפתורים, ועוד). המפתח עובד עם צוותים שונים והופך את כל הרכיבים הללו לאתר האינטרנט/המוצר שהלקוחות רואים. לצידו, מפתח בק-אנד מתעסק ב'מאחורי הקלעים' של המוצר, כלומר בעיבוד הבקשות שהתקבלו מהמשתמש, וביצוע כל החישובים הנדרשים למילוי הבקשה. מפתח זה מתייחס למעשה לחלק באתר/במוצר שהמשתמש לא רואה, כל התהליכים שקורים מאחורי הקלעים בשרת מרוחק.

"חשיבותם של מפתחים אלה היא גדולה מאוד, שכן בלי מפתחי פרונט-אנד ובק-אנד לא יהיה לנו למעשה מוצר אחד שלם, שמכיל את כל האלמנטים העיצוביים, התוכן, התמונות וכו' - לכדי מוצר שעובד ומתפקד בצורה חלקה עבור המשתמשים. למעשה, אנחנו מפתחים את יכולות הליבה של המוצר. העבודה שלי עשית בעיקר ב-Backend אך לעיתים משלבת גם עבודת Frontend, כאשר העיסוק המרכזי הוא בפיתוח יכולות חיפוש מתקדמות שמנגישות את התוכן של המוצר, בהתאם לדרישות הייחודיות של החברה. התפקיד משלב בתוכו אינטגרציה עם צוותים שונים בחברה, בהם צוות ה-AI, המדיה, הפרודקט, המרקטינג ועוד. העבודה היום-יומית המגוונת הזו היא אחד הדברים הייחודיים שיש לי, כמפתחת, כי יש לי אפשרות להתעסק לא רק בתחומי הפיתוח - אלא גם להיחשף לעולמות תוכן חדשים בתחומי המוזיקה והוידאו, ולעבוד עם אמנים בתעשייה לצד אנשי שיווק, דאטה ועוד".

ירדן גומעי (צילום: עירד נצר, יחסי ציבור)
ירדן גומעי | צילום: עירד נצר, יחסי ציבור

ויטלי בלמן, ראש צוות ומפתח פרונט-אנד בחברת Qwilt, שפיתחה תוכנה להאצת קצב ורציפות שידורי וידאו בלייב וב-VOD, אחראי בפועל על פיתוח כל האפליקציות של החברה. "הצוות יודע לקחת את הגדרות המסכים, שנעשים על ידי אנשי UX והופך אותם לאפליקציות אינטראקטיביות שמאפשרות למשתמשים לראות בקלות את מצב המערכת. כל מפתח בצוות מקבל משימה שיכולה קטנה כמו פתירת תקלה או גדולה כמו פיתוח אפליקציה שלמה. במקרים בהם המפתחים עושים את העיצוב, התפקיד שלנו גם לעצב את המסך ולוודא שהמסכים שעיצבנו נוחים למשתמשים העתידיים. כאשר העיצוב מוכן, המפתח אחראי לפתח את הקוד, לבדוק שהכל עובד ולהעביר את התוצר הסופי לסביבות של המשתמשים. הכיף הגדול בתפקיד הוא תחושת האחריות והבעלות על המוצרים והיכולת לקחת את המוצר מהרעיון עד לשימוש בשטח".

רועי סיטבון (צילום: יחסי ציבור)
רועי סיטבון | צילום: יחסי ציבור

ירדן גומעי, ראש צוות פיתוח בק-אנד בחברת CyberProof, מסבירה את הצד השני של המטבע. "תפקיד פיתוח בק-אנד אמון על פיתוח הקוד, האלגוריתמים והתהליכים שקורים מאחורי הקלעים של המוצר. בחברות סייבר כמו סייברפרוף, מפתח הבק-אנד אחראי על פיתוח תשתיות אוטומציה עבור איסוף, חקירה ותגובה לאירועי סייבר באמצעות מנוע אוטומציה המנהל, מתאם ומגיב לאירועים באמצעות טכנולוגיות שפותחו בתוך החברה. בתפקידי בחברת סייברפרוף אני ראש צוות פיתוח BACKEND, ואחראית על פיתוח של אירועי אבטחה, תהליך המכיל שלושה שלבים: חילוץ המידע, עיבוד המידע וטעינת המידע בארכיטקטורת micro services. המידע יכול להיאסף ממקור אחד או יותר ולהיות מועבר ליעד אחד או יותר. פונקציה נוספת של התפקיד היא ביצוע אינטגרציות מורכבות עם מערכות צד שלישי של אבטחת סייבר"._OBJ 

רועי סיטבון, ראש צוות המגיע מעולמות הפרונט-אנד בחברת Logz.io, שפיתחה פלטפורמת ניתוח נתונים למתכנתים המבוססת על קוד פתוח משלב בין העולמות. "אני מנהל צוות המשלב מפתחי פרונט-אנד עם מפתחי בק-אנד, ואני במקור מגיע מעולם הפרונט. על מנת לבצע את כלל הפרויקטים בצורה הטובה ביותר נדרשת היכרות עמוקה של חברי הצוות עם עולמות הפרונט, והעבודה כוללת הבנה וביצועים של מגוון סוגי טסטים למערכת, הטמעת מנגנוני אבטחה, פיתוח רלוונטי ועוד. לשם ניהול הצוות נדרשת הבנה במספר תחומים, חלקם מעולמות האפליקציה וחלקם מעולמות ה-DevOps, והפרויקטים בחברה ובצוות מבוססים על אידיאולוגיית החברה אשר תורמת ידע בעולמות הקוד הפתוח. כמו כן, מכיוון שאנחנו מאמינים שאנשים הם המנוע האמיתי יש דגש גדול לעבודה עם אנשים, לצמיחה ולהתפתחות אישית ומקצועית, ראיית האחר ועבודה משותפת".