רכישות באינטרנט: למה זה זול כל כך?

איזה מזל, מצאתם באינטרנט, ככה במקרה, מוצר במחיר נמוך באופן משמעותי משווי השוק שלו. מי שייצור קשר עם המוכר יקבל "הסבר" משכנע לפיו המוכר נדרש לעזוב לחו"ל, או שמדובר בסחורה מוחרמת ועוד שלל טעמים שישמעו לכם הגיוניים ומשכנעים. במקרה כזה, תתבקשו לשלם מקדמה או אפילו את הסכום כולו אך המוצר לא יגיע וסביר להניח שגם המוכר יעלם ולא תוכלו ליצור איתו קשר לאחר מכן.

הסיפור של טל (השם המלא שמור במערכת) הוא דוגמה אחת מיני רבות. טל שמצהירה על עצמה שהיא שועלת שופינג און ליין ותיקה, נתקלה במהלך שיטוט באינסטגרם במודעת אופנה שתפסה את תשומת ליבה. המוצרים שהוצגו מצאו חן בעיניה והיא החליטה להיכנס לאתר שעמוס בפריטי אופנה ואביזרי אופנה במחירים זולים במיוחד. היא ביצעה הזמנה וקיבלה אישור על ביצוע הרכישה. בשלב הבא, היא חיכתה לקבלת עדכון על סטטוס החבילה כמקובל באתרים מסוג זה וכשעברו מספר ימים ולא קיבלה שום עדכון פנתה אליהם באמצעות "צור קשר" שבאתר. אחרי מספר הודעות שלא נענו היא ניסתה ליצור קשר דרך מספר הטלפון המצוין באתר אולם על אף שניסתה בשעות שונות של היום, לא היה כל מענה. "אמנם ההזמנה לא נעשתה בסכום גבוה אולם זה עדיין מרגיז ובאותה מידה, יכולתי להפסיד מאות שקלים ולא רק עשרות", היא אומרת.

מקרה דומה אירע גם לשרה שהזמינה נעליים מאתר ישראלי. "רק לאחר שהנעליים לא הגיעו ורציתי לפנות לחברה שמתי לב לראשונה שבאתר אין כל פרטי התקשרות", אומרת שרה, "בנוסף, ניתן היה לשלם רק בכרטיס אשראי ולא הייתה כל אפשרות לתשלום בפייפאל ואין לי ספק שזה מכוון", מוסיפה שרה.

כך תמנעו: העדיפו לרכוש בפורטלים ואתרים ידועים ומוכרים, כאלה שתוכלו לפנות אליהם במידה ותצוץ בעיה כלשהי. אם אינכם מכירים את האתר ולא רכשתם בו בעבר, נסו לברר עליו ברשתות החברתיות ובקבוצות מיועדות לכך. בנוסף, בדקו את דירוג המוכר באותו פורטל ובמידה ולאותו מוכר יש גם ביקורות שליליות תשקיעו כמה דקות בלקרוא אותן. כמו כן, תמיד עדיף במקרים כאלה לבצע את התשלום בפייפאל ולא בכרטיס אשראי בגלל הקלות היחסית בביטול ההעברה הכספית.

אישה ג'ינג'ית מחזיקה שטרות כסף (אילוסטרציה: Shutterstock)
בעצם, לא זכיתם בכסף | אילוסטרציה: Shutterstock

זכית! כלומר, הפסדת!

הונאה ידועה שמסתובבת כבר שנים קשורה למשלוח הודעת דואר אלקטרוני בה מבשרים לנמען שהוא זכה בהגרלה. בהודעה מצוין כי תיבת הדואר הזו זכתה בהגרלה (על אף שהנמען לא נרשם לאף הגרלה כזו) ומבקשים ממנו להעביר את פרטי חשבון הבנק כדי להעביר את כספי הזכייה אולם במקביל, מתבקש ה"זוכה" להעביר תשלום (סמלי או יותר מסמלי) עבור אימות מסמכים אצל עורך דין. למרות העובדה שמדובר בסיפור ידוע, לא חסרים אנשים שממשיכים ליפול.

כך תמנעו: ככלל מומלץ שלא לפתוח מיילים מכתובות ומקורות לא מוכרים. כמו כן, מבחינה חוקית, השתתפות בהגרלה מותנית בהרשמה ולכן אם קיבלתם הודעה שכזו ומעולם לא נרשמתם לשום הגרלה, סביר להניח שמדובר בהונאה. בנוסף הזכייה חייבת להיות "נקייה" מהוצאות למעט תשלום מס במקרה של זכייה גדולה.

השקעה חלומית, רק לא לכם

הרשת מלאה במודעות מהתחום הפיננסי ובין היתר יש לא מעט מודעות שמציעות הלוואות בתנאים אטרקטיביים או השקעות עם תשואה מפתה. אחת התרמיות המוכרות בענף הזה נראית כמו עוד מודעה שכזו, שמזמינה אנשים לשמוע על הלוואה בתנאים טובים או השקעה מבטיחה. הלקוח שיפנה, יקבל הסבר משכנע ויתבקש בין היתר לשלם את עמלת פתיחת התיק או תשלום ראשון כדי "להוכיח רצינות". התשלום כמובן הולך לנוכל שבשלב כלשהו, יעלם.

כך תמנעו: אם גם אתם מהופנטים מהעונה הנוכחית (השלישית במספר) של סדרת המופת פארגו, אז אתם יודעים מה עשוי להיות הסוף המר של קבלת השקעה ממקור לא מהימן אבל גם מחוץ לעולם התסריטים המציאות עולה על כל דמיון, וכדאי להמנע מנטילת הלוואות או השקעות שמקורן אינו ברור.

זוג מאוהב (צילום: ShutterStock)
מי שאוהב אתכם, לא מבקש מיד כסף | צילום: ShutterStock

הונאות על רקע רומנטי

התחום הרומנטי הוא אחד מתחומי ההונאות הפוריים ביותר והוא רווי אינספור סיפורים על מקרי הונאות, סחיטות ואפילו תקיפות מיניות. סוג ההונאות הפופולארי ביותר הוא זה שבו הקורבן מוצא "אהבה" ברשת והנוכלים שמנגד מתחילים  לבקש כספים לכל מיני מטרות: להנפיק דרכון, להוציא וויזה, לשלם על כרטיס טיסה ובמקרים יותר קיצוניים, להציג בעיות רפואיות קשות שהטיפול בהם כרוך בהוצאה כספית משמעותית ולבקש כסף עבור הטיפולים. בדרך כלל בשלב מסוים בן\בת הזוג פשוט יעלם כלעומת שצץ.

כך תימנעו: ערן סרוק מייסד חברת GMT להעברות הכספים מהארץ לחו"ל: "חשוב מאוד לעמוד על המשמר ולא להתפתות לסיפור אהבה רומנטי שיכול להיגמר במינוס בבנק ובכל מקרה שבו צץ תמרור אזהרה  )ואל תטעו - בקשה לקבל כספים בעבור כרטיס טיסה /ויזה/טיפול רפואי/ שכר עו"ד וכו' היא התמרור הבולט ביותר) לעצור את העברות הכספים ולפנות לגורמי החוק בהקדם. ככלל, ניתן לציין כי אם מצאתם את בן/ת הזוג המושלם באתר היכרויות ,וטרם פגשתם אותו פיזית ,למרות הרגשות שמציפים אתכם, אל תעבירו לו כסף. ייתכן והוא כלל לא קיים".

הגרסה העדכנית של העוקץ הניגרי

הנוכל שולח מייל שבו הוא מספר לנעקץ שהוא שמע עליו דברים טובים ולעתים אף ישתמש בשם של "חבר" משותף שאת שמו הוא ככל הנראה שלף באקראיות מהפייסבוק. במסגרת המייל יספר הנוכל כי הוא שליט מודח או שר או אדמינסטרטור בכיר במדינת עולם שלישי ויספר כי עקב המצב במדינתו הוא נאלץ לברוח אך ברשותו הון אישי רב שאותו הוא מבקש להוציא ממדינתו. הנוכל ישתף את הנעקץ בחששותיו מכך שאם יעביר את הכל לחשבון שלו הוא עשוי להתגלות ולהתפס ולכן מבקש את עזרת הנעקץ כדי להשתמש בו כצינור להעברת ההון בתמורה לפיצוי נדיב. בהמשך יתבקש הנעקץ להעביר כל מיני סכומים קטנים כדי להוציא את הפעולה לפועל: תשלומי מסים, ביול, הוצאות עו"ד ונוטריון וכיו"ב.

כך תמנעו: כמובן שההמלצה שלא לפתוח אימיילים ממקור לא מוכר תקפה גם פה. בנוסף, אם זה נשמע טוב מידי או מופרך מידי מכדי להשמע אמיתי, סימן שזה לא אמיתי.

בקשה למתן תרומה

אחת הדרכים הקלות ביותר לפרוט על מיתרי ליבנו היא על דרך של סיפור עצוב שקשור לילדים או בעלי חיים או כל דבר אחר שמצטלם טוב ופועל היישר על מנגנוני תחושת האשם שלנו. כמובן שיש לא מעט עמותות וגופים שעושות עבודת קודש ומתקיימות אך ורק בזכות אותן תרומות ועושות דברים נפלאים אך חלק מאותם גופים שמפרסמים את עצמם ברשת, הם גופים פיקטיביים שהדבר המשותף היחיד בינם לבין עבודת קודש הוא שהם נמצאים בדיוק מהעבר השני של המתרס.

כך תמנעו: לפני שאתם תורמים, תבצעו בירור מקיף על הגוף שאליו אתם תרמים. כמובן שהדבר הקל ביותר לעשות הוא חיפוש בגוגל. אם השם של העמותה מופיע בקשר עם פעילות ציבורית שקשורה לנושא התרומה כנראה שמדובר בגוף לגיטימי. אם לא מצאתם שום דבר על אותו הגוף ראו זאת כנורת אזהרה.