לאחר שהמענקים למעסיקים לא החזירו את העובדים מהחל"ת כפי שציפו באוצר, ולאור העובדה שחלק גדול מהמובטלים מסתפקים בכשני שליש משכרם באמצעות דמי האבטלה, החליט שר האוצר ישראל כ"ץ על מענקים ישירים למובטלים שיחזרו למעגל העבודה.
על פי סיכום בין משרד האוצר והמוסד לביטוח לאומי, עובד שיחזור לעבודה לאחר ה-17 באוקטובר 2020 והיה מובטל במשך 100 ימים קודם לכן שבגינם קיבל דמי אבטלה, יקבל מענק שיכול להגיע לאלפי שקלים בחודש. ומקסימום ל-5,000 שקל.
המענק יינתן לחוזרים לעבודה בשכר נמוך מזה שעבדו בו בטרם הפכו למובטלים, במשך ארבעה חודשים וכתלות בשכרם החדש. סכום המענק יכול להגיע לאלפי שקלים ויהווה בעצם השלמת שכר מהמדינה בהתאם לפער בין השכר הקודם לשכר החדש.
תוספת מרעננת להסכם: נשים שקיבלו דמי לידה או גמלה לשמירת הריון, גם תקופת חופשת הלידה וחופשת שמירת הריון ייכללו בימים שבין יום 1 במרץ 2020 עד ליום הקובע, ובלבד שצברו לפחות 25 ימי אבטלה בתקופה האמורה.
באוצר כבר חוששים, שיהיו מעסיקים שינצלו את המענקים שיקבלו עובדיהם ויורידו את שכרם בהתאם: "ומה יהיה לאחר ארבעה חודשי המענקים? השכר יישאר נמוך יותר? לכן אנחנו רואים בזה פיילוט, ובמהלך החודשים הבאים נלמד מה ואיך צריך לתקן", אמר גורם מקצועי באוצר.
על פי התכנית, סכום המענק לכל יום בחודש התשלום יהיה הנמוך מבין אלה, כשהמקסימום הוא 200 שקלים ליום:
שיעור הירידה בשכר הקובע החדש בחודש התשלום, לעומת השכר הקובע הישן, כשהוא מוכפל בדמי האבטלה היומיים שהיו משתלמים למבוטח בחודש התשלום אלמלא היה עובד, והכל בהתאם לנוסחת החישוב שמוצגת כאן:
- דמי האבטלה היומיים*[(שכר קובע ישן)/(שכר קובע ישן - שכר קובע חדש)]=גובה המענק היומי
לדוגמה: מי ששכרו היה טרם יצא לחל"ת 12,000 שקל ברוטו בחודש, והוא מצא מישרה חדשה בגינה ישתכר 8,000 שקלים ברוטו לחודש, הרי שהפער בין השכר הקובע הישן לחדש הוא 4,000 שקלים אותם מחלקים בשכר הקובע הישן, מה שנותן את התוצאה 0.33 (שליש) אותה מכפילים בדמי האבטלה היומיים, נאמר 300 שקלים בקצבה של כ-9,000 שקל לחודש; התוצאה היא מענק יומי בסך 100 שקלים וכ-2,500 שקל בחודש. - 200 שקלים ליום – בכול מקרה, המענק המקסימלי יסתכם ב-200 שקלים ביום ו-5,000 שקלים בחודש.
- הפרש חיובי בין 632 שקלים לבין השכר הקובע החדש - כאן מסבירים באוצר, שגובה ההשתכרות המקסימלי החדש המקסימלי יעמוד על 16,500 שקלים, כדי שהמענקים יגיעו יותר לבעלי המשכורות הנמוכות יחסית. איך זה מחושב? השכר הממוצע במשק עומד על כ-10,500 שקלים בחודש, פלוס מענק מקסימלי של 5,000 שקלים, נותן את השכר המקסימלי עבורו יינתן מענק.
התוכנית תהיה בתוקף עד 30 באפריל 2021.
2,000 שקלים חד פעמי
בנוסף, יינתן מענק חד-פעמי חדש של 2,000 שקל לכל למי שהיה מובטל במשך תקופה ממושכת בעקבות התפרצות נגיף הקורונה. למענק יהיה זכאי כל מי ששולמו לו דמי אבטלה בעבור תקופה של לפחות 100 ימי אבטלה, בין אם רצופים ובין אם לאו, החל מיום 1 במרץ 2020 ועד ליום 17 באוקטובר 2020. זאת, בתנאי שהשכר הקובע שלו טרום המשבר היה נמוך מהשכר היומי הממוצע במשק.
עוד סוכם, כי בני זוג הזכאים שניהם למענק חד פעמי יהיו זכאים כל אחד מהם לתוספת למענק בסכום של 500 שקלים חדשים, ובסך הכול יקבלו 5,000 שקלים.
איך מקבלים את המענקים?
בעיקרון, המוסד לביטוח לאומי ישלם את המענקים החד פעמיים והתוספת להם לחשבון הבנק שאליו הועברו דמי האבטלה למבוטח הזכאי למענק.
מתי זה יקרה?
בשלב זה מדובר בתזכיר חוק שאמור לעבור את אישור הממשלה והכנסת, ולאחר האישורים צריך המוסד לביטוח לאומי לספק את הפתרונות הטכניים. ההערכה היא שזה ייקח כחודש.
חוסר ודאות למפוטרים
איך מתייחס שוק העבודה לתכנית האוצר? ליאת הדר שרביט, מנכ"ל פורטל דרושים מציינת שמנתוני ביטוח לאומי המעודכנים, ניתן לראות שמרבית מקבלי האבטלה הם מובטלים/יוצאי חל"ת שיצאו משוק העבודה בחודש מרץ, והקצבה הממוצעת שלהם עומדת כל כ-4,000 שקלים. מכאן שהתמיכה של משרד האוצר אכן תעודד חלק מהם לצאת לעבודה. אך, מאחר שדמי האבטלה המובטחים להם כיום הם עד חודש יוני 2021, ארבעה חודשים של תמיכה נוספת לא משתלמים דיים במאזן הכדאיות.
"כמו כן, מרבית האנשים הנמצאים באבטלה המתמשכת הינם עובדים שעסקו בסקטורים שנפגעו הכי הרבה" היא מוסיפה. "סקטורים אלו נתונים בחוסר וודאות, השאלה היא אם יהיה סגר נוסף והם ייצאו שוב לחל"ת/פיטורים בפרק זמן קצר מחצי שנה, האם יהיו זכאים לקבל דמי אבטלה?".
לדברי הדר שרביט, אין תשובות לשאלות הללו בהצהרה של שר האוצר. "מעבר לתמיכות האלו, יש לתת וודאות לתחומים שכמעט נעלמו כמו אנשים שעובדים בתחום התיירות , הבידור והאירועים. אם צפי החזרה תהיה בעוד כמה חודשים, אז אנשים יעדיפו לקבל דמי אבטלה ולחזור למקצוע שלהם, אך אם הצפי הינו לשנים של הפסקת פעילות בתחום, סביר שאנשים יבצעו התאמות תעסוקתיות. אנו שומעים מאותם אנשים, שמכיוון שלא ברור להם מתי הם חוזרים לעבוד, הם נמצאים בתחושה שהם עומדים על הגדר" .