היום (ד') מציינים ברחבי בעולם את יום בריאות הנפש, אשר נועד להגביר את המודעות למחלות הנפש, להיפטר מהסטיגמה השלילית, ולעודד כמה שיותר מתמודדי נפש ומשפחותיהם לפנות לקבלת סיוע.

הרבה אנשים לא יודעים כי למתמודדי נפש ולבני משפחותיהם זכויות רבות, הנובעות מתוקף מצבם וכדאי למצות אותן על מנת להקל את ההתמודדות עם המחלה. מתמודדי נפש עשויים להיות זכאים לסל שיקום מהמדינה, הכולל מסגרות ושירותים בתחומים שונים כמו דיור, תעסוקה, לימודים ופנאי. יום זה נועד להגביר את המודעות ולעזור למשפחות למצות את זכויותיהם מול רשויות המדינה.

תחום התעסוקה

שירותי סל השיקום כוללים מסגרות תעסוקה שיקומיות, כמו מפעל מוגן, או מועדון תעסוקתי, המיועד למשתקמים המעוניינים להשתלב בעתיד בשוק העבודה, אך חסרים את המיומנויות הבסיסיות הנדרשות לעבודה. ישנם סוגים רבים של מועדונים תעסוקתיים, ביניהם: מרכזים שנעשית בהם עבודה תעשייתית פשוטה, מרכזי אמנות ומוזיקה, פרויקטים לתעסוקה אישית ועצמאית ועוד.

בנוסף, מי שנמצא מתאים, יכול להשתלב במקום עבודה רגיל באמצעות תעסוקה נתמכת, הכוללת עבודה על מיומנויות רכות וחברתיות, חיפוש משרה ושילוב בעבודה, ומציעה מלווה, המדריך את המשתקם בשלבי ההתאקלמות במקום העבודה, ביצירת קשר בוטח עם המעסיק והבטחת זכויותיו.

תחום הדיור

בתכנית סל השיקום, ניתן לקבל הפניה לאחת ממסגרות המגורים המוגנות בקהילה והשתתפות במימון הפעילות השיקומית בה. מסגרות אלו, כוללות הוסטל או דיור מוגן, כאשר בכל אחת מהמסגרות קיימות דרגות שונות של ליווי על-ידי הצוות. כמו כן, אלו הבוחרים לגור באופן פרטני בקהילה, עשויים להיות זכאים לסיוע של עד 3500 שקלים לרכישת ציוד ראשוני, כמו מיטה, מזרן, מקרר, תנור ועוד, כל עוד רכוש זה יהיה רכושם הפרטי. 

טיפול רפואי

מתמודדי נפש שקיבלו סל שיקום, עשויים להיות זכאים למימון טיפולי שיניים ללא תשלום, במידה ותכנית הטיפול אושרה ע"י מרכז השירות הדנטלי לבריאות הנפש. כמו כן, גם מאושפזים כרוניים מעל שנה בבתי חולים פסיכיאטריים זכאים לטיפול פה ושיניים בעלות מסובסדת.

 טיפול נפשי

בתחילת כל שירות מרפאתי לנפגעי נפש יימסר למטופל דף מידע עם זכויותיו וחובותיו. במידה וזכותכם נפגעה, בכל בית חולים או מרפאה של שירותי בריאות הנפש צריך להימצא אחראי על טיפול בתלונות ופניות הציבור שניתן לפנות אליו בתלונה. במידה ואדם שאינו דובר עברית ועניינו נדון בפני הוועדה הפסיכיאטרית, הוא זכאי לתרגום מטעם המדינה ובמימונה. כמו כן, אם אחד מחברי הוועדה דובר את שפתו של המטופל, הוא רשאי לשמש כמתורגמן בהליך בניגוד לעורך דינו של המטופל, שאינו יכול לשמש כמתורגמן. בנוסף, אנשים הסובלים בו-זמנית מהתמכרות לסמים או אלכוהול ומלקות נפשית, יכולים לקבל טיפול במסגרות גמילה ושיקום המותאמות לטיפול בתחלואה כפולה נפשית.

 

זכויות במגוון תחומים נוספים

מתמודדי נפש, עשויים להיות זכאים להשלמת השכלה הניתנים בסביבה תומכת, ושכוללת: הקניית מיומנויות למידה ומיומנויות חברתיות וכן התמצאות והתמודדות עם המסגרת בה לומדים. ההשלמה ניתנת בתחומים הבאים: אולפנים ללמידת עברית, השלמת השכלה יסודית ותיכונית, השלמה לתעודת בגרות וקורס להכרת המחשב. כמו כן, מלווים של ילד מגיל 12 או בוגר עם לקות נפשית, עשויים להיות זכאים לפטור מתשלום במקומות ציבוריים, למעט במקומות ציבוריים שנדרשים בהם שירות אישי או הקצאת מקום למלווה. כמו כן, במקום שניתן בו פטור מתשלום דמי כניסה לאדם עם לקות נפשית, אין חובה לתת פטור גם למלווה של אותו אדם. בנוסף, בני משפחה של מתמודדי נפש יכולים לפנות לקבלת סיוע במרכזי ייעוץ ותמיכה הפועלים מטעם משרד הבריאות ברחבי הארץ.

על מנת לקבל את שירותי סל השיקום, יש לפנות אל ועדת השיקום האזורית למתמודדי נפש".

עו"ד שרון הורנשטיין, העורך הראשי של אתר "כל זכות". 

מעוניינים לדעת עוד? מומלץ לעיין בפורטל 'נפגעי נפש' באתר 'כל זכות'