קרה לכם שהוצאתם סכום נכבד על תיקון לבית, נתתם אותו לבעל המקצוע וחשבתם לעצמכם: "וואלה, כסף קל. באים, מתקנים, ויוצאים עם כמה שטרות ביד". באפריל 2017 שאלנו 818 בעלי מקצוע המדורגים באתר מידרג איך זה באמת להיות בעל מקצוע בישראל? כמה שעות הם עובדים ביום? כמה ימים בשבוע? ותכלס, כמה הם מרווחים בחודש? וזה כלל לא פשוט כמו שזה נראה.

במשאל השתתפו בעלי המקצוע משלל תחומים: שיפוצניקים, טכנאי מוצרי חשמל, טכנאי מיזוג אוויר, מוסכניקים, טכנאי דודי שמש וחשמל, אינסטלטורים, מדבירים, מובילים, טכנאי מחשבים ועוד.

בעלי מקצוע רבים, כמו עצמאים אחרים בשוק, סובלים מ"תסמונת העצמאים": שעות ארוכות, הרבה ימי עבודה וחוסר וודאות לגבי הסכום איתו יסגרו את החודש, שתלוי בהספק שלהם ובזרם הלקוחות המשתנה.

לכך מתווספים תנאי העבודה הלא פשוטים של עבודת כפיים: עבודה פיזית, נסיעות בין לקוח ללקוח וחילוף העונות שמשפיע באופן קריטי על כמות העבודה. בענפי ההובלות ומיזוג אוויר למשל מספר העבודות יורד ב-75 אחוזים בחודשי החורף לעומת חודשי הקיץ, על-פי נתוני אתר מידרג.

נראה כי חיי העצמאי בהחלט לא פשוטים. כ-53 אחוזים מבעלי המקצוע שנשאלו לא לקחו חופש כלל בחצי שנה האחרונה. כ-30 אחוזים מהם כלל לא לקחו חופש בשנה האחרונה וכ-10 אחוזים הודו כי הם כלל לא זוכרים מתי יצאו לחופש.

מה חושבים על זה בעלי המקצוע? כ-53 אחוזים מהעונים חושבים כי הדבר הקשה ביותר בהיותם עצמאים הוא חוסר הוודאות בנוגע להכנסה ולכמות העבודה, ובנוסף לכך הם לא היו ממליצים לאחרים לצאת לדרך עצמאית. לעומת זאת, 63 אחוזים מהם ציינו כי הסיפוק המקצועי הוא היתרון הגדול ביותר בעצמאות, ומה שהופך את הכל לשווה.

כמה שעות עבודה? הרבה

נראה שכדי להיות זמינים כמו שאנחנו מצפים מהם, בעלי המקצוע עובדים לא מעט שעות ביום: כ-80 אחוזים מבעלי המקצוע שענו אמרו שהם עובדים יותר מ-8 שעות ביום, כ-25 אחוזים מתוכם עובדים יותר מ10- שעות ביום וכ-9 אחוזים עובדים אפילו מעל 12 שעות ביום.

המקצועות בהם נראה כי עובדים הכי הרבה שעות הם שיפוצים והובלות ש-15 אחוזים מהעוסקים בהם הצהירו כי הם עובדים מעל 12 שעות ביום.

על מה הולך כל הזמן הזה? מעבר לצורך של רבים מבעלי המקצוע להיות זמינים סביב השעון, רוב בעלי המקצוע הצהירו כי הם מבלים כל יום בפקקים מעל לשעתיים. מטבע הדברים בעלי המקצוע נוסעים במשך היום בין לקוח ללקוח, ובדרך מתבזבז זמן יקר. כ-22 אחוזים מהעונים העידו כי הם מבלים אפילו בין 3-4 שעות בפקקים בכל יום, שהן יותר מ-70 שעות עבודה חודשיות.

 

למה לא כל יום שבת

לגבי מספר ימי העבודה בשבוע, בעוד מרבית המשק עובד כ-5 ימים בשבוע, כ-48 אחוזים מבעלי המקצוע משלל התחומים העידו כי הם עובדים 6 ימים בשבוע, מה שמשאיר להם יום מנוחה אחד בלבד. 10 אחוזים מעידים כי לפעמים הם אפילו עובדים 7 ימים בשבוע.

נראה שעל אף הימים הארוכים השיפוצניקים דוגלים בשבוע עבודה מסורתי ולא עובדים מעל לחמישה ימים בשבוע. לעומתם 29 אחוזים מהמנעולנים עובדים 7 ימים בשבוע, כנראה כדי שאף אחד מאיתנו לא יישאר נעול מחוץ לבית. יחד איתם נמצאים גם האינסטלטורים (19 אחוזים העידו שהם עובדים 7 ימים בשבוע), טכנאי מוצרי החשמל (20 אחוזים) והמובילים (18 אחוזים). אם אתם ממש לא רוצים להפסיד יום עבודה ולעבור דירה בשבת, כנראה שתמצאו מובילים למשימה.

"אני כבר 13 שנה במקצוע, ורק בשלוש השנים האחרונות הצלחתי להוריד את הרגל מהגז. כיום אני עובד חמישה ימים בשבוע מתשע עד שש", אמר לנו ברוך עידן, טכנאי מוצרי חשמל עם 5,460 חוות דעת במידרג. "היום אני כבר עם בסיס לקוחות יציב, ולא חייב לקחת כל עבודה. מעבר לכך אני חושב שזה סוויצ' בראש שהרבה עצמאים צריכים לעשות: צריך להבין שאנחנו עובדים בשביל לחיות ולא להיפך. מצד שאני אני מבין את החשש שלא תצליח לפרנס שמרחף כל הזמן מעליך." הוא מוסיף.

כמה מרוויחים בעלי המקצוע?

אם תשאלו בעל מקצוע כמה הוא מרוויח בחודש, סביר להניח כי הוא יעדיף לא לענות (מוזמנים לנסות בבית), למה? ענפי התיקונים וההתקנות השונות מלאים בעבודה שחורה, ולמס הכנסה אוזניים בכותל. חוץ מזה, מי אוהב לדבר על כמה הוא מרוויח? על כן שאלנו שאלה אחרת: "תמורת איזה סכום היית מסכים/ה להיות שכיר/ה". כך קיבלנו סכום הנותן לנו אינדקציה מצוינת לגבי רמות ההכנסה השונות בתחומים השונות. אז כמה מרוויחים בעלי המקצוע שבאים אליכם הביתה?

באופן כללי נראה כי 45 אחוזים מכלל בעלי המקצוע לא מגיעים ליותר מ15 אלף שקלים בממוצע בחודש. בקצה העליון נמצאים 18 אחוזים מבעלי המקצוע שמרוויחים בממוצע עד 26-30 אלף שקלים נטו בחודש, ביניהם בעיקר מובילים (32 אחוזים מרוויחים בממוצע עד לסכום זה), טכנאי תקשורת (29 אחוזים) ושיפוצים (22 אחוזים).

בתחתית נמצאים 14.6 אחוזים מבעלי המקצוע שבקושי מגרדים את ה-11 אלף בממוצע בחודש. ביניהם נמצאים החשמלאים (13 אחוזים) וטכנאי מוצרי החשמל (13 אחוזים).

טכנאי מזגנים (אילוסטרציה: Shutterstock)
טכנאי מזגנים. לא עובדים בכל עונה | אילוסטרציה: Shutterstock

שיפוצניקים – 20 אלף שקל בחודש

אחד התחומים הרווחיים ביותר בקרב בעלי המקצוע הוא באופן לא מפתיע ענף השיפוצים. השיפוצניקים מדווחים כי הם עובדים כחמישה ימים בשבוע, 9 שעות ביום ומרוויחים בממוצע עד 20,870 אלף נטו בחודש. 34 אחוזים מתוכם מרוויחים עד 26,425 שקלים בממוצע. בקיצור, מינימום הייטק.

מובילים – בין 12 ל-28 אלף שקל בחודש

במקום השני בהכנסות נמצאים המובילים ש-27 אחוזים מהם משתכרים בממוצע עד 28 אלף שקלים בחודש. לעומת זאת 23 אחוזים מן המובילים מרוויחים בממוצע פחות מ-12 אלף שקל נטו בחודש בלבד.

נתון זה מוסיף לגמה המצטיירת בתחום ההובלות: חלק נכבד מהמובילים עובד מעל 12 שעות ביום ושישה ימים בשבוע ומעלה והם גם אלה שמשתכרים בממוצע עד 28 אלף בחודש, ומנגד, חלק אחר עובד מתחת לשמונה שעות ביום וחמישה ימים בשבוע בלבד ומרוויח בממוצע פחות מ-12 אלף בחודש. נראה כי הנכונות לעבוד המון לאורך השבוע משפיעה על ההכנסה ושטף העבודה באופן דרסטי, וכמובן שגם הניסיון וצבירת המלצות מלקוחות.

אינסטלטורים – 14 אלף שקל בחודש ומטה

תחום האינסטלציה לא מסתמן כתחום רווחי במיוחד: כ-78 אחוזים מהאינסטלטורים מרוויחים פחות מ-14 אלף שקלים בחודש. יחד עם הנתון כי 19 אחוזים מאנשי האינסטלציה עובדים שבעה ימים בשבוע, נראה כי תחום האינסטלציה לא מצטייר כמשתלם ביותר.

מוסכניקים – 19 עד 27 אלף שקל בחודש

הם עובדים שישה ימים בשבוע, מעל שמונה שעות ביום, ומרוויחים בממוצע פחות מ-19,069 שקלים בחודש. כ-17 אחוזים מהמוסכניקים מרוויחים גם עד 27,000 שקלים נטו בחודש.

טכנאי דודי שמש וחשמל – 20 אלף שקל ומטה

הם עובדים שישה ימים בשבוע, יותר משמונה שעות ביום ומרוויחים בממוצע פחות מ-20,300 אלף שקלים לחודש.

טכנאי מוצרי חשמל – 12 עד 15 אלף שקל בחודש

טכנאי עובד שמונה שעות ביום, שישה ימים בשבוע, ומרוויח בממוצע פחות מ-15,223 אלף שקלים נטו בחודש. מתוך כך 35 אחוזים מטכנאי מוצרי החשמל לא מגרדים אפילו את ה12 אלף שקלים בחודש. מסתמן כי בין בעלי המקצוע זהו התחום הכי פחות רווחי, כנראה בגלל שהוא מסתמך בעיקר על עבודות תיקונים קטנות.

טכנאי מיזוג אוויר – 17 אלף שקל ומטה

טכנאי מיזוג אוויר עובד חמישה ימים בשבוע כ-9-10 שעות ביום ומרוויח בממוצע פחות מ-17,510 שקלים בחודש. 45 אחוזים מטכנאי מיזוג האוויר לא מגיעים ל-15 שקלים בחודש.

חשמלאי – 17 אלף שקל בחודש

עובד שישה ימים בשבוע, מעל שמונה שעות ביום ומרוויח בממוצע עד 17,155 אלף שקלים בחודש.

משתלם להיות ישר?

רבים מאיתנו, רבים מדי, מכירים את הצד המכוער של שוק בעלי המקצוע. חאפרים ורמאים נמצאים בכל פינה, מחכים ללקוחות התמימים שיפלו ברשתם וישלמו להם מאות שקלים על כלום. מה גם שרוב השווקים פרוצים ורוב בעלי המקצוע אינם צריכים תעודה או הסמכה רשמית על מנת לעבוד במקצוע. לכך אפשר להוסיף את העובדה שרבים מהלקוחות מתקשרים למספר הראשון שהם מוצאים כאשר הם נתקלים בתקלה. כך נוצר מצב פגיע בו ללקוח אין מידע אמיתי על טבע התקלה ובעל המקצוע יכול לנצל את הסיטואציה בקלות.

אבל האם זה באמת משתלם? "בלי מוניטין עסק לא שווה כלום", אומר חיים שניידרמן, טכנאי דודים וחשמל מדורג במידרג. "בטווח הקצר רמאי עושה את המכה שלו, אבל אין לו אחיזה לטווח הארוך". דור המדביר אומר כי "צריך להבין שבשוק בעלי המקצוע יש תחרות משוגעת. האנשים הלא ישרים פשוט לא שורדים את השוק. מה שבן אדם שמחפש להרוויח מהר וברמאות לא מבין, זה שהרבה יותר קל למצוא לקוחות חדשים מהמלצות של לקוחות מרוצים, מאשר לשכנע לקוחות חדשים לקחת אותך על בסיס רושם ראשוני".

"חד משמעית הצדיקות משתלמת", אומר אילן נוסם, הנדימן עם 591 חוות דעת במידרג. "לאורך השנים אני רואה שמה שמשתלם אלו הלקוחות החוזרים. הם גם מזמינים אותי שוב ושוב לתיקונים בבית וגם ממליצים לאנשים אחרים. רשת הלקוחות החזקים שלי נבנית כמעט רק מהמלצות של לקוחות שסומכים עלי".

המסקנה המתבקשת היא להתבסס על המלצות ולעולם לא להזמין את ההוא מהמגנט על הדלת.

אתר מידרג www.midrag.co.il מדרג בעלי מקצוע כבר משנת 2003, וצבר עד היום יותר מ-450,000 חוות דעת על בעלי מקצוע ב-60 תחומים שונים. המלצות על בעלי המקצוע זמינות באפליקציה לאנדרואיד, לאייפון או באתר.

>> מחפשים בעל מקצוע אמין? היכנסו עכשיו לרשימת הצדיקים המלאה