גם אל מול הדרמה יוצאת הדופן שיצר וירוס הקורונה, שטלטלה את השווקים מוקדם יותר השנה (ועדיין נמצאת בעיצומה) נמצאו מספר חברות בבורסה המקומית שכוכבן דרך בתקופת המחצית הראשונה של 2020, והן הניבו למשקיעים בהן תשואות חלומיות.
בין אלו שמניותיהן נסקו בממחצית השנה בולטות חברות "טריות", שעושות את צעדיהן הראשונים בזירת המסחר הציבורית, לאחר מיזוג פעילותן לשלדים בורסאיים. מדובר, בדרך כלל, בחברות "חלום", שהעליות הדרמטיות בערכן הבורסאי טרם נתמכו בתוצאות הפעילות ומתבססות בעיקר על פוטנציאל עתידי, שסיכויי התממשותו לא ודאיים.
לצדן בלטו לטובה כמה חברות ותיקות ומבוססות, שדווקא הרוויחו בפעילותן משיבוש סדרי העולם שגרמה התפשטות הווירוס. הללו הניבו למשקיעים בהן תשואה דו-ספרתית ואף תלת-ספרתית במחצית הראשונה של השנה.
מצעד המניות הטובות של המחצית הראשונה כולל חברות מתחומי פעילות שונים, בהם תעשייה, טכנולוגיות, ביומד ועוד, הנסחרות כיום ברמות שווי שבין עשרות מיליוני שקלים ועד כמה מיליארדי שקלים.
אלה הן כמה מהמניות הבולטות שרשמו את עליות הערך הגדולות ביותר מתחילת השנה.
אוגווינד: אוויר דחוס או אוויר חם?
מי שניצבת הרבה לפני כולן בביצועיה מתחילת השנה, עם זינוק של כ-850% בערכה, היא מניה אלמונית למדי העונה לשם אוגווינד - חברה חדשה שבתצורתה הנוכחית החלה להיסחר לקראת סוף 2019, אחרי מיזוג לשלד בורסאי (ביומדיקו), וכבר שווה כיום כ-1.5 מיליארד שקל, בעקבות נסיקת המניה.
אוגווינד (AUGWIND) פועלת בתחום אגירת האנרגיה באמצעות אוויר דחוס - שהשימוש בו "נפוץ בענפי תעשייה שונים כחלק מתהליכי הייצור במפעלים תעשייתיים".
מערכת האגירה שהיא מציעה "מבוססת על טכנולוגיה ייחודית" שפותחה במשך שנים רבות על-ידי אור יוגב, מבעלי השליטה בחברה והיו"ר והמנכ"ל שלה.
בשלב הנוכחי, הכנסות זניחות יחסית שמציגה אוגווינד מפעילותה, שהסתכמו ב-2019 בפחות מ-7 מיליון שקל (לעומת כ-3 מיליון שקל ב-2018), והפסד שנתי משמעותי של 63 מיליון שקל, עיקרו בשל הוצאות שנרשמו מעסקת המיזוג והנפקת ני"ע שנעשתה במסגרתה, לא מפריעים למשקיעים לשלוח את מנייתה של אוגווינד לנסוק לגבהים משמעותיים.
אקסל: צמיחה בקצב גבוה
חברה נוספת שגם היא נהנית מסנטימנט חיובי לאחר מיזוגה לשלד בורסאי (דולומיט), שהתבצע לקראת סוף 2019, היא אקסל, הפועלת בתחום של "יבוא, הפצה ואינטגרציה של מוצרים ושירותים מבוססים טכנולוגיות מתקדמות בתחום הטלקומוניקציה".
במסגרת פעילותה מעורבת אקסל בענפים הצומחים בקצבים גבוהים, ובהם תקשורת סלולרית, אינטרנט של דברים (IOT), שירותי אבטחת מידע ושירותי ענן, כך שגם היא עשויה ליהנות ממגמת הצמיחה, ובחודשים האחרונים דיווחה אקסל על כמה הסכמים חדשים להרחבת הפעילות.
אלה, כך נראה, מעודדים את המשקיעים, שהזניקו את מנייתה בכ-500% מתחילת השנה, והיא משקפת כיום לחברה שווי של כ-90 מיליון שקל.
אקסל היא חברה צעירה, שהוקמה בתחילת 2018, ובעלי השליטה בה הן קרנות שמרוק יחד עם מאיר יעקובסון ובני משפחת ויל, המחזיקים יחד בכ-55% ממניותיה.
הכנסותיה של אקסל כבר משמעותיות יחסית, והן הסתכמו בשנתיים האחרונות (2018-2019) בכ-45-53 מיליון שקל בכל שנה, לצד רווח נקי שנתי של כ-2-4 מיליון שקל.
מיט-טק: תחליף בשר? פוטנציאלי
המניה המרכזית בתל אביב הנהנית מהטרנד צובר התאוצה של "בשר נקי", המיוצר מתחליפים, היא מיט-טק, והאישור האחרון לפוטנציאל הכיוון שבו היא צועדת הגיע לפני שבועות ספורים, כשהחברה סיכמה על הנפקת מניות לכמה משקיעים, הבולט שבהם הוא בעל רשת המזון רמי לוי.
הודעה זו נתנה דחיפה נוספת לכיוון החיובי שבו צועדת מנייתה של מיט-טק, כך שאת חודש יוני היא מסכמת בקפיצה של כ-50% (למרות שהתרחקה כ-25% מהשיא שקבעה במהלך יוני), ובסך הכול, מתחילת השנה מציגה המניה זינוק של כ-180% - המשקף לחברה שווי נוכחי הנע סביב כ-300 מיליון שקל.
במסגרת פעילותה, מיט-טק "מפתחת תהליך הדפסה ביולוגי המיועד ליצירת רקמות מרכיבי בשר חי למאכל", וכמו אוגווינד ואקסל, גם מיט-טק הצטרפה לבורסה באחרונה, עם מיזוג פעילותה בתחילת השנה לשלד בורסאי.
מיט-טק מנסה לנצל את המומנטום החיובי שממנו היא נהנית, ופועלת לרישום מניותיה גם בבורסת נאסד"ק.
בשלב הנוכחי נראה כי המשקיעים מקדישים תשומת לב גדולה יותר לפוטנציאל הגלום בפעילות מאשר לסיכונים, וכמו שמציינת החברה בדוחותיה, "בשר נקי הוא טכנולוגיה מבטיחה, אך מוקדמת, עם אתגרים טכניים מרכזיים".
עלבד: מנגבת כל הדרך למעלה
אחרי תקופה ארוכה של דשדוש בתחום הבדים הלא-ארוגים יצר משבר הקורונה השפעה חיובית על הפעילות העסקית של החברות בתחום, בעיקר בזכות הביקושים הגוברים למגבונים לחיטוי.
השפעה זו סייעה להתאוששות מרשימה בשווי המניות של אותן חברות, עם עליות שמגיעות בתוך חודשים ספורים לשיעורים תלת-ספרתיים מנקודות השפל שבהן שהו.
בראשן של המתחרות הבורסאיות בענף ניצבת עלבד, שמציגה מתחילת השנה קפיצה של כ-180% (וכ-270% מנקודת השפל השנתית), המשקפת לחברה שווי נוכחי המתקרב ל-600 מיליון שקל.
העליות החדות במניית עלבד נתמכות בתוצאות כספיות חיוביות שהציגה החברה שבשליטת מושב משואות יצחק לסיכום הרבעון הראשון של השנה, עם צפי לכיוון דומה גם בהמשך השנה, וזאת אחרי שסבלה מתוצאות כספיות שליליות במשך תקופה ארוכה, שהשפיעו גם על ביצועי המניה.
אחרי גל העליות החדות שמציגה עלבד מתחילת השנה, שווייה נמוך בכ-15% בלבד מרמת השיא שקבעה במהלך שנת 2017.
באטמ: רוכבת על גל קורונה
מאז הצטרפה לבורסה המקומית (לפני כן נסחרה רק בלונדון) ביולי 2019 ועד תחילת השנה הנוכחית, מנייתה של באטמ, העוסקת גם בפיתוח מכשור רפואי לבדיקות מעבדה וגם בפיתוח מערכות תקשורת וסייבר, הציגה שחיקה מתונה בערכה.
בשנה הנוכחית, אחרי פתיחה חיובית, נסחפה באטמ עם השוק למטה עד לרמת השפל שקבעה בחודש מרץ.
אולם אז, בזכות כניסתה לפעילות בתחום הבדיקות לקורונה ובהמשך גם לייצור ושיווק מכונות הנשמה, כחלק מזרוע המכשור הרפואי שלה, תפסה באטמ, שנוסדה על-ידי המנכ"ל שלה ד"ר צבי מרום, מומנטום חיובי במיוחד.
כך, מנקודת השפל שקבעה במרץ ועד כה הגדילה המניה את שווייה פי שלושה (כ-200%), ומתחילת השנה היא מציגה קפיצה של כ-150% בערכה, ונסחרת סמוך לשווי השיא שלה, המשקף לחברה שווי נוכחי המתקרב ל-2 מיליארד שקל.
נוסף למכונות הנשמה ובדיקות, בהשפעת התפשטות הקורונה וניסיונות ההתמודדות עם הווירוס נהנית באטמ גם מביקושים גבוהים למוצריה בתחום סילוק אשפה ביולוגית.
אלקטריאון: המניה נטענה היטב
חברת הטכנולוגיה אלקטריאון ניצלה בימים האחרונים זינוק של כ-150% שהציגה מנייתה מתחילת השנה לגיוס הון פרטי בהיקף של כ-120 מיליון שקל, באמצעות הנפקת מניות המהוות כ-12% מהונה.
עם המשקיעים בהנפקה נמנו כמה גופים מוסדיים גדולים, המבקשים גם הם ליהנות ממעורבות בתחום הלוהט של רכבים חשמליים, שבו פועלת אלקטריאון, שפיתחה טכנולוגיית "כביש חכם", המאפשרת טעינה אלחוטית של מכוניות חשמליות, תוך כדי נסיעה.
הקפיצות המשמעותית במנייתה מתחילת השנה, הממשיכות זינוק של כ-270% שהציגה בסיכומה של 2019, הובילו את אלקטריאון להיסחר לפי שווי מכובד של כ-1.5 מיליארד שקל - הממקם אותה לצד חברות גדולות ומבוססות בהרבה הנסחרות בשווי דומה, דוגמת דלק רכב, ארד, מלם תים, ישראמקו ועוד.
זאת למרות שאלקטריאון מוגדרת כחברת "חלום" שטרם הציגה הכנסות, ואשר המשך פעילותה עד להשלמת פיתוח המוצר שלה ומעבר לרווחיות מותנה בגיוס מקורות מימון - כפי שמציינים רואי החשבון בדוחותיה הכספיים.
מחזיקי המניות הגדולים באלקטריאון הם המנכ"ל אורן עזר וסמנכ"ל הטכנולוגיה חנן רומבק, שהקימו את החברה בסוף שנת 2013, וכן חברת התחבורה דן.
קומפיוגן: דיאגנוזה חיובית
אחרי שנהנתה מפתיחת שנה חיובית, שינוי הכיוון במסחר במניית קומפיוגן היה מהיר במיוחד, ובמסגרתו, במהלך חודש מרץ השילה המניה כ-45% מערכה תוך פחות משבועיים.
אולם מאז חזרה קומפיוגן למסלול התאוששות, וקפיצה של כ-110% מנקודת השפל שלה במרץ משלימה לה זינוק של כ-140% מתחילת השנה וממקמת אותה כגדולה מבין החברות המוזכרות, עם שווי נוכחי המתקרב ל-4 מיליארד שקל.
בכיוון החיובי שבו מתאפיין המסחר במניית קומפיוגן הדואלית מאז סוף מרץ תומכים כמה אירועים שעליהם עדכנה החברה העוסקת במחקר, בגילוי תרופות ובמוצרים דיאגנוסטיים ובשיתופי פעולה לפיתוחם למוצרים סופיים, ומנוהלת על-ידי ענת כהן דייג.
בין היתר עדכנה קומפיוגן על תחילת ניסוי קליני בחולים עם גידולים ממאירים מתקדמים במוצר שהיא מפתחת, על התחלת טיפול בחולה ראשון במסגרת הרחבת ניסוי, ובתחילת יוני עדכנה על קבלת אישור FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית) לתחילת ניסוי קליני במשותף עם מוצר של ענקית התרופות בריסטול-מאיירס סקוויב.
הכתבה פורסמה באתר גלובס