אז מה בעצם יקרה לכרטיס האשראי שלנו, למה זה קורה ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לא להפגע מזה? הנה כל הפרטים.

הבנקים פונים בימים אלה ללקוחות בעלי כרטיס אשראי בנקאי בעל מסגרת הגדולה מ-7,500 שקל ומודיעים לו כי מסגרת האשראי שלו בכרטיס עומדת להצטמצם.

הדבר קורה כחלק מהחלטות ועדת שטרום להגבלת התחרות בבנקים, שהתקבלו לפני כשלוש שנים ומועד כניסתם לתוקף נקבע לסוף השנה הנוכחית. במסגרת רפורמה זו, פוצלו חברות כרטיסי האשראי מחברות הבנקים, שבעבר החזיקו בהן, כך שנוספו עוד גופים בנקאיים שיתחרו בבנקים. כדי להמריץ את יכולתן של חברות כרטיסי האשראי להתחרות בבנקים, נוספה גם המגבלה על מסגרות האשראי בכרטיסים הבנקאיים.

האם זה קשור למסגרת שלי בחשבון הבנק?

לא. הרפורמה הזו נוגעת אך ורק למסגרת בכרטיסי האשראי הבנקאיים, ומטרתה לאפשר תחרות מוגברת בין חברות כרטיסי האשראי לבין הבנקים.

למה דווקא עכשיו בתקופת הקורונה?

המלצות הוועדה התקבלו כבר לפני כשלוש שנים ונכנסות לתוקף עכשיו. משרד האוצר אף הקל מעט את ההגבלות בעקבות מגפת הקורונה (העלה את רף המסגרת המינימלית שלא תצומצם מ-5,000 ל-7,500 שקל).

איך נוכל לשמור על מסגרת אשראי גדולה יותר מזו שמציעים לנו בבנק?

האופציה שעומדת לרשותנו כרגע, וזו שמשרד האוצר מנסה לקדם עם ההגבלה החדשה היא קבלת מסגרת אשראי נוספת על ידי הנפקת כרטיס אשראי חוץ בנקאי. אלו כרטיסים ששייכים לחברות האשראי, ומציעים מסגרת נוספת למסגרת האשראי הבנקאית. המטרה ברפורמה היא עידוד התחרות בשוק האשראי וכפועל יוצא מזה, חברות האשראי יתנו אשראי נוסף.

אשראי (צילום: shutterstock By adriaticfoto)
צילום: shutterstock By adriaticfoto

מה ההבדל בין כרטיס אשראי בנקאי לכרטיס חוץ בנקאי?

כרטיס אשראי בנקאי הוא כרטיס ששייך לבנקים, על אף שהוא מונפק על ידי אחת מחברות האשראי. כרטיס חוץ בנקאי הוא כרטיס שלא משויך לאף בנק אלא לחברת האשראי בלבד.

עם זאת, בשונה מכרטיס האשראי הבנקאי, שלרוב לא נותן הרבה, אחד היתרונות הגדולים של הכרטיס החוץ בנקאי הוא ההטבות שהוא מעניק. בכרטיסים החוץ בנקאיים יש תוכניות הטבות גדולות, בנוסף להנחות קבועות בבתי עסק מסוימים ותוכניות "פינוקים" רבות.

"הכרטיסים שלנו ב-max משתלמים הרבה יותר מהכרטיסים הבנקאיים", אומר ירון טיקטין, סמנכ"ל לקוחות פרטיים ואשראי ב-max. "יש לנו את כרטיס maxBack שמחזיר כסף בחזרה על כל הקניות בכרטיס - 1 אחוז מסך הקניות  בשנה הראשונה והחל מהשנה השנייה 0.75 אחוז, כך שאם קנית במשך שנה שלמה ב-8,000 שקל בחודש, אתה מקבל כמעט 1,000 שקל בחזרה בסוף השנה. ההחזר נעשה באמצעות גיפטקארד המיועד לקניות ברשתות מובילות בארץ כמו קבוצת פוקס, דלתא, סטימצקי, הום סנטר וגולף. כמובן יש גם את תוכנית הפינוקים שלנו - שהשתנתה בזמן הקורונה ובמקום יציאות לבתי קולנוע והצגות, היא מציעה קופונים לקניות באמזון או הנחות בוולט ומקדונלד'ס. יש גם כרטיס לצבירת נקודות תעופה SKYMAX שניתן לממש בכל חברות התעופה והמלונות בארץ".

איך כרטיס חוץ בנקאי יכול לעזור לנו בתקופה הכלכלית הלא פשוטה הזו?

טיקטין מספר שאחד היתרונות ברפורמה החדשה היא היכולת להוזיל לנו את כל השירותים הבנקאיים. "ברגע שיש לך כרטיס מחברת אשראי, אתה יכול גם לקבל ממנה שירותים בנקאיים ולהשוות אותם לשירותים שאתה מקבל מהבנק שלך. כך לדוגמה, כשתרצו לקנות רכב ותקבלו הצעה להלוואה מהבנק, תוכלו לקבל הצעת מחיר נוספת גם מחברת האשראי. אנחנו ב-max מאפשרים לכם לקבל הלוואה בריבית הנמוכה באחוז מזו שמציע לכם הבנק – וכך תוכלו לחסוך הרבה מאוד כסף".

אז מה כדאי לנו לעשות עכשיו?

שינוי המסגרת בכרטיס הבנקאי הוא הזדמנות לכולנו לבדוק את התנאים שאנו מקבלים ולחפש את האלטרנטיבה הזולה ביותר. בדקו את העמלות בכרטיס האשראי שלכם, ומה הוא נותן לכם  – האם התנאים שלכם מספיק טובים? אם התשובה היא לא, זה הזמן לבדוק אלטרנטיבות אחרות – וכיום יש הרבה יותר מהן.