"כסף הוא עניין של אמונה" אמר אחד מאבות הכלכלה המודרנית, אדם סמית. החוקר סטיב סיבולד (Steve Siebold), שראיין עשרות מיליונרים, מסכים. "התעשרות מתחילה בשינוי האופן שבו אתה חושב על הכסף".

במחקרו העוסק באמונות הסובבות סביב נושא הכסף שואל סיבולד את השאלה שמטרידה רבים: "מה בדרך כלל מונע ממישהו להיות עשיר?".

אחת ממרואייניו הייתה מומחית לאופני חשיבה בשם אמילי ויליאמס, שהסבירה שהכל סובב סביב הסיפור שאתם בונים והאמונות מסביב לכסף שלכם. "הכל שאלה של הסיפור שאתם מספרים לעצמכם כשאתם נתקלים בחשבון הבנק שלכם. האם אתם אומרים לעצמכם משפטים כמו 'אף פעם אין לי כסף, קשה לי להרוויח כסף, אף פעם לא לקפוץ מעל הפופיק, צריך להסתפק במה שיש, בשביל להיות עשיר צריך לעבוד מעל 100 שעות בשבוע', או 'אנשים עשירים הם בדרך כלל אנשים קמצנים ורעים'?"

"האמונות שלנו מסביב לכסף", טוענת ויליאמס בריאיון לאתר inc.com, "הם בדרך כלל האמונות שההורים שלנו החדירו לנו כשהיינו קטנים והן אלו שמעכבות אותנו כאשר אנחנו מגיעים לפיתוח קריירות ולהגשמת יעדים". כדי להבין יותר טוב מה הן האמונות שלכם מסביב לכסף היא ממליצה לענות על שמונה השאלות הבאות:

  1. מה ההורים שלכם לימדו אתכם על כסף?
  2. איך המילה כסף גורם לכם להרגיש?
  3. מה הוא מצבכם הכלכלי בשנים האחרונות?
  4. על מה אתם מוציאים את הכסף שלכם ואיפה?
  5. על מה אתם באמת רוצים להוציא אותו?
  6. האם אתם חשים רגשות אשמה בנוגע לנושאים כספיים?
  7. האם אתם מאמינים שמגיע לכם להוציא על עצמכם כסף?
  8. אילו 3 מילים מתארים אתכם הכי טוב בקשר לכסף?

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

וילאמס עצמה מספרת איך החשיבה שלה הייתה שלילית בעבר בכל הקשור לכסף. "צברתי חוב עצום בתחילת הקריירה שלי והתחושה שלי הייתה שייקח לי נצח לשלם אותו", היא מספרת, "הרגשתי אשמה שבמקום למצוא עבודה שתעזור לי לכסות את החוב אני לומדת ומתפתחת ו'רודפת אחר החלומות שלי' ולא עושה מה שצריך".

אין תמונה
למה שזה לא יקרה גם לכם? שאלה טובה

כוחה של מילה

ויליאמס ובעלה החליטו דבר ראשון להחליף את המילה "חוב" במילה "השקעה". "המילה 'חוב' יצרה תגובה שלילית ולכן כאשר החלפנו אותה במילה אחרת זה גרם לנו להרגיש טוב עם עצמנו שהנה אנחנו עושים את מה שצריך כדי לפתח קריירה משגשגת שתעזור לי לסגור בעתיד את החוב מהר יותר ולא 'מבזבזים זמן'".

"אחת הדרכים המועילות ביותר להפטר ממחשבות רעות בקשר למשהו הוא לתרגל 'אמירה חיובית'". מסכים סיבולד, "פשוט תחשבו מה הייתם אומרים לאנשים אחרים כדי לעודד אותם שהם נמצאים בסיטואציה שלילית ואמרו אותה לעצמכם".

"במקום לחשוב 'זה הולך לקחת לי נצח לשלם את החוב שצברתי', פשוט התחלתי להגיד לעצמי שאני אשת עסקים מצליחה ובחרתי לקחת על עצמי את החוב הזה כדי לבנות עסק משגשג בעתיד", מדגימה וויליאמס.

4 דרכים שיעזרו לכם לשנות את החשיבה שלכם

1. החליטו לאן אתם באמת שואפים להגיע. במחקרו מספר סיבולד על מאפיין אחד בולט שהיה משותף לכל המיליונרים אותם ראיין - הם לא פחדו לדבר על מטרות ושאיפות והיו ממוקדים במה שהם צריכים לעשות כדי להגיע למטרות אלו. "אף אחד מהם לרגע לא פקפק וחשב שזה 'לא מגיע לו'. כולם כאחד האמינו שזה מה שצריך לקרות רק כי הם החליטו כך", הוא אומר.

ג'ורג'טאון, איי קיימן (צילום: David Rogers, GettyImages IL)
קבלו החלטות על פי המקום אליו אתם רוצים להגיע | צילום: David Rogers, GettyImages IL

2. קבלו החלטות מהנקודה אליה אתם שואפים להגיע. לא החלטות על סמך מצבכם הנתון כיום. "הרבה פעמים אנשים מקבלים החלטות על סמך מה שקרה להם בעבר", אומר סיבולד, "אם הייתה לך ילדות קשה המוח שלך מתרגל לפעול על מצב 'הישרדותי' ולא יכול לחשב מהלכים קדימה וזאת בדיוק הבעיה". סיבולד טוען כי אם אנשים יתחילו להקשיב ללב שלהם ולחשוב איפה הם באמת רוצים להיות ולנקות רעשי רקע או התנסויות רעות מהעבר הם יוכלו להגיע בדיוק לנקודה שהם מדמיינים.

3. להחליף את "למה שזה יקרה דווקא לי" ב- "למה שזה לא יקרה לי"? מישהו צריך להיות מקודם במקום העבודה, מישהו צריך לנסוע לפריז, מישהו צריך לקבל תכנית טלוויזיה, מישהו צריך ללכת ולפוצץ משכורת שלמה רק על בגדים - למה שזה לא תהיו אתם?

תפסיקו לחשוב בגישת ה"לי זה לא יקרה" או למה שזה יקרה דווקא לי ותתחילו לחשוב בגישת "הי, זה בדיוק מה שאני רוצה אז יכול להיות שזה יקרה לי", ממליצה ויליאמס.

4. העניקו לאחרים. "אחת הדרכים שהשתמשתי בהן כדי לצאת מן המנטליות של הקורבן והתחלתי ליצור את החיים שרציתי מבחינה כספית, הייתה על ידי הטיה" משתפת ויליאמס, "כאשר התחלתי לעבוד על עצמי מנטלית בכל הנוגע לתפיסות שלי על כסף הבנתי שהייתי מחשבת כל דולר שיוצא לי מהכיס כאילו זה לא היה הולך לחזור אלי שוב. כיוון שאני ענייה ושקועה בחובות אז אין ביכולתי לתת לאף אחד אחר. אני לא אומרת ללכת ולבזבז את כל הכסף שלכם בלי אבחנה, אבל להתחיל עם  טיפים נדיבים יותר למלצרים או לעמותות בהחלט יכול לשחרר את השפע".