חלק לא מבוטל מהאוכלוסייה בעולם המערבי סובלים מחוסר שינה. לא די שהדבר מתסכל בפני עצמו וגורם לנו עצבנות ועייפות לאורך היום, לנדודי שינה ולחוסר שינה לאורך זמן יש השפעות מרחיקות לכת על הבריאות: מסוכרת, סיכון מוגבר להשמנת יתר, דיכאון, חרדה ועד לאירועי לב ועלייה בתמותה. אחד המחקרים האחרונים בתחום שנעשה על ידי מת'יו גיבסון וג'פרי שרדר מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, מראה כי לא רק ששינה טובה מעלה את רמת הפרודוקטיביות והיעילות שלנו, בטווח הרחוק, היא גם מעלה את הסיכויים שנרוויח יותר כסף.

"אחרי שבעה ימים שבמהלכם אדם ישן שש שעות בלילה, הוא יבצע משימות בדומה לאדם שלא ישן לילה שלם", אומר מת'יו גיבסון לניו יורק פוסט.

גיבסון ושרדר עקבו במחקרם אחרי מקומות בהם זמני השקיעה גרמו לאנשים לישון יותר, וגילו שהם הרוויחו שכר גבוה יותר. "גוף האדם מגיב לסימני שמש", אומר גיבסון, "ואנשים נוטים להרגיש עייפים כשהשמש מתחילה לשקוע. לישון כהלכה, לאורך שבע עד תשע שעות, כפי שמומלץ לישון בלילה, עם הסחות דעת מינימליות ככל האפשר – ישפר את רמת ביצוע המשימות של האדם, דבר שישפיע על רווחיו הכלכליים.


"אנשים שגרים במקומות בהם שעות השינה הן מרובות כמו בהאנטסוויל, אלבמה, מרוויחים ב-5 אחוזים יותר לעומת אנשים שגרים במקומות עם שעות מופחתות של שינה, כמו אמרילו בטקסס", אומר גיבסון. "שתי הערים נמצאות באותו אזור זמן אבל שעות השקיעה שונות".

לאמריקאים בדומה לישראלים יש חיים מאוד עמוסים - עבודה, נסיעות, בילוי זמן איכות עם המשפחה או החברים, סידורים, פעילות גופנית ובילויי פנאי - כך שזה עשוי להיראות בלתי אפשרי לישון יותר. "השינה חשובה כדי למנוע בעיות בריאותיות כמו לחץ דם גבוה וסוכרת", אומר דניאל ברון, נוירולוג באוניברסיטת ניו יורק. על פי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) כ- 40.6 מיליון עובדים, או 30 אחוזים מהמבוגרים המועסקים בארה"ב, דיווחו כי הם ישנים שש שעות או פחות בכל יום. "צריך לשים דגש על שינה כמו שצריך, ולקחת על זה אחריות ברמה המדינית", הוסיף ברון.

>> לא ישנים? כך תדעו אם הבעיה דורשת טיפול נפשי

לישון טוב יותר

הנייד, הלפטופ והטאבלט - מחוץ לחדר השינה. האור הכחול הנפלט ממחשבים ומכשירים ניידים דומה לאור יום טבעי ומשבש בגוף את ייצור המלטונין – אותו הורמון שאחראי על ויסות השינה, ולכן יש לכך השפעה שלילית על היכולת שלנו להירדם. מחקר אחר מצא ששימוש בסמארטפון סביב שינה גרם לכך שנדרש זמן ממושך יותר להירדמות, ולפגיעה באיכות השינה. ההמלצה היא לכבות את כל אמצעי האלקטרוניקה חצי שעה עד שעה לפני שאתם מתכוונים לישון.

היו מודעים למספר שעות השינה שלכם. בסקר שנערך בשנה שעברה בישראל, נמצא כי מעל מחצית מהציבור (53%) ישנים בין 5-6 שעות בלילה ו-4.7% ישנים עד ארבע שעות בלילה. ורמה מציין כי השינה מחולקת לשלוש קטגוריות: כמות השעות, ​​איכות השינה, ועיתוי השינה, כלומר הזמן בו אתם הולכים לישון. אם בלית ברירה אתם נאלצים להסתפק רק בחמש או שש שעות שינה, נסו לפחות להימנע מהסחות דעת. ורמה ממליץ לכוון שעון מעורר לשעה שבה אתם מתכוונים ללכת לישון, ושהפעילויות שקודמות לשינה תהיינה מרגיעות כמו תרגילי נשימה או קריאה, אמנם זה לא יפצה על מיעוט השעות אך איכות השינה עשויה להשתפר.

אמצו הרגלי שינה טובים. לדברי ברון, אנשים נוטים לאכול ארוחת ערב ולאחר מכן לנמנם מול הטלוויזיה במשך 15 עד 30 דקות, דבר שיכול להזיק לדפוסי שינה קבועים. במקום להימרח על הספה ולנקר, נסו לצאת להליכה בערב, או למצוא פעילות מרגיעה כמו קריאה עד שיגיע הזמן ללכת לישון. כמו כן, נסו לשמור על סדר יום קבוע לשינה -  להתעורר וללכת לישון באותו זמן בכל יום. אם אין ביכולתכם לישון יותר מארבע שעות, נמנמו במהלך היום במשך 15 או 20 דקות, אבל רק עד השעה 14:00 לאחר שעה זו, אתם עשויים לחוש תשישות.