לא מעט עובדים קיבלו החודש תוספת למשכורת בזכות תכנית נטו למשפחה, ומי שלא קיבל החודש, צפוי לקבל את ההטבה בחודש הבא. זוג עם שני ילדים בני שנתיים וארבע צפוי לקבל הנחה של לא פחות מ-1,075 שקלים במס הכנסה. אבל לא כולם יכולים ליהנות מההטבה הזאת.

יש אנשים שלא מגיעים לתשלום מס – הם כמובן לא נהנים מהתוכנית נטו למשפחה, כי ההטבה היא חיסכון במס, ולא קבלת שכר גבה יותר. אם בדוגמה שהצגנו, הבעל והאישה מקבלים שכר מינימום ולא משלמים מס, אז אין משמעות להטבת המס של תוכנית נטו למשפחה. התוכנית הזו לא פונה אל החלשים ביותר, היא פונה אל מעמד הביניים. האם זה נכון? כנראה שפוליטית זה נכון.

מעבר לקבוצה (הגדולה)  של אנשים שלא ייהנו כי הם לא מגיעים לתשלום מס (או שייהנו חלקית, אם הם משלמים מס נמוך), יש קבוצה, שמתברר שהיא לא קטנה, של אנשים שקבעו את השכר שלהם לפי הנטו ולא לפי הברוטו.

זו סוגיה מעניינת ובעייתית מאוד – נניח שעובד קבע שהוא רוצה להרוויח 8,000 נטו, וזה מה שסוכם עם המעביד (בהסכמת שני הצדדים). מה קורה אז? מצד אחד התוכנית פונה לכל העובדים כשהמטרה להגדיל את שכרם, מצד שני ההסכם של העובד הוא לקבל את הסכום בנטו. במצב כזה, לכאורה המעביד משאיר את הסכום על נטו, ומי שמרוויח מהתוכנית הוא המעסיק (ההוצאה של השכר ברוטו נמוכה יותר). נשמע לא צודק, אבל זה עובד לשני הכיוונים – אם המס היה עולה, עדיין המעסיק היה צריך לשלם בנטו, כלומר הוא היה סופג את העלייה, והעובד לא היה נפגע – קביעת שכר נטו זה לטוב ולרע.

בכל זאת – יש כאן בעיה גדולה, כי הממשלה בשנים האחרונות מדברת על הפחתת נטל המס לעובדים (וגם מיישמת בפועל) וברור שהיא התכוונה לכל העובדים (גם אלו ששכרם נקבע בנטו). מעבר לכך, בפסיקות בנושאים קרובים שהגיעו לבית המשפט דובר על עניין המהותיות של השינוי – כאן מדובר, ככל הנראה, בעניין מהותי – אבל בינתיים זו סוגיה אפורה.

על רקע זה, נראה שעדיף להסדיר את השכר בברוטו (למרות שיש סיכון במידה ומדיניות המס תשתנה והמס יעלה בעתיד) ולהבין את כל האבחנות שבין שכר שנקבע לפי ברוטו ושכר שנקבע לפי הנטו.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר הון

מדריכים נוספים:
נקודות זיכוי מס הכנסה – למי מגיע וכמה?
החזר מס הכנסה – ככה תדעו אם מגיע לכם כסף?