תדאגו שקורות החיים שלכם תואמים את דרישות המשרה
״אני ממליץ לעבור על קורות החיים ולוודא שהפרטים הרלוונטיים מוצגים בצורה קוהרנטית ובהירה, כך שהמגייסים יוכלו לקרוא ולהבין מה הם קוראים מבלי להתבלבל" אומר גל אסרף, מנהל הגיוס של WalkMe בישראל. "חשוב גם להשתמש במילות מפתח שמופיעות בתוך תיאור המשרה אליה מבקשים להתקבל, על-מנת להבליטן עבור המגייסים או המנהלים שעוברים על קורות החיים. למשל, אם מחפשים שפת תכנות מסוימת בתפקיד פיתוח יש לכתוב את השפה בקורות החיים על מנת להבליטה, או אם מחפשים מנהל פרויקטים כדאי לציין הכשרות ספציפיות או מערכות ניהול פרויקטים שאיתן עבדתם בעבר".
״כמו כן, תפרטו בעיקר על העשייה היומיומית בתפקידים האחרונים שרלוונטיים לתפקיד אליו אתם מתמיינים. בנוסף, יש מקום לפרט על הישגים אישיים, יוזמות והצטיינויות. אלו דברים מיוחדים שיכולים לסייע לחברה להכיר אתכם טוב יותר ולגרום לכם לבלוט על פני מועמדים אחרים"
מה ישכנע אותך לקבל מועמד לעבודה?
״אחרי שלב הגשת קורות החיים, כשמגיעים לראיון העבודה, חשוב לשאול שאלות, ולזכור שצריך שניים לטנגו. כמו שהמעסיק שואל שאלות חשוב שגם המועמד יכיר את המעסיק ויראה שהעבודה וסביבת העבודה מתאימה לו. אני ממליץ גם לחקור לפני ולדעת בדיוק על איזה תפקיד מתמודדים, מה החברה עושה ומי המראיין. בנוסף, תמיד טוב לשתף בשאיפות לעתיד, כיצד ניתן להתפתח בתוך התפקיד ומה יכול להיות הערך המוסף שלכם בחברה. מעבר לכך, לחייך. חיוך זה מדבק ואנרגיה חיובית תמיד מייצרת חיבור חיובי בין אנשים״.
תבליטו בקורות החיים את היתרונות שלכם למשרה
״אם בעבר מועמדות ומועמדים היו מכניסים כמה שיותר מידע לקורות החיים, התקופה הנוכחית שבה חברות מבקשות לדייק את הגיוסים שלהן, היא הזדמנות מצוינת להדק את קורות החיים ולהבליט את היתרונות המשמעותיים והייחודיות שבניסיון", ממליצה ליפז ציטרינוביץ׳-דאודי, מנהלת גיוס בחברת Gloat. "כדאי לוודא שמעבר להתאמה לתיאור המשרה, היתרונות שעונים לתיאור נמצאים בשורות הראשונות כך שיהיה ברור שהמועמדים תואמים לדרישות שהחברה מחפשת. במקום לשלוח קורות חיים ׳על עיוור׳ בתקווה שפשוט יפנו אליכם, התאימו לכל משרה את קורות החיים לפי הדרישות. לאחר שתגידו מספר קורות חיים יהיו לכם גרסאות עם התאמות מיוחדות שיעלו את סיכויי הקבלה שלכם.
מה ישכנע אותך לקבל מועמד לעבודה?
"מועמדים שמשאירים עלי רושם הם כאלו בעלי גישה סקרנית, כאלה שתמיד רוצים לדעת מעבר ומערערים הנחות יסוד מקובלות. כמובן שחשובות לנו גם תכונות נוספות כמו יוזמה, לקיחת אחריות והובלה - דרך להדגיש זאת בראיון העבודה. זה יכול להיות באמצעות הדגמת באמצעות סיטואציות שונות שקרו בעבודות קודמות, פרויקטים מסוימים אישיים או מקצועיים, או שיתוף של מקרה בו לקחתם יוזמה".
"חשוב לציין בראיונות גם את הכישורים הנוספים שיש בסל שלכם שלא היה מקום להרחיב עליהם בקורות החיים - הם יכולים לסייע לצוות הגיוס לקבל תמונה רחבה יותר של מי אתם ואיזה אופק יכול להיות לכם בחברה מעבר לתפקיד הנוכחי. אם אתם עובדים בתפקיד טכנולוגי ובסל ההכשרות שלכם יש גם קורס בעיצוב שעניין אתכם אז כדאי לציין זאת בראיון כדי להדגים גם כיצד אתם מרחיבים את הכישורים ותחומי העניין שלכם וגם שאתם יכולים להתפתח לתפקידי עיצוב מוצר למשל״.
מה אסור לעשות בראיון עבודה?
"מהניסיון שלי, לשמוע בראיונות גישה שלילית עלול לפגוע בסיכויי המועמדים - הכוונה לשיח שלילי מאחורי הגב של המנהלים, על מקום העבודה הקודם/נוכחי. אם יש מקרים בעיתיים, צריך ללמוד להציג אותם בצורה חכמה וחיובית תוך שימת דגש על השיעורים שלמדתם או המסקנות שעלו מן המקרה".
תדאגו שהפרופיל בלינקדין שלכם ישקף את מי שאתם
״היום נוטים לבחון מועמדים בלינקדאין יותר מבעבר, לכן חשוב מאוד שהפרופיל יהיה עדכני, יכלול את התפקידים האחרונים שעשיתם ואיך תרמתם לפרויקטים שונים", ממליצה ענבל עזרא, מנהלת משאבי אנוש ואופרציה בחברת .Cervello "עדיף גם לפרט בקצרה על כל התמקצעות ספציפית".
"אם בכל זאת שולחים קורות חיים, כדאי לוודא שיהיו ממוקדים לתפקיד. זה קצת כמו בדייט - אין כמו רושם ראשוני, ולוקח כ-30 שניות להחליט אם להתעמק בקורות החיים או לעבור למועמד הבא, ולכן כדאי לשים לב שהכל כתוב בצורה תמציתית, ברורה לקריאה, תוך התמקדות בניסיון רלוונטי למשרה. הדגישו את סט הכלים שאתם מביאים אתכם. המטרה תמיד צריכה להיות לנסות ליצור עניין ולגרום למגייס להתקשר, בשיחה כבר תוכלו לספר ולהרחיב יותר על עצמכם״.
מה ישכנע אותך לקבל מועמד לעבודה?
״לא להתבייש לבקש עזרה. מגייסים מקבלים מאות פניות על כל תפקיד ותמיד ישמחו לשמוע על מועמד שכבר מגיע עם המלצה חמה. תשתמשו בקהילה שלכם - קולגות, חברים ואפילו משפחה. ברוב המקרים יש לא מעט אנשים שזוכרים אתכם לטובה ואפילו ישמחו לסייע. ככה אני הגעתי למשרה שלי״.
מה אסור לעשות בראיון עבודה?
״כמראיינת, אני בוחנת לא רק התאמה מקצועית אלא גם התאמה ל-DNA של החברה ואיך מועמדים ישתלבו בצוות ברמה החברתית. אם הגעתם לראיון עם המנהל המקצועי, ואתם רוצים להרשים ומספרים שאתם יודעים הכי טוב דברים ואפילו תוכלו ללמד את הצוות הקיים דבר אחד או שניים, אתם עלולים להיתפש כמתנשאים ונותנים לו הצצה איך תתנהלו עם שאר הצוות בהמשך. לעומת זאת, מועמד שלאורך תהליך הראיונות משתמע שהוא או היא מתחברים לערכים של החברה, ובהחלט יכולים לתרום לתרבות הארגונית שלנו, ירשימו אותנו הרבה יותר״.
תתייעצו עם מישהו מקצועי איך לשדרג את קורות החיים שלכם
״קורות החיים שלכם מלמדים את המגייסים הרבה עליכם, אפילו יותר ממה שחשבתם, ולכן חשוב להשקיע בהם ואף להתייעץ במידת האפשר עם מישהו מהתחום", טוענת סיוון זנגי, ראש צוות גיוס בחברת accessiBe. "במקום למשל, לפרט את כל ההיסטוריה המקצועית שלכם, חייבים להיות ממוקדים כי קורות חיים ארוכים ומסורבלים יעידו לרוב על מועמד לא ממוקד שיתקשה לשמור על סדר גם בעבודה. מגייסים עוברים על המון קורות חיים בכל יום, בטח כשמדוברת בחברה בצמיחה מואצת, ולכן חשוב למקד, לחדד ולהתאים את קורות החיים ככה שיתאימו בדיוק לתפקיד אליו אתם מגישים מועמדות״.
מה ישכנע אותך לקבל מועמד לעבודה?
״ראיון העבודה שלכם לא מתחיל בשאלה הראשונה של המראיין אלא לפני שדרכתם במשרדי החברה או שלחצתם "התחבר" לשיחת הזום. מועמד טוב יגיע בזמן לראיון, יבחן את הדינמיקה במשרד, חקר על החברה, המוצר והמראיין שמגיע לראיין אותו".
"מגייסים מריחים מקילומטרים את התשובות ש"באתם איתם מהבית" ששייכות לעולם הגיוס הישן. מרואיינים רבים שוגים ומגיעים לראיון ללא הכנה מוקדמת, ובאים בגישת 'עשיתי מלא ראיונות' או 'יאללה, נזרום', ומאבדים הזדמנויות טובות, רק מאחר ולא ידעו לשזור בתשובותיהם נקודות אשר מעידות על השקעה במחקר אודות החברה והתפקיד. כשאני נתקלת במועמד שמכיר שהחזון שלנו זה בהחלט מקנה לו יתרון".
"בנוסף, בסופו של יום נרצה להתקדם עם מועמדים נעימים, סבלניים וחברותיים, הרי אנחנו רוצים לייצר סביבת עבודה כיפית ומפרה. מעומדים אשר נוטים ללכלך על המעסיק הקודם יאבדו נקודות ויתפסו ככאלו שאין להם לויאליות".
גם זנגי מדישה את חשיבות שאילת השאלות: "שאלות מלמדות את המגייסים רבות על המועמדים, ויעזרו לכם להבין גם האם המשרה היא באמת בשבילכם. לפעמים הזדמנויות שנראות נוצצות מבחוץ לא באמת מתאימות לכם ואחרי תקופה קצרה תמצאו את עצמכם מחפשים שוב עבודה״.