אם הייתה לכם תחושה שכשעשירים נמצאים במקומות ציבוריים, הם "לא רואים אף אחד ממטר" (כשהכוונה היא ל"פשוטי העם"), החשדות שלכם מתגלים כנכונים. מחקר שפורסם בחודש שעבר בכתב העת Psychological Science מצא כי אנשים הרואים עצמם כשייכים למעמד חברתי גבוה יותר, פשוט לא מתייחסים לעוברים ושבים שהיתרה שלהם בחשבון הבנק נמוכה.
בהתבסס על תוצאות משלושה מחקרים שבדקו את המודעות של המשתתפים לגבי אנשים אחרים, חוקרים מאמינים כי אנשים עשירים נוטים להתעלם מאחרים כתוצאה מתהליך ספונטני הקשור בתפיסה וקשב המעוצב על ידי הייחוס של האדם בחייו.
הצוות החוקר מאוניברסיטת ניו יורק ביקש לבדוק איך אנו תופסים את הרלוונטיות של אנשים אחרים להשגת היעדים האישיים שלנו, ואיך התפיסה שלנו משנה את האופן שבו אנו רואים אותם או מבחינים בהם סביבנו. לטענת החוקרים, עבור מישהו מרקע פחות מיוחס, האנשים בסביבתו מייצגים בעלי ברית פוטנציאליים, הזדמנויות, ומערכות תמיכה. אנשים שנהנים מיציבות ומהידיעה שהמטרות שלהן מובטחות, נוטים פחות לראות אנשים אחרים כבעלי פוטנציאל מתגמל, מאיימים, או ככאלה ששווה לשים לב אליהם.
>> 17 סודות של עשירים שיגדילו את ההון שלכם
החוקרים העמידו את ההיפותזה שלהם למבחן בסדרה של טסטים באמצעות משקפי Google Glass וטכנולוגיות נוספות שעוקבות אחרי העין והמבט, על מנת לבחון איזו מידה של תשומת לב הנבחנים מייחסים לאנשים אחרים. הם מצאו, שהמשתתפים אשר סיווגו את עצמם כבעלי מעמד חברתי גבוה יותר, בילו פחות זמן בלהביט על אנשים אחרים, וזאת לעומת משתתפים ממעמד הביניים או מעמד נמוך.
במחקר שנערך באינטרנט שבו הוצגו לסירוגין תמונות משתנות, שיש להבחין בהבדלים ביניהן, מצאו החוקרים כי למשתתפים אמידים יותר, לקח יותר זמן להבחין בתמונות המשתנות שכללו פרצופים בתוכן. עם זאת, כשהם הצטרכו לזהות שינויים בחפצים, הם עברו את המבדק בהצלחה ובמהירות סבירה.
הממצאים של המחקר מראים כי התפיסה שלנו את האחרים, מושפעת ישירות מהרלוונטיות שלהם למוטיבציה שלנו. ההקשרים שאנו עושים מושרשים בנו באופן כזה שהם מנווטים את המיקוד הוויזואלי שלנו ואת התהליכים הקוגניטיביים הבסיסיים שלנו במהירות, ללא מחשבה, ובכל זמן נתון.
"כל המחקרים שערכנו ברשת, במעבדה ובשטח מצביעים על כך שאנשים מהמעמד הנמוך ישימו לב לאנשים אחרים יותר מאשר בני אדם מהמעמד הגבוה", אומר מוביל המחקר, פיה דיצה למגזין פורבס, "בדומה לקבוצות תרבותיות אחרות, מעמד חברתי משפיע על עיבוד מידע באופן מתפשט וספונטני".
יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il