ההגדרה הקלאסית של המילה "דיקטטורה" היא שלטון בלתי מוגבל על ידי חוקים. דיקטטורות בדרך כלל מערכות של איזונים ובלמים. כתוצאה מכך הכוח מרוכז בידי אנשים ספורים, או במקרים מסוימים אפילו אדם בודד. כמה מהאנשים האלה משתייכים למועדון האנשים העשירים בעולם.

לאורך ההיסטוריה, הדיקטטורות מרכזות עושר עצום בפסגה, אצל משפחתו ומקורביו של השליט, בעוד שאר המדינה נאבקת כדי לשרוד. את הרווחים של מנהיגים סמכותניים ניתן לצבור באמצעות ירושה מלכותית, פרקטיקות עסקיות רווחיות, קשרים לפשע מאורגן, מעילה או ניצול לרעה של כספי הממשלה, ניצול חסר אונים של משאבי הטבע של המדינה, או טיפול באוצרות לאומיים כאילו היו שייכים לשליטים באופן פרטי.

לדיקטטורים יש אשליות של גדלות, והם מבודדים בדרך כלל מהמציאות, מוגנים על ידי עושרם, כוחם ופמליה נאמנה של פוליטיקאים מההשלכות של מעשיהם. ללא הגבלות כלשהן, האגו המנופח והמגלומניה דוחפים אותם לבניית מונומנטים ענקיים, טירות וארמונות מפוארים, פסלים של עצמם, חדרי אמבטיה עם גופי זהב מוצקים, מטוסי נוסעים פרטיים, צי של מכוניות יוקרה ושאר הפרזות מיותרות. בינתיים, ברקע, האזרחים חיים בעוני וברעב.

הנה 15 הדיקטטורים העשירים והמושחתים ביותר בעולם, עם הערכה גסה של השווי הכולל שלהם.

מנואל נורייגה (צילום: ap)
מנואל נורייגה | צילום: ap

15. מנואל נוריגה (300 מיליון דולר)

נורייגה נפגש לראשונה עם מנהל הסי.אי.איי. ג'ורג' בוש ב-1976. אף שהיו לו קשרים עם הסוכנות עוד משנות החמישים, זו הייתה השנה שבה הוא החל לקבל משכורת קבועה של 100 אלף דולר בשנה. הגנרל נורייגה הפך למפקד הכללי של המשמר הלאומי בפנמה ב -1983, מה שהפך אותו לחזק יותר מהנשיא ומהשליט דה-פקטו של המדינה המרכז אמריקאית. המנהיג חסר הרחמים טיפח מערכת יחסים ידידותית עם ארה"ב בתקופת רייגן, בשיתוף פעולה בפעולות חשאיות נגד ניקרגואה, אימון מורדים ומתן בסיס פעולה לצבא האמריקאי, שבתורו היה דרך המלך להברחת קוקאין לארצות הברית.

בשמונה שנות כהונתו הלבין נורייגה את כספי הסמים וצבר הון של כ-300 מיליון דולר, כולל מאות חשבונות בנק זרים וטירה ששווה 27 מיליון דולר בדרום צרפת. למשטרו היו קשרים ידועים לשמצה עם פשע מאורגן ועם ארגוני סחר בסמים. הוא הרוויח כ-100 מיליון דולר מתוכנית שבה ויזות של פנמה נמכרו במחירים מופקעים לפליטים. לאחר שהאמריקאים פלשו למדינה והדיחו אותו, נורייגה עמד לדין במאימי, ונכלא על עבירות של סחר בסמים, הלבנת הון, סחיטה.

אלברטו פוג'ימורי (צילום: Gettyimages IL)
אלברטו פוג'ימורי | צילום: Gettyimages IL

14. אלברטו פוג'ימורי (600 מיליון דולר)

כאשר אלברטו פוג'ימורי הפך לנשיא פרו ב-1990, האלימות הפוליטית השתוללה ברחבי הרפובליקה. מורדים מאואיסטים וכמה ארגונים אחרים ניהלו מאבק גרילה אלים נגד הממשלה. במסגרת מאמציו נגד המורדים, העניק פוג'ימורי סמכויות נרחבות של הצבא לעצור ולחקור חשודים במרד בבתי משפט צבאיים חשאיים עם מעט זכויות משפטיות. יחידות הצבא והמוות של פרו, הקשורות לפוג'ימורי, עסקו בהתעללויות ובטבח נרחב, שבסופו של דבר הועמד לדין על פשעים נגד האנושות. המחלוקת הקיפה גם את "קמפיין התכנון המשפחתי" שלו, שמבקריו טוענים שכלל עיקור של יותר מ -200 אלף נשים, בעיקר ילידיות.

בעוד פוג'ימורי נקראה בתחילה לתקן את הכלכלה, לשלוט בהיפר-אינפלציה ולהביס את המורדים, הוא הפך יותר ויותר ריכוזי במהלך העשור של שלטונו. הוא הוציא 122 מיליון סוליות (40 מיליון דולר) מכספי המדינה כדי לשחד את התקשורת כדי שתתמוך בקמפיין הבחירות שלו בשנת 2000. עדים אומרים שהוא הכתיב אישית כותרות הקוראות למתנגדיו מטורפים, קומוניסטים והומוסקסואלים. לדברי החוקרים, פוג'ימורי ובני משפחתו גנבו עד 600 מיליון דולר מהקופה הציבורית. מעט מאוד מהכסף נמצא.

תאודורו אוביאנג נגאמה מבאסוגו - נשיא גינאה המשוונית (צילום: Gettyimages IL)
תאודורו אוביאנג נגאמה מבאסוגו | צילום: Gettyimages IL

13. תאודורו אוביאנג נגאמה מבאסוגו (600 מיליון דולר)

נשיא גיניאה המשוונית שלט במדינה במשך יותר מ-38 שנה, והרוויח הון עתק מרזרבות הנפט העשירות. פורבס העריך את הונו האישי ב -600 מיליון דולר, מה שהופך אותו לאחד מראשי המדינות העשירים ביותר בעולם. רוב אזרחיו חיים על פחות מדולר ליום. אוביאנג זכה בבחירות באמצעות הונאה. באחת ממערכות הבחירות הוא קיבל 103% מהקולות. החוקה מעניקה לו סמכויות נרחבות. לכל דבר ועניין, אוביאנג מחזיק בכל הכוח במדינה. התקשורת הממלכתית הכריזה עליו כ" אל של המדינה" עם "כל הכוח על בני אדם ודברים", וטענה כי הוא נמצא בקשר ישיר עם אלוהים, ויכול לרצוח בלי ללכת לגיהינום.

אוביאנג שולט באוצר הלאומי מאז 2003 והפקיד יותר מחצי מיליארד דולר בחשבונות הנשלטים על ידי משפחתו. הוא גם השתמש בכספי ציבור לממן ארמונות ופינוקים למשפחתו. לבנו של אוביאנג יש אחוזה בשווי 35 מיליון דולר במאליבו, מטוס של 33 מיליון דולר, אוסף ששווה 10 מיליון דולר וכולל למבורגיני, בנטלי ובוגאטי וירון ומזכרות של מייקל ג'קסון בשווי 2 מיליון דולר.

ז'אן קלוד דובלייה (צילום: ap)
ז'אן קלוד דובלייה | צילום: ap

12. פרנסואה "פאפא דוק" וז'אן קלוד "בייבי דוק" דובלייה (800 מיליון דולר)

לפני שנבחר לנשיא האיטי בשנת 1957 היה פרנסואה דובלייה רופא. מוטב היה לאזרחי האיטי, אם מעולם לא היה חדל מלעסוק ברפואה. דובלייה בילה את 13 השנים הבאות בביסוס שלטון טוטליטרי. בין היתר הוא אימץ לעצמו את דמותו אל הוודו בארון כדי להפחיד את יריביו, והשתמש במיליציה הידועה לשמצה "טונטון מקוטה", ששלטה בציבור הרחב באמצעות עינויים, אונס, חטיפה, סחיטה ומעשי טבח.

לאחר מותו של פאפא דוק בשנת 1971, ירש אותו בנו ז'אן קלוד "בייבי דוק" דובלייה. בהיותו הנשיא הצעיר ביותר בעולם בגיל 19, בייבי דוק ניהל אורח חיים מפואר (כולל חתונה של 2 מיליון דולר) וחי כמו פלייבוי בעוד תושבי האיטי ממשיכים להחזיק בתואר "האנשים העניים ביותר בחצי הכדור המערבי". מרד נגד שלטונו פרץ ב-1985, ובייבי דוק ברח שנה לאחר מכן לצרפת.

חוסני מובארק ובנימין נתניהו 1996 (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
חוסני מובארק ובנימין נתניהו 1996 | צילום: David Silverman, GettyImages IL

11. חוסני מובארק (1.2 מיליארד דולר)

נשיא מצרים לשעבר צבר עושר עצום, בעוד המצרים נאבקים מדי יום ביומו כדי להתקיים. מובארק ובני משפחתו גזרו קופון מכל פרויקט בנייה במדינה במשך 30 שנות שלטונו. רק לאחר האביב הערבי בשנת 2011 התפרסמו דיווחים על היקף הונו העצום של השליט שהיה מקורב גם לפוליטיקאים ישראלים.

כמה מההערכות נקבו אפילו במספר 70 מיליארד דולר, שהגיעו משחיתות, פעילות עסקית, בעלות על רכוש זר ושוחד. הכספים הוחזקו בחשבונות במצרים ובמקלטי מס כמו שוויץ. רוב העדויות מצביעות על כך שמדובר במספר מוגזם. השלטונות המצריים מעריכים כי מדובר ב-1.2 מיליארד דולר.

בני משפחת מובארק חיו בארמונות בזמן שמחצית האוכלוסייה התקיימה על שני דולר ליום או פחות. כמו הכסף שצברו עדיין לא ידועה.

סדאם חוסיין 2001 (צילום: Gettyimages IL)
סדאם חוסיין | צילום: Gettyimages IL

10. סדאם חוסיין (2 מיליארד דולר)

חוסיין שלט בעיראק באגרוף ברזל מ-1979 ועד אביב 2003, כאשר קואליציה של מדינות זרות בראשות ארה"ב ובריטניה פלשה לארץ כדי להדיח אותו. כנשיא החמישי של עיראק במשך יותר משני עשורים, סדאם מילא את חשבונות הבנק שלו בהכנסות מהנפט העיראקי והשתלטות על הבנקים הגדולים.

שוויו עמד על כ-2 מיליארד דולר נכון לשנת 2003. הוא בנה עשרות ארמונות גדולים ומבודדים (בין 80 ל-100) בכל עיר גדולה בכל רחבי המדינה המדברית, כולל אחד שנבנה על יסודותיה העתיקים של בבל באחד ממעשי הוונדליזם הגדולים של העידן המודרני, לפחות עד שהגיע דעא"ש. הלבנים שהונחו על גבי הלבנים המקוריות נשאו כתובות המהללות את נבוכדנאצר.

סדאם ומשפחתו חיו תמיד טוב, גם כאשר סנקציות של האו"ם גרמו לרעב ולמחלות בקרב בני עמו מחוסר מזון ותרופות. שעות ספורות לפני שהפצצות הראשונות החלו ליפול, הוציאו סדאם ובניו יותר ממיליארד דולר מהבנק המרכזי של עיראק בתיקי נירוסטה בשלוש משאיות שטוחות. הוא נתפס ונתלה בשנת 2006. ייתכן ועוד מיליארדי דולרים נוספים הוחבאו בחו"ל.

ניקולאי ואלנה צ'אוצ'סקו 1989 (צילום: ap)
ניקולאי ואלנה צ'אוצ'סקו | צילום: ap

9. ניקולאי ואלנה צ'אוצ'סקו (2 מיליארד דולר)

השליטים הקומוניסטים של רומניה במשך כמעט רבע מאה בין 1965 ל-1989, ניקולאי ואלנה צ'אוצ'סקו היו נערצים ומעוררי יראה. תלוי את מי שאלתם. לא ברור כמה כסף הם הסתירו, אבל במשך שנים ניקולאי הרוויח את השכר הגבוה במדינה – 18 אלף ליי, בזמן שהממוצע עמד על 3,000 ליי ב-1989.

הארמון שלהם בבוקרשט הוכתר בתואר "המפואר בעולם", וכיום הוא הבניין השלישי בגודלו בעולם. הארמון, שנקרא באירוניה "בית העם" כשהוקם, עלה 1.7 מיליארד דולר גם כאשר אזרחים רומנים סבלו ממחסור במזון, בדלק, בתרופות ובצרכים בסיסיים אחרים. כחמישית ממרכז בוקרשט נהרסה, כולל מחוזות היסטוריים ו -30 אלף בתים כדי לפנות מקום לפרויקט.

ב-1982 הורה צ'אוצ'סקו לייצא את רוב התוצרת החקלאית והתעשייתית של רומניה כדי לפרוע את החוב החיצוני הגדול של המדינה ודרדר את רמת החיים לשפל של כל הזמנים, גם כאשר הוא ואשתו חיו כמלכים.

בסופו של דבר, פולחן האישיות הנרחב שלהם לא יכול היה להסוות את התסיסה הגוברת עקב קיצוב מזון והפסקות חשמל וחימום. כאשר רוב הרומנים חיים בעוני גם כאשר צ'אוצ'סקו ואשתו חיו חיי פאר, הממשלה הופלה בהפגנות אלימות. בני משפחת צ'אוצ'סקו נעצרו והואשמו ברצח עם נגד בני עמם במשפט ראווה חטוף בן שעה, שנערך על ידי בית משפט צבאי. הם הוצאו להורג מיד על ידי כיתת יורים בחג המולד, 1989.

סאני אבצ'ה (צילום: ap)
סאני אבצ'ה | צילום: ap

8. סאני אבאצ'ה (3 מיליארד דולר)

רודן ניגריה בשנות ה-90 ואחד הדיקטטורים העשירים ביותר בעולם. כנשיא מושחת וכוחני של המדינה העשירה בנפט ניסה אבאצ'ה להסוות את כוחו המוחלט תחת מעטה הדמוקרטיה, לקיים בחירות מזויפות, לעצור את מתנגדיו ולהוציא להורג פעילים ומתנגדים. הוא איפשר לתאגיד "של" האמריקאי לשאוב נפט ולגרום להרס סביבתי חמור ולהרס הכלכלה המקומית. יותר מ-700 פעילים סביבתיים באזור הקידוחים הוצאו להורג, אשר כמעט הובילו לחרם על הנפט הניגרי.

אחרי מותו הפתאומי ב-1998 (לפי השמועות הוא הורעל), חשפה ממשלת ניגריה מעילות בהיקף של למעלה מ-3 מיליארד דולר של הנשיא המת. הכסף הוחזק בחשבונות בנק פרטיים במדינות כמו שוויץ, לוקסמבורג וליכטנשטיין. בהתחשב בכך ששלטונו ארך חמש שנים בלבד, אבאצ'ה הוא בוודאי אחד המנהיגים המושחתים בהיסטוריה, ובוודאי העשיר ביותר באפריקה.

פסל של נשיא טורקמניסטן ספרמוראט ניאזוב (צילום: ap)
פסל של נשיא טורקמניסטן ספרמוראט ניאזוב | צילום: ap

7. ספרמורט ניאזוב (3 מיליארד דולר)

שליט טורקמניסטן היה אחד הדיקטטורים האכזריים שהעולם ראה אי פעם, וכנראה האקסצנטרי שבהם. רשימה של כל הגזירות המגוחכות שלו תדרוש כתבה נפרדת, אבל אפשר למנות כאן לפחות קריאה לחודשים ולימי השבוע על שם בני משפחתו, איסור על ליפסינק בהופעות, גירוש כל הכלבים מהבירה, והוצאת אופרה, בלט, קרקסים, שיער ארוך וזקנים, איפור בטלוויזיה ושיני זהב אל מחוץ לחוק.

הוא ביים בחירות שבהן הוא היה המועמד היחידי, ובחר את כל חברי הפרלמנט, עיירות, בתי ספר, שדות תעופה ואפילו מטאוריט נקראו על שמו. ניאזוב טיפח פולחן אישיות חסר תקדים, שבשיאו הציב פסל מצופה זהב של עצמו, שסובב תמיד מול השמש. עלותו - 12 מיליון דולר.

בין האיסור על האינטרנט, סגירת כל בתי החולים מחוץ לעיר הבירה, וכתיבת ספר (ובניית פסל ממנו), ניאזוב נהנה מהחיים כמנהיג עריץ, שנהנה מכספי הנפט של מדינתו בעוד האוכלוסייה הטורקמנית סבלה. ארגוני זכויות אדם העריכו כי הונו האישי עלה על 3 מיליארד דולר, כולל 2-1 מיליארד דולר בדויטשה בנק בגרמניה.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

מובוטו ססה סקו (צילום: Gettyimages IL)
מובוטו ססה סקו | צילום: Gettyimages IL

6. מובוטו ססה סקו (5 מיליארד דולר)

בין השנים 1967 ל-1997 היה מובוטו ססה סקו נשיא הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, שכונתה זאיר במשך רוב התקופה. במשך שלושים שנות שלטונו בנה מובוטו משטר סמכותי וצבר הון אישי עצום, הנאמד בכ-5 מיליארד דולר ששווה ערך למחצית מהתמ"ג של זאיר. עיקר עושרו נבע מקבלת שוחד ומשליטה מוחלטת בקובלט, בנחושת, בשמן וביהלומים היקרים של זאיר.

בשם האנטי-קומוניזם, כלא ועינה מובוטו את יריביו ללא משפט לעתים קרובות לאור היום. לא היה כמעט הבדל בין כיסו לבין האוצר הלאומי. כאשר נשלח סיוע זר, היה מובוטו מקבל את כל הסכום.

השחיתות הזאת באה לידי ביטוי באורח חייו המפואר, שכלל שורה של מכוניות מרצדס, בתי מגורים מפוארים, יאכטות ומטוסים פרטיים. הוא שכר קונקורד למסעות קניות בפריז ובשוויץ, ואהב במיוחד שמפניה ורודה ועוגות טריות שהוטסו מצרפת. בעודה עשירה במשאבים, קונגו היא עדיין אחת המדינות העניות ביותר בעולם. המורשת ההרסנית של מובוטו ומלחמות האזרחים שהגיעו אחריו ממשיכות לצלק אותה.

אימלדה מרקוס מנשקת את ארון הזכוכית של בעלה פרדיננד מרקוס (צילום: ap)
אימלדה מרקוס מנשקת את ארון הזכוכית של בעלה פרדיננד מרקוס | צילום: ap

5. פרדיננד מרקוס (15 מיליארד דולר)

לעומת השיא הפיליפיני לשעבר פרדיננד מרקוס, רוב הדיקטטורים המושחתים ברשימה זו הם חובבים. מרקוס מיסד את השחיתות בקנה מידה גדול, אך תאגידים בינלאומיים שגשגו גם לאחר שהכריז על משטר צבאי ב-1972. ב-1977 גדלו הכוחות המזוינים פי ארבעה ויותר מ-60 אלף פיליפינים נעצרו מסיבות פוליטיות. במהלך 20 שנותיו עינויים הפכו לעניין שבשגרה והחוב של המדינה גדל מדולר אחד ליותר מ-25 מיליארד דולר. ההערכה היא שכשליש מהסכום הזה, 8 מיליארד דולר, עשה את דרכו לכיסיו של מרקוס או לאלה של חבריו.

פרדיננד ואימלדה מרקוס נהנו מאורח חיים מפואר המתאים למלך ולמלכה. מרקוס עיטר את ארמונו הנשיאותי, שעלותו 61 מיליון דולר, עם עבודותיו המקוריות של מיכאלאנג'לו ובוטיצ'לי. אימלדה הייתה הבעלים של 1,000 זוגות נעליים לפחות, תוך כדי הסתרה של מיליארדרים ש"נעלמו".

בסופו של דבר נאלצו בני הזוג להימלט להוואי ב-1986 בשני מטוסי תובלה עמוסים בבגדים שמילאו 67 מתלים, 413 תכשיטי זהב, 70 זוגות של חפתים, תכשיטי זהב ופסל שנהב של ישו התינוק. כל זה ייצג חלק קטן מעושרם. כמעט מחצית האוכלוסייה פיליפינית חי על פחות משני דולרים ליום באותו זמן. הסכום הכולל של גניבת מרקוס מארצו עדיין לא התברר, אך הערכות מדברות על בין 10 ל-15 מיליארד דולר.

סולטן ברוניי חסן אל־בולקיה (צילום: Gettyimages IL)
סולטן ברוניי חסן אל־בולקיה | צילום: Gettyimages IL

4. חסן אל-בולקיה (20 מיליארד דולר)

חסן אל-בולקיה הוא הסולטן הנוכחי של ברוניי ואחד המלכים העשירים ביותר בעולם. על פי החוקה שהתקבלה ב-1959, הוא ראש המדינה עם סמכויות ביצועיות מלאות. במילים אחרות, ברוניי היא בפועל דיקטטורה מונרכית שנמצאת תחת שלטון חירום מאז 1962. ב-2006 שונתה החוקה כך שיהא זה בלתי אפשרי לערער על שלטון הסולטן.

אל-בולקיה משמש גם כראש הממשלה וכשר הביטחון והאוצר. כפי שקורה בדיקטטורות רבות, לא ניתן להבדיל בין עושרו האישי לבין המדינה, אך ערכו של הסולטן עצמו מוערך ב-20 מיליארד דולר כתוצאה מפיתוח שוק הנפט והגז בברוניי.

הסולטן ידוע בחיי הפאר שהוא מנהל. הוא הבעלים של יותר מ -600 רולס רויס, שמרקיבות במוסכים. אחיו הנסיך ג'פרי ידוע בתור האדם שהוציא יותר כסף מאשר כל אדם בהיסטוריה. 15 מיליארד דולר נעלמו תחת ידיו של הנסיך שכיהן בעבר כשר האוצר.

אל-בולקיה מתגורר בארמון הגדול ביותר בעולם, 2 מיליון מ"ר שכוללים 1,788 חדרים, 257 חדרי אמבטיה, אולם אירועים ל-5,000 אורחים, מסגד ל-1,500 איש, מוסך של 110 מכוניות, ארווה ממוזגת עבור 200 הסוסים שלו, ו-5 בריכות שחייה. העלות – רק 1.4 מיליארד דולר. בינתיים, 46 אחוזים מתושבי המדינה הרוויחו פחות מ-1,000 דולר ב-2012. יותר ממחצית האוכלוסייה נסמכת על שירותי הרווחה.

הגנרל סוהארטו ובנו (צילום: ap)
הגנרל סוהארטו ובנו | צילום: ap

3. סוהארטו (35 מיליארד דולר)

המנהיג הצבאי של אינדונזיה, סוהארטו, בעל ברית של ארצות הברית במלחמה הקרה, ואחד הדיקטטורים הברוטאליים ביותר בהיסטוריה, הרג יותר ממיליון בני אדם כאשר השתלט על המדינה ב-1965 בתמיכה אמריקאית. הייתה לרודן הזה תשוקה לכסף ממשלתי גנוב ולרצח המוני.

לאחר מינויו לנשיא, השתמש סוהארטו בשילוב של טיהורים פנימיים, טיהור אתני ומלחמת אזרחים עם מזרח טימור כדי לשמור על שלטונו המושחת. במקביל, הוא ומשפחתו קצרו את הרווחים של המדינה החדשה – בין 480 מיליון ל-1.13 מיליארד דולר בשנה. כך נגנב מהמדינה סכום עצום של 35 מיליארד דולר.

שלא כמו רוב הרודנים, סוהארטו לא נופף בעושרו העצום, חי חיים צנועים בפומבי. הסכום המלא של שגנבה משפחתו לא היה ידוע עד לאחר מותו. מעניין לציין, כי בעוד שסוהארטו מקבל קרדיט על הצמיחה הכלכלית של אינדונזיה, בני משפחתו לא היו כל כך טובים עם כסף. חוקרי שחיתות מצאו שכ-90 אחוז מהכספים שהגיעו אליהם נעלמו לבלי שוב בהשקעות גרועות.

מועמר קדאפי (צילום: Ernesto Ruscio, GettyImages IL)
מועמר קדאפי | צילום: Ernesto Ruscio, GettyImages IL

2. מועמר קדאפי (75 מיליארד דולר)

כאשר נכסיו של מנהיג לוב לשעבר מועמר קדאפי ומשפחתו הוקפאו במרץ 2011, רבים נדהמו מהמספרים שצצו. ארצות הברית שמה את ידה על 30 מיליארד דולר, קנדה הקפיאה 2.4 מיליארד דולר, אוסטריה תפסה 1.7 מיליארד דולר ובריטניה הקפיאה מיליארד דולר. למרות הסכומים המדהימים הללו, הסכומים האלה לא מייצגים את הונו של קדאפי.

במהלך 42 שנות שלטונו, קדאפי צבר הון של בין 75 מיליארד דולר מעסקאות נפט וגז. יש שטוענים שחישוב שיכלול חשבונות בנק, נדל"ן והשקעות ברחבי העולם יקפיץ את השווי ל-200 מיליארד דולר.

כמנהיג לוב במשך עשרות שנים, קדאפי ומשפחתו נהנו משליטה מלאה על עתודות הנפט הגדולות באפריקה. הם הוציאו הרבה על תשתיות ותכניות חברתיות, אבל משכו כסף כרצונם.

קדאפי בנה ארמונות מפוארים רבים, ובהם בונקרים תת קרקעיים, הרבה תותחי זהב מוצקים, רצפות שיש, תענוגות כמו גן חיות פרטי, פארק שעשועים, בריכות מקורות וגנים אין ספור. קדאפי הוצא להורג על ידי מורדים לוביים במהלך מלחמת האזרחים.

המלך עבדאללה בביקור במלזיה (צילום: ap)
המלך עבדאללה בביקור במלזיה | צילום: ap

1. בית סעוד (14 טריליון דולר)

הונו של עבדאללה עבד אל-עזיז, מלך ערב הסעודית, הוערך ב-17 מיליארד דולר לפני מותו ב -2015. כמנהיג בית סעוד, עבדאללה ואלפי בני מלוכה הקשורים אליו שלטו במדינה באגרוף ברזל. באמצעות מונופול הנפט שבבעלות המדינה משפחת המלוכה הסעודית נהנתה מרווחים עצומים. היצוא בשנת 2014 לבדה עמד על 268 מיליארד דולר.

כל הכסף הזה לא הפך את החיים בסעודיה לגן עדן: ריאד התנגדה זה זמן רב לביקורת מצד הקהילה הבינלאומית וארגוני זכויות אדם על מצב זכויות האדם בממלכה. עונשים כגון הלקאה, קטיעה ועריפת ראש הם נפוצים, לנשים יש זכויות מועטות, ויש מגבלות רבות על חופש הביטוי. הממלכה עשויה להיות אחד המשטרים הבלתי דמוקרטיים ביותר בעולם, אך אם היו לוקחים את כל משפחת המלוכה הסעודית כישות אחת ומשלבים את כל עושרם המדהים ואחזקותיהם הפיננסיות, מעריכים כי בית סעוד יהיה שווה עד 14 טריליון דולר.