שבוע לא קל עבר על עורך הדין איתן ארז, המפרק הזמני וכונס הנכסים של קבוצת "אור סיטי". בעלת הקבוצה, ענבל אור, תקפה אותו בכלי התקשורת והטיחה בו האשמות קשות. לטענתה, הדו"ח שהגיש לשופט איתן אורנשטיין ובו קבע שאין סיכוי להבריא את החברה שטחי ולא מעמיק. ארז בחר להתמקד בתפל, כמו בעובדה שאור קנתה רכוש פרטי על חשבון החברה, ולא בעיקר. ארז, שועל קרבות ותיק בתחום פשיטות הרגל, העדיף להגיב בשתיקה. הוא המתין עד ליום שלישי, אז הורה השופט על פירוק קבוצת אור סיטי.

ארז, דאג לערוך מסיבת עיתונאים קטנה בה הבהיר מה הוא באמת חושב קבוצות רכישה ועל ענבל אור. "חלק גדול מהציבור לא מבין שברכישת זכות לדירה בקבוצת רכישה אין ערבות חוק מכר, ואין שום חוק שמגן על הרוכשים", אמר לעיתונאים. "התוצאה היא שאין מחיר סופי ואין התחייבות למועד מסירה. לעיתים אין הגנה על הנעשה בכספי הרוכשים כפי שראינו בתיק של ענבל אור. אנשים קנו חלום על הדירה והכספים שלהם נשפכו לתוך מבוך, מיקסר של כספים. מדובר ב'חפציבה' של קבוצות הרכישה. הכנסת חייבת להתערב ולהסדיר את הנושא".

עוד ב-mako כסף:

 

כמה דקות לאחר מכן הוא כבר הפשיל שרוולים והחל בעבודה הקשה: הורה על פינוי משרד החברה ממגדלי עזריאלי, ועל תפיסת הציוד היקר שנרכש (מהכיסאות ועד המיני ברים) כדי למכור אותו, במקביל הוא החל להתחקות אחר רכוש שאור צברה עם השנים. אתמול (ה'), כבר הספיק לפנות לבית המשפט כדי לדרוש שאור תפקיד את "הלנד רובר" בידיו.

אור בבית המשפט, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
ענבל אור. המתקפה נכשלה | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"איתן לא פראייר. הוא ישר יותר מסרגל. כשהוא מכין דו"ח לבית המשפט הוא יורד לעומקם של דברים, לפרטי פרטים", מספר עורך דין ותיק המכיר את שיטות העבודה של ארז. "הוא מסתמך על חוקרים פרטיים מהשורה הראשונה, רואי חשבון ואנשים מקצוע מוכשרים. הוא עשה שיעורי בית. הגיע מוכן לבית המשפט. כשענבל אור תקפה אותו והשתלחה בו כשהיא מזלזלת בדו"ח שלו, הוא ידע את האמת הקשה והמרה ולכן העדיף לשתוק ולתת לשופט לעשות את העבודה. הוא נתן לה להתבשל בתוך המיץ של עצמה, לעשות את כל הטעויות האפשריות בעולם ואז ליפול לבורות שהיא חפרה לעצמה".

"לא חייבים לגור בבית של 3,000 מטר"

ארז אינו מרבה להתראיין. הוא מדבר בעיקר בבתי המשפט שם הוא חושף את הפרטים העסיסיים על אורח חייהם מנקר העיניים של אותם טייקונים ומתעשרים מהירים שנקלעו לחובות והותירו אחריהם עסקים הרוסים ומשקיעים חסרי אונים. בראיון שהעניק לפני כשנה  לעורך הדין רון לוינטל ברדיו המשפטי של לשכת עורכי הדין במחוז תל אביב, בתכנית "דלתיים פתוחות" תיאר ארז את אנשי העסקים הגדולים בישראל שפשטו רגל.

"בשביל לנהל תיק גדול, צריך להעסיק המון עובדים באחריות אדירה. להיות שלושת רבעי בלש, חוקר ולנהל מפעלים שנים", אמר באותו ריאיון. "חמש  פשיטות הרגל הגדולות היו אצלי במשרד. פושט הרגל הגדול, המתוחכם, הוא קודם כל אדם שרמנטי, עם קסם אישי רב, עם כריזמה, שקופץ הרבה מעל היכולות שלו ומסתבך בכל מיני קומבינות. צריכים להיזהר מאוד ולחיות בצניעות ולא בראוותנות. לא לקפוץ מעל הפופיק. לא חייבים לגור בבית של 3,000 מטר".

הוא נחשב לאחד המפרקים והמומחים הגדולים בישראל שטיפל בתיקים מורכבים וסבוכים ביותר בתחום פירוק חברות ותיקי חדלון פירעון. בין שלל התיקים בהם טיפל ניתן למצוא את פירוק חברת הבנייה של הקבלן אברהם גינדי בשנות השמונים, פירוק עסקיו של המלונאי חיים שיף שהחזיק בבעלותו רשת מלונות, פרשת ניק לוין, איש עסקים, יהודי בריטי שפעל גם בארץ והונה מאות אנשים והותיר אחריו חובות של כ-200 מיליון לירות שטרלינג ונדון ל-13 שנות מאסר באנגליה. ערן מזרחי, שזכה לתואר "מידוף הישראלי", שהקים בית השקעות והונה מאות אנשים. אשת העסקים, רחל סייג-סופר שהחברה בבעלותה נקלעה לקשיים כלכליים. אלי רייפמן ("הוא גאון, מבריק. אני מאמין שהוא עוד יחזור", אמר בראיון לרדיו המשפטי), מייסד חברת 'אמבלייז' שנדון לארבע שנות מאסר בגין קבלת 6.3 מיליון דולר במרמה, משה בדש ורשת 'פיקנטי', ייצוג של 70 משפחות בפרשת חברת הבנייה שקרסה 'חפציבה', ועוד ועוד.

"איתן הוא אדם יסודי מאוד מטבעו. ברמה כזו שהוא יאתר כל נכס וכל רכוש ששייך לאור ולחברה שלה. כך הוא נוהג בכל תיק פירוק שהוא מטפל בו. הוא הוא יהפוך עולמות, אבן על אבן  כדי לעשות הכול להחזיר כסף לנושים. הוא הצליח בהמון תיקים לשקם עסקים אבודים ופרויקטים של בנייה ששווים היום לאנשים  מיליונים רבים של שקלים", אומר עורך דין ותיק שמכיר אותו מקרוב.

"כל מה שיש לי בחיים זה בזכות המקצוע"

ארז  (61) נשוי בשנית לעורכת הדין אטי אברהמי-ארז ואב לארבעה ילדים, נולד בתל אביב לאב אגרונום ואם עובדת סוציאלית. כשהוריו יצאו לשליחות באיראן הוא שהה כשנתיים במדינה. בצעירותו שיחק כדורגל בקבוצת הנערים של הפועל חולון. את שירותו הצבאי עשה ביחידה קרבית בנ"מ ולמקצוע עריכת הדין הגיע כמעט בטעות.

"זה קרה ממש במקרה", הוא סיפר. "הגיע אלינו עורך דין מילואימניק ליחידה, שאני לא זוכר את שמו, סיפר לי על המקצוע ונדלקתי על זה. הוא דיבר על עריכת דין וזה ריתק אותי. כל מה שיש לי בחיים זה בזכות המקצוע, הפרסום, הכסף, ההנאה, הסיפוק. אני אוהב את המקצוע".

אלי רייפמן, קבלה (צילום: אור גץ)
פירק אותו. מעריך אותו. אלי רייפמן | צילום: אור גץ

בראיון אחר שהעניק לעיתון "גלובס" לפני כשבע שנים, הפגין ארז את הקשר העמוק בינו לבין מקצוע עריכת הדין, גם כחלק מהניסיון שלו להיאבק נגד הצפת המקצוע. "מצב המקצוע הוא קטסטרופה", אמר בכאב, "לא מזמן ישבתי בבית המשפט המחוזי ולפני הופיע עורך דין שלבש מכנסיים ללא חגורה. כל רגע נפלו לו המכנסיים והוא הרים אותם. כשהשופטת העירה לו משהו, הוא אמר לה: 'למה את לא עושה לי כבוד'? ועשה תנועה חצופה לעברה עם היד. זה זעזע אותי. זו לא בעיה שלי. לי יש מה לאכול וגם לנכדים שלי. ברגע שמסתובבים 10,000 עורכי דין מובטלים הם לוקחים כל דבר, גם בלי להבין בו כלום ומייצרים ניירת ובעיות".

הוא למד משפטים באוניברסיטת תל אביב ועבד כעורך דין צעיר במשרד "קוסובסקי-שחור ושות". בראשית דרכו התמקד בדיני לשון הרע. כך למשל בעבר, ייצג את שחקן הכדורסל של הפועל תל אביב שמעון אמסלם שתבע את עיתון "העיר" על הכותרת "אמסלם לא לבד", שעסקה באולימפיאדת הומואים. "על פי השקפת העולם של רוב הציבור בישראל כנראה שזה לא כבוד גדול להיות הומו", אמר בראיון לרדיו, וזכה בתביעה.

מאז שנות התשעים, כאשר תחום תביעות לשון הרע התמוסס בגלל תיקונים שוים בחוק, ארז החל להתמקד בפשיטות הרגל, והפך לאחד המובילים בתחום. הוא שיחק בשורות הכוח רמת גן ונותר אוהד שלה עד היום. הוא מגדיר עצמו כאדם מאמין ובראיון שנתן ציין שהוא משמש כיו"ר בית הכנסת בשכונת "כוכב הצפון" בו הוא מתפלל, אף שאינו חובש כיפה ביום יום.

במהלך השנים הציעו לו שורה של משרדים גדולים לאחד כוחות, אבל הוא סרב. "אנחנו משתדלים להיות משרד בוטיק איכותי, לא רוצים לגדול", הסביר ללוינטל בריאיון. "יכולתי לעמוד מזמן בראש משרד של 20-30 עורכי דין ולהתמזג, לא מעוניין בזה. מעוניין לתת שירות טוב ואיכותי לאנשים ולדעת מה קורה במשרד. אני מאמין בעריכת דין מהסוג הישן. שעל כל תיק עובדים שניים, שלושה אנשים".

רון שובל ושמעון אמסלם (צילום: אביב חופי)
פסיקה היסטורית. שמעון אמסלם עם רון שובל | צילום: אביב חופי

בהתאם לגישה השמרנית הזו, ארז דואג לכסות את עצמו מכל הכיוונים. הוא ביטח את עבודתו בסכום של 15 מיליון שקל בשנה, ודואג לביטוח של שמונה מיליון שקל על כל תיק. "התחום הזה מסוכן מאוד מבחינת תביעות ואחריות מקצועית", אמר בריאיון. " זה עולה המון כסף. חדלון פרעון זה תחום מעניין מאוד. בתיקים גדולים שכר הטרחה יכול להיות גבוה. אבל צריך להבין שקודם כל כדי לנהל תיק גדול צריך להעסיק הרבה עובדים ובאחריות אדירה. אבל אף אחד לא שואל האם ההוצאות שלי בחודש הן 100 או 200 אלף שקל. ומדובר בתיקים שמתנהלים במשך שנים רבות.  קיבלתי שלד בטון בטבריה שעמד 20 שנה והצלחתי לאכלס שם 250 משפחות. כותבים עליי בעיתון שאם אני מקבל שני מיליון שקל זה יותר מדי, אבל זה שלקחתי בניין שהיה שווה אפס והיום שווה 150 מיליון שקל ו-250 משפחו אכלסו אותו זה פחות מעניין".

מקום לדאגה

הוא הספיק לאורך הקריירה גם לשקם ולנהל את הישוב שער אפרים  שהיה חייב 100 מיליון שקל, ולבנות 1,000 יחידות דיור, לעמוד בראש עמותה שסייעה לנפגעי הפיגוע בדולפינריום בתל אביב ולכהן כסגן ראש לשכת עורכי הדין בישראל.

במאמר שכתב ב"גלובס" לפני כשלושה חודשים בעניין השחיתות כתב בין השאר: "אנשים רבים אינם מודעים לסכנות שבשחיתות ומתייחסים לכך כאל עוד עבירה פלילית בספר החוקים. השחיתות אינה עוד עבירה פלילית-חברתית מסוכנת ועוד הפרה  אחד מסעיפי העונשין. השחיתות היא תופעה פלילית-חברתית מסוכנת בעלת מאפיינים של מחלת סרטן: היא שולחת גרורות ומכרסמת בכל הגוף עד לחיסולו". לדבריו, הענישה על מקרי שחיתות חייבת להיות חמורה וחסרת פשרות. בינתיים נראה שהוא מיישם את הגישה הזו גם בתיק של ענבל אור.

הוא הספיק להוציא לאור את הספר "פרקליט וג'נטלמן'  ובו הסביר את תפיסת עולמו כיצד אפשר להיות עו"ד ולהישאר אדם הגון. התיק של אור שוב היפנה אליו את אור הזרקורים. השבוע אחרי שהוחלט למנותו כמפרק בתיק אור סיטי ארז שיגר רמיזה ועקיצה למה שהוא מתכוון לעשות כדי לחקור כיצד קרסה החברה.

"ממליץ לעורכי הדין ולרואי החשבון של ענבל אור לנער את האבק מעל הפוליסות האחריות המקצועית שלהם", אמר ארז. לאור הגישה של ארז וההיסטוריה שלו, נראה שיש להם באמת סיבה לדאגה.