סיכומי 2016 עומדים להסתיים, והתחזיות הכלכליות לשנה הבאה צצות כפטריות אחרי הגשם. את הישראלים מעניינת במיוחד סוגיית מחירי הדירות, שכבר עשור ויותר רק מטפסים למרות מאמצי הממשלה להורידם. מי שרוצה לרכוש דירה בעתיד מקווה סוף סוף לירידה במחירים, ואילו בעלי הדירות לא מעוניינים בירידת ערך של הנכס שלהם.

גם האינפלציה וגם הצמיחה במשק מעניינים אותנו. אנחנו רוצים לדעת מה יהיה כוח הקנייה של הכסף שלנו, וצריכים שהמשק יצמח – פירוש הדבר הוא עלייה ברמת החיים, וההיפך מהאטה ומיתון. אמנם לא כל התחזיות מדויקות, כפי שראינו כשבדקנו את החזיות לשנת 2016, אבל תמיד כדאי לקרוא את התחזיות שפורסמו בידי גופים כלכליים פרטיים וממשלתיים.


ירדו? מקסימום ייעצרו

 "אני מעריך שעד סוף 2017 מחירי הדירות יירדו ב–15%. אם הם לא יירדו, כפי שהודעתי והתחייבתי, אתפטר מתפקידי", כך הצהיר בתחילת השנה ראש מטה הדיור הממשלתי אביגדור יצחקי, בראיון ל–TheMarker TV וערוץ הכנסת. הביטחון שהביע יצחקי בתחילת השנה היה גבוה, ולא נותר אלא לראות אם הוא אכן יישאר בתפקידו בסוף 2017.

מי שמנסה לחזות את מה שיתרחש בשנה הבאה חד משמעי הרבה פחות. השמאי הממשלתי, טל אלדרוטי, טען לפני מספר שבועות בכנס נדל"ן באילת שמי שעומד עם סטופר ומצפה מדי יום לירידת מחירים משלה את עצמו, משום שזהו תהליך ארוך, וצריך להתאזר בסבלנות. "אם אתם רוצים שאגיד לכם מה יקרה למחירי הדירות ב-2017, תשאלו אותי ב-2018", אמר אלדרוטי.

ירושלים המושלגת ממעוף הציפור (צילום: יחידה האווירית חטיבת דובר המשטרה)
שוק הדיור יתקרר? שלג בירושלים | צילום: יחידה האווירית חטיבת דובר המשטרה

באותו כנס חזה אליאב בן שמעון, יו"ר התאחדות בוני הארץ, מצב אחר לחלוטין. "נגמור את השנה עם עליית מחירים של לא פחות מ-8 אחוזים", הצהיר על המשך המגמה של זינוק מחירים כלפי מעלה.

בבנק ישראל, שתמיד זהיר יותר בתחזיותיו, לא ממהרים להצהיר על מספרים. מחלקת המחקר של הבנק מעריכה ששוק הדיור יצטנן ותהיה "התייצבות והתמתנות קצב עליית מחירי הדירות".

בית ההשקעות "מיטב דש" חוזה התקררות בשוק הדיור ב-2017. אלא שגם כאן איש לא מעז להעלות על דעתו ירידה במחירי הדיור. "השוק צפוי להתקרר לא רק מבחינת כמות העסקאות אלא גם המחירים. על פי הסימנים השונים, כגון הירידה במספר העסקאות וגידול בכמות הדירות הלא מכורות, שוק הדיור כבר החל להתמתן וצפוי להאט גם מבחינת עליית המחירים. עלייה משמעותית בריבית למשכנתאות והמשך גידול בהיצע הדירות יסייעו בכך," נקבע בתחזית.

יש לציין, כי גם אשתקד חזו גורמים שונים בלימת מחירים ואף ירידה – בפועל עלו מחירי הדירות ב-2016 בכ-9%-8% בממוצע. בקרב אנליסטים וכלכלנים יש הערכה שהמדינה לא מעוניינת בירידת מחירים משמעותית של מחירי הדירות, משום שאז מדובר בסיכון יציבותם של הבנקים שחשופים למאות מיליארדים במשכנתאות וליווי פיננסי לקבלנים, ותרעומת של בעלי דירות על הממשלה, אלא בהיצע זול יותר בעיקר לזוגות צעירים בפריפריה.

הצמיחה עדיין איטית, אך חיובית

לאחרונה צפה בנק ישראל כי הצמיחה של המשק הישראלי תסתכם ב-3.1% (לעומת תחזית של 2.9% השנה); כלומר, המשק שלנו במגמה חיובית.

בבתי ההשקעות הגדולים אופטימיים אפילו יותר - במיטב דש צופים שהצמיחה במשק תעלה בשנת 2017 בקצב של כ-3.5%. בית ההשקעות פסגות מעריך כי התמ"ג (תוצר מקומי גולמי, או צמיחה, בקיצור) הישראלי יצמח ב-3.3%-3.7% בשנה הבאה. גם ארגון ה-OECD פרסם לאחרונה תחזית לפיה הצמיחה בישראל ב-2017 תסתכם ב-3.4%.

מסייעים בשלל בעיות קשות בחברה (צילום: חדשות 2)
מי נהנה מפירות הצמיחה? | צילום: חדשות 2

לעומת זאת, במשרד האוצר, מניחים קצב צמיחה נמוך מפוטנציאל הצמיחה של המשק לטווח הקצר - רק 2.7% ב-2017, זאת לנוכח החולשה בסביבה הגלובלית - חולשה שבאה לידי ביטוי בשחיקה המתמשכת הן של התחזיות לגידול בסחר העולמי והן של קצבי הצמיחה החזויים של המשקים המובילים.

עם זאת, בין אם מדובר בנתונים אופטימיים או פסימיים, עדיין לא ברור מי הם הנהנים האמיתיים מהצמיחה הזאת. האם היא תועיל למשק כולו, או שמא רק תבטא עוד שיפור במצבם העשירונים העליונים, בזמן שהפערים הכלכליים הולכים ומתרחבים.

יהיה זול יותר, שוב

קרן המטבע העולמית, שדי דייקה בתחזית שלה לגבי האינפלציה בישראל ב-2016, צופה שב-2017 האינפלציה בישראל תרד ב-0.9% - ירידה גדולה יותר במחירים מאשר הייתה ב-2016 (האינפלציה החזויה ל-2016 היא מינוס 0.2%, לעומת יעד של 1%-3% שהעמיד בנק ישראל). בבית ההשקעות מיטב דש חוזים שהאינפלציה דווקא תעלה בכ-0.8%.

בנק ישראל מתחייב בתחזית המקרו כלכלית האחרונה שלו מחודש דצמבר לתחזית אינפלציה רק עד הרבעון השלישי של 2017, ומעריך כי היא תעלה בכ-1%. בתחזית קודמת שלו צפה בנק ישראל אינפלציה של 1.1% בכל שנת 2017; כך שאולי בשנה הבאה נתקרב ליעד הרצוי של בנק ישראל.

לאינפלציה הנמוכה יש אפקט שלילי על הצריכה, שכן כשאנשים חושבים שהמחירים יעלו מדי חודש, זה מעודד אותם לצרוך יותר. מנגד, לאינפלציה נמוכה יש גם יתרונות, מאחר שהיא משדרת יציבות — אבל כשהיא נמוכה מדי, או הופכת לשלילית, התוצאה היא קיפאון כלכלי. כיוון שגם השנה האינפלציה לא הצליחה לקדם את המשק, ייתכן וצריך להכיר בעובדה שהמשק נמצא בקיפאון ארוך טווח.

ילד מאוכזבת בכיתה (אילוסטרציה: Shutterstock)
מתי הפיקדון יתחיל להרוויח | אילוסטרציה: Shutterstock

הכסף שלכם בבנק לא ירוויח יותר

למי שלא זוכר, אנחנו נמצאים עם ריבית מאד נמוכה של 0.1% (ריבית בנק ישראל) כשנה וחצי. זה טוב למי שלוקח הלוואות, כוון שהבנקים גוזרים את הריבית שלהם מריבית בנק ישראל. עם זאת, זה הרבה פחות טוב לחוסכים ולמחזיקי הפקדונות, שרואים איך הכסף שלהם דורש במקום. זו הסיבה הידועה לכך שרוב המשקיעים פנו אל הנדל"ן וזנחו את ההשקעות בבנקים.

האם השנה נראה שינוי? רוב האנליסטים וגם בנק ישראל עצמו, מעריכים כי הריבית תתחיל לעלות רק בסוף 2017. בנק ישראל מעריך שהריבית במשק בסוף 2017 תעלה ל-0.25%.

תמשיכו לקנות מכוניות ודירות?

במיטב דש מעריכים, שקצב הגידול בצריכה הפרטית יתמתן מעט מכ-6% הצפויים השנה לכ-5% בשנת 2017, וזאת משום שב-2016 היה היקף רכישות חריגות של מכוניות ובגלל ההתמתנות הצפויה בשוק הדיור בשנה הבאה.

במשרד האוצר מעריכים בתכנית התקציב לשנים 2017-2018 כי הצריכה הפרטית תמשיך לגדול בקצב של 3.3% ב-2017, לעומת 4.8% ב-2016 על פי הערכות האוצר.

שכר המינימום יעלה

נסיים את התחזיות בנימה אופטימית וודאית יותר - שכר המינימום יעלה בינואר 2017 ל-5,000 שקל לחודש, וב-1 בדצמבר 2017 הוא יועלה ל-5,300 שקל, זאת לפי ההסכם הקיבוצי שנחתם בין יו"ר ההסתדרות לנשיאות הארגונים העסקיים בתחילת 2015 ואומץ על ידי הממשלה. שכר המינימום עומד כיום על 4,825 שקל לחודש. עליית שכר המינימום, שאינו חייב במס, מבשרת גם עליה קטנה בשכר נטו למרוויחים משכורות גבוהות יותר.