ארוחות משפחתיות גדולות בימי שישי הם דבר שבשגרה עבור רוב עם ישראל. זאת ההזדמנות לעצור הכול וליהנות בחברת הקרובים אלינו, לבקר את אבא ואימא, לראות את הנכדים וגם לחלוק חוויות אישיות מהשבוע האחרון עם בני המשפחה. אצל אתי דהן, מדובר בפגישה עסקית.

"ארוחות משפחתיות ומפגשים זה זמן טוב עבורי להעלות נושאים בעיתיים שצריכים טיפול. אני מאוד אוהבת לדבר על עבודה גם במפגשים משפחתיים" אומרת אתי דהן (47) מרחובות, קניינית אופנת נשים בחברת SELECT.

דהן עובדת בחברה תחת אחיה קובי הראל (53), בעלים משותף יחד עם אלון דויטש (51). יחד איתם עובדות שתי הנשים שלהם ואחות נוספת של קובי- איריס אור ים (56).

"את רוב ההחלטות עושים מחוץ למשרד במפגשים משפחתיים, כי אנחנו עושים סיעור מוחות. זאת הזדמנות טובה לשבת כל האחים, לדבר ולקבל החלטות", מסביר הראל. "זה עולה בלי שליטה ואנחנו לא יכולים להימנע מזה", מסכימה גם אור ים, "אנחנו עוד יותר מחוברים כאחים דווקא בזכות העסק המשפחתי כי אנחנו כל הזמן יחד. גם בארוחות שישי".


 

ואם חשבתם ששם יש משפחתולוגיה מורכבת נסו לדמיין עסק שקם לפני ארבע דורות. מותג תכשיטי היוקרה BLOOM הוקם בשנת 1920 על ידי טאו בלום. העסק אומנם לא הוגדר על ידו כעסק משפחתי ולא הוקם במטרה להיות כזה אבל כשבנו של טאו, משה, ונכדו סטיב (65) המשמש היום כיושב ראש החברה נכנסו לעסק היה ברור שהעסק ינוהל רק על ידי המשפחה. כיום עובדים בחברה גם הנינים קלוד בלום (38), דניאל בלום (32)  ובעלו, וכן לוסי בלום (57) - אישתו השנייה של אביהם סטיב. מבולבלים? הם לא. 

"היתרון הגדול הוא לעבוד עם אנשים שאתה אוהב, מכיר את הנפשות הפועלות מבפנים ומבחוץ, את היתרונות וגם את החסרונות של כל אחד" מסביר דניאל בלום. "חברי משפחה הם בעצם העובדים היחידים שניתן לתת הם 100% אמון, ובמקרה שלנו גם קו המחשבה דומה".

מימין: יובל הראל, נווה הראל, קובי הראל, איריס אור ים ואתי דהן (יח``צ:  יחסי ציבור )
משפחת Select. מימין: יובל הראל, נווה הראל, קובי הראל, איריס אור ים ואתי דהן | יח``צ: יחסי ציבור

"כשאני רבה עם בעלי אני לא באה לעבודה"

"לא היה ברור לי מהתחלה שאני הולכת לכיוון בו כל המשפחה תהיה מעורבת בעסק, אך כן היה ברור לי שאני רוצה להיות עצמאית", מספרת לימור כץ (43), בעלים של חברת הפקות ירידי האופנה והלייף סטייל SHEEK.ME יחד עם בעלה עדי (42) מגבעת שמואל. "הפנייה לעזרת המשפחה נעשתה בשל שתי סיבות עיקריות, הראשונה, הברורה מאליה, היא פנייה לאנשים שהכי קרובים אליך, להם אתה מספר את צרותיך, את הקשיים והם הראשונים שנחלצים לעזור. הסיבה השנייה הייתה זו הכלכלית. לא ראיתי טעם בלהוציא כספים רבים על הקמת אתר לדוגמא, כשבעלי מומחה בדברים הללו. הדברים התגלגלו בטבעיות בלי יותר מידי חשיבה מקדימה. לא היה זמן לחשוב על חששות והשלכות פוטנציאליות".

לעומת האידיליה המשפחתית היו גם כאלו שחוו משברים או העדיפו להפריד כוחות למען אחדות המשפחה. דורון (53) ולילי (45) פסקינו מרמת גן, הבעלים של מרכזי פתרונות השיער דורון פסקינו, מעידים כי הפסידו מיליונים כדי לא לפרק את המשפחה.

"אני מנהל את חברת פסקינו המתעסקת בלקוחות פרטיים ואחי יורם מנהל את תחום ההפצה למספרות" מסביר דורון, " באמצע הדרך היה ניסיון לאחד את שתי החברות לאחת ולבצע את כל הפעילות במרכז אחד גדול. שכרנו מקום, שיפצנו אותו לחלוטין ואז התחילו מריבות וחיכוכים. העניינים לא הלכו חלק, עשיתי חושבים וראיתי שהכיוון הוא לאחד את העסק ולאבד את המשפחה או לבטל הכול ולהתפצל".

הסכנה הגדולה ביותר בהקמת עסק שיהווה מקור פרנסה לכלל בני המשפחה היא האפשרות לסיכסוכים משפחתיים. כללי ההתנהלות לא ברורים כמו מי הבעלים של העסק ולמי שמורה זכות המילה האחרונה, איך קובעים תפקידים, איך מושכים משכורות, ומה קורה במקרה שמישהו מת או נפצע, מהווים את המוקש מספר אחד של עסקים משפחתיים.

אלון ומיטל שני (יח``צ: אושרי תורתי,  יחסי ציבור )
אלון ומיטל שני. הבנות הקטנות כבר רוצות להצטרף | יח``צ: אושרי תורתי, יחסי ציבור

"כשנכנסתי לעסק לעבוד עם  אחותי חששתי שמערכת היחסים בנינו תפגע ולצערי זה באמת מה שקרה", מספרת דהן על עבודתה עם אור ים, "תחילה היו בנינו קשיים של אי הבנות בהקשר לתפקיד שלי שלא היה מוגדר לגמרי וזה יצר מתח בנינו. אומנם ברגע  שהגדירו  את תפקידי בצורה מאוד ברורה ומדויקת המתח נעלם והשותפות חזרה אבל הייתה תקופה לא טובה".

עוד קושי גדול הוא חוסר היכולת להפריד בין מה שקורה בעבודה למה שקורה בבית. "את הקשיים של העסק מביאים הביתה, אז זה מצב שלא מפסיקים לרגע לעבוד, זה יוצר מריבות ומתח", מסבירה נאוה הראל (51), מנהלת הדיגיטל ב- SELECT ואישתו של קובי הבעלים. "כשאני רבה עם קובי אני לא באה לעבודה, אני מורדת".

"היום אני יודע להגיד שעבודה משותפת היא לא הדבר הבריא ביותר לזוגיות, במיוחד בתחילת הדרך, כשהעסק והזוגיות עדיין צעירים וחסרי ניסיון", מוסיף פסקינו, "לא משכילים להציב גבולות ברורים וענייני בית ועבודה מתערבבים, מה שגורם לוויכוחים, מריבות ובסופו של דבר גם פגיעה במערכת הזוגית. אין לכל אחד מבני הזוג את החופש, כל אחד מושך בחוטים ולא רוצה להיבלע, להוכיח שהוא בעל הבית".

לעומתם דניאל בלום מציין כי מבחינתו  החיסרון הגדול ביותר  פשוט יותר: "אי אפשר לשקר לאבא שאתה חולה כשאתה סתם רוצה יום חופש".

אי אפשר לדמיין עסק כזה עם אדם זר

למרות הצורך ללכת על ביצים כדי לא לפגוע ביקרים לך מצד אחד, ומצד שני לבצע מהלכים לא נעימים לטובת העסק, כל המרואיינים בכתבה זו הסכימו כי היתרונות בניהול עסק עם בני המשפחה הם רבים.

בשלב ההתחלתי מדובר בעיקר חסכון כלכלי מהווה יתרון עצום משום שכל בני המשפחה מגויסים ועובדים בשביל המשימה, בין אם משלמים לכל בני הבית שעובדים ובין אם לא.

לימור כץ (יח``צ:  יחסי ציבור )
לימור כץ. למה להוציא כסף כשבעלי מומחה? | יח``צ: יחסי ציבור

"כשהחלטנו לפתוח את העסק, אבי, סעדיה (73) שהיה בעל מסגריה התגייס ועזר לנו לבנות ולייצר את כל הסטנדים בחנות. זה היה חסכון כספי עצום שהכל נעשה אינהאוס ועל ידי בעל מקצוע שרוצה את הטוב בשבילך", מספרת מיטל שני ( 37) שיחד עם בעלה אלון (39) מנהלים רשת חנויות אופנה ארצית בשם "קמדן אנד שוז". 

"כשנולדו הבנות הוא תפקד כבייביסיטר צמוד ונסע כל יום מחיפה מתל אביו כדי לעזור לנו, וכך לאט לאט הוא התחיל להבין איך העסק עובד. היום הוא אחראי על קו החלוקה של הסחורה, מתקשר עם המנהלות, דואג שהכל מתנהל כראוי בסניפים ופותר בעיות שצצות באופן עצמאי", היא מספרת.

גם נושא האמון הוא יתרון שקשה להתחרות בו. "עסקי היהלומים דורשים אמון רב ובנויים על יחסים בינאישיים", מספר דניאל בלום, "הסכמים לא תמיד נחתמים באמצעות חוזים, אם כי בלחיצת יד ואמירת מזל וברכה .וכן אמון ועבודה עם אנשים שאתה סומך עליהם מהווים ערך ראשון במעלה. הדבר מאוד נהוג בענף".

כאשר העסק מנוהל על ידי בעל ואישה המנהלים במקביל משק בית  הטיפול בילדים והזמינות של שני בני הזוג בהחלט מקלים על ההתנהלות היומיומית בתוך העסק. "ניהול הזמן מהווה יתרון משמעותי", מציינת מיטל שני, "אנחנו מודעים האחד לעבודה של השנייה, לעומסים וללחץ בהם כל אחד נתון. מי ששרוי בפחות לחץ ביום נתון למשל ייסע להביא ולטפל בבנות. מעבר לכך, אנחנו מסתדרים מעולה. תמיד ישנם חילוקי דעות, אבל העובדה שאנחנו בעל ואישה מקלה על העניין. אנחנו מקבלים יחדיו החלטות גורליות וערבים האחד לשני. לא היינו יכולים לדמיין לנהל עסק בסדר גודל שכזה עם אדם זר שאינו בן זוג".

"קיים חופש ברור בבחירות שאת עושה", מסכימה לימור כץ שמנהלת את פעילות הבוטיק והירידים מהבית , "המרחק בין עבודה לבית לרוב לא קיים וזה מאפשר לך לנווט את התא המשפחתי בקלות, בעיקר בחופשים או כשהילדים חולים".

היתרון המשמעותי ביותר הוא ללא ספק מחויבות העובדים לעסק. " יש לי אחלה בוסים, העשייה שלי והתוצאה של זה מרגשת כי אני קשורה רגשית יותר לעסק, וגאה שחלק מההצלחות הן גם בזכותי", מסבירה נאוה הראל.

"יש יותר הרגשה של אמון, התחשבות מכל הצדדים וגמישות" מסכים קובי הראל, "עובדים יותר מהנשמה ומהלב. לאנשים פה אכפת כי הם מרגישים חלק מהעסק לכל דבר ועניין. הדעה שלך נשמעת גם אם אתה לא העובד הבכיר ביותר ואנחנו כל הזמן נמצאים בסיעור מוחות וחושבים איך לקחת את העסק קדימה ולשפר אותו. זהו יתרון משמעותי  שנדיר למצוא בחברות המתנהלות עם עובדים שהם לא קרובי משפחה."

חשבונית מס על מילקשייק

לרוב הדור הראשון מחויב יותר לעסק ושילוב הדור השני והשלישי תלוי בעיקר בעניין של הכשרה נכונה של הילדים, וההבחנה אם בן המשפחה מתאים לתפקיד שלו, בגלל הכישורים שלו ולא בגלל שהוא הילד שלי.

רוב בעלי העסקים שראיינו מציינים כי הם רואים את ילדיהם כממשיכים הטבעיים למרות שלא יכריחו אותם לקחת חלק בנעשה אם הם לא יביעו התעניינות.

"הבנות שלנו רונה (8) ולירי (7) אומנם עוד קטנות אבל כל אחת כבר החליטה בעצמה באיזה חלק של העסק תשתלב ומה תעשה", מספרת מיטל שני, "הן יודעות לעבוד על הקופה, מסדרות קולבים ויש להן דעות נחרצות לגבי כל דבר ועניין".

"לא מזמן", משתפת מיטל, "רונה ראתה אותי מתעסקת בעיצובים ובוחרת בדים. היא מיד עשתה גוגל כדי להבין מה צריך בכדי ליצור בגד והכינה סקיצה מדויקת של שמלה אותה מעוניינת לעצב, בחרה דוגמת בד והגישה לי. גם לירי כבר שאלה אם תוכל להצטרף לנסיעה לפריז לבחור קולקציה. הן כל כך חיות איתנו את העסק עד כדי כך שכשרונה הלכה בפעם האחרונה לקנות מילקשייק היא שאלה האם להביא חשבונית מס", היא צוחקת.

לילי ודורון פסקינו (יח``צ:  יחסי ציבור )
לילי ודורון פסקינו. הפסידו מיליונים כדי לשמור על שלמות המשפחה | יח``צ: יחסי ציבור

"הגישה של אבי הייתה כזו שבניו קודם כל ילמדו את העסק, ידעו מה קורה בו וכיצד פועל ובשלב מאוחר יותר יחליטו האם מעוניינים להיכנס ולעבוד בו באופן פעיל, למנות אדם אחר במקומם או כל סידור אחר", מספר דניאל בלום.

"לאחר שירותי בצבא, טסתי ככל חברי לטיול ארוך בדרום אמריקה, מתוך רצון לנוח, לראות עולם ולטייל, אך בעוד שמרבית חברי נהנו מתחושת הבטן-גב וחוסר האחריות, בי בער משהו מבפנים. ראיתי את העניין כבזבוז זמן, כאילו החיים על 'הולד'", הוא נזכר.

אחרי חודשיים של התלבטויות בהם ניסה בלום לשחרר וליהנות הוא החליט לטוס לבדי חזרה לארץ כדי ללמוד את העסק, להשתלב ולהתחיל לעבוד בו.

מי שלא מסכים עם הגישה הזו הוא דורון פסקינו. "אני מאמין שכל ילד צריך למצוא את הדרך שלו בחיים, ללמוד את מה שהוא אוהב ולחפש את הכיוון שמתאים לו. בתנו הבכורה קורל עובדת כיום במשרד עורכי דין המתעסק בנדל"ן ורוצה ללמוד את המקצוע, היא מכירה את העסק ועבדה בו מעט, אבל לא לעומק. במידה והקטנים ירצו להשתלב כשיגדלו והדבר יבוא מיוזמתם, לא אגיד להם לא, אבל הבחירה צריכה להיות שלהם".

עשו זאת בעצמכם

עסקים משפחתיים הפכו להיות דבר כל כך נפוץ שאפילו באקדמיה הקצו לו לימודים ייחודיים. באוניברסיטאות כמו הרווארד וקלוג האמריקאיות ואפילו באוניברסיטת תל אביב, החלו לצמוח תכניות לימוד על עסקים משפחתיים. בעקבות הביקוש קמו יועצים אסטרטגיים שעובדים עם  משפחות המגיעות לתכנן את העסקים בצורה מקצועית ולהימנע משיבושים מיותרים.

"בן-משפחה שעובד בעסק המשפחתי הוא קודם-כל עובד ורק אחר-כך בן משפחה, ויש לקבוע את סמכויותיו ותנאי עבודתו על פי תפקידו ותרומתו" אומר קובי הראל.

"חשוב לדעת שלכל אחד התפקיד שלו, כל אחד בתחום שלו, אפשר לעבוד בשיתוף פעולה אבל כל אחד צריך לכבד את השני ולזכור את מקומות ולא ליצור מעורבות יתר, לא להתערב יותר מידי בתפקיד אחד של השני", מסכים שותפו אלון דויטש.

גם בן-משפחה איננו יכול להצליח לפני שרכש השכלה רלבנטית במוסד מוכר, ולפני שצבר ניסיון קודם לכניסתו לתפקיד. ישנם עסקים משפחתיים שמקפידים שבני-המשפחה ירכשו, לצד ההשכלה הרלבנטית, ניסיון מקצועי ושבמהלך העסקתם זו יקודמו בזכות עצמם לפחות פעם אחת.

"לילי, אישתי, הייתה מעורבת לאורך כל הדרך, בעיקר בתחום הנהלת החשבונות, פרסום ושיווק", מספר דורון פסקינו, "לפני כ-5 שנים החלה להתמקצע גם בתחום הארכות השיער והשתלבה בסערה מבחינה מקצועית, כאשר היום נשים עומדות בתור כדי שהיא תהיה זו שתבצע עבורן את העבודה".

לבסוף אסור לשכוח – שני הצדדים יכולים להחליט על פרידה: הנהלת העסק רשאית לבדוק  למי מהתא המשפחתי שתרומתו לעסק נמוכה משמעותית לאורך-זמן מהשכר לבדוק אפשרויות העסקה אחרות כמו גם בן-משפחה הרשאי לשנות את דעתו ולפנות לכיוונים אחרים.