אביזרי מין חדשים סיימו בזבל (צילום: דודאים, יחסי ציבור)
צילום: דודאים, יחסי ציבור

עובדי ״דודאים״,הפארק למחזור וחינוך סביבתי בנגב, עומלים מהזריחה ועד לשעות הלילה על מנת להפריד ולמחזר את הפסולת, ובמהלך היום הם מבחינים בלא מעט מראות מוזרים למדי המגיחים לפתע מזרם האשפה. עמה מוזרים? בחודשים האחרונים, הגיע למפעל המיון משלוח שלם של אביזרי מין חדשים ארוזים בארגזים. במקרה אחר, הופתעו העובדים למצוא בזרם הפסולת קרטון עם כסף ובו כל המחזור החודשי של מאפיה באחת מערי הדרום.

מבקרים קלאסיים בזרם האשפה הביתית הם כדורים למיניהם, ובכל זאת העובדים הופתעו למצוא באחד הימים כדור באולינג שהושלח לפח הירוק והגיע למפעל. זו הייתה תגלית מרעישה, שכן כדור הבאולינג הכבד השמיע רעש רב בעודו מתגלגל במכונות המיון של המפעל. מראות מוזרים נוספים שנרשמו הם כמויות גדולות של משקאות אלכוהולים חדשים ואטומים שמקורם בהשמדות אלכוהול ואף פסולת יבשה שמגיעה להטמנה וחלקה במצב טוב כגון  ספה עתיקה שהושלכה לזבל בשלמותה, מצלמת פולארויד ואפילו בר בשלמותו עם כסאות תואמים.  

אם הייתם צריכים עוד הוכחה שהולנטיין דיי הוא "חג" שמייצר בעיקר כמויות של אשפה הינה היא לפניכם: בכל שנה לקראת ה-14 בפברואר, מנסים בני ובנות זוג ברחבי העולם למצוא את המתנה המושלמת וקלאסיקה של היום הזה היא הענקת דובים גדולים ורכים הנושאים מסרי אהבה. בכל זאת, לפעמים גם דוב פרוותי ומחמם מקבל כתף קרה. השנה, ימים בודדים לאחר הולנטיינ״ס, מצאו עובדי דודאים שני דובים גדולים ואדומים המציגים מסרי אהבה ונזרקו במצב חדש לגמרי. ניתן רק לשער מה השתלשלות האירועים שהביאה להשלכתם לפח – אולי ריב אוהבים דרמטי.

דובונים שהושלכו לפח (צילום: דודאים, יחסי ציבור)
דובונים שהושלכו לפח | צילום: דודאים, יחסי ציבור

השיא כמובן מגיע לאחר ימי קניות מיוחדים ובמהלך כל חודש נובמבר. מדי שנה, טוענים העובדים, יש  עלייה משמעותית בכמות פסולת האריזות שמגיעה למפעל. בימים אלו המפעל מוצף בשקיות של מותגי בגדים, אריזות קרטון ממשלוחים ופסולת ניילון. בנובמבר 2021 דיווחו בדודאים על עלייה של 25 אחוזים בפסולת אריזות הקרטון והניילון. בכך, מעיד הזבל לא רק על סודות אישיים אלא גם על תופעות חברתיות ותנודות בצריכה.

בשנת 2021 הושק בפארק למחזור וחינוך סביבתי ״דודאים״ בנגב, שמנוהל על ידי חברת ״נגב אקולוגיה״ והחברה הכלכלית בני שמעון מפעל מיון חדשני לטיפול בפסולת ביתית. האשפה מהפחים הירוקים של מיליון תושבי הנגב מובלת במשאיות למפעל, מופרדת למספר זרמים ועוברת מיון שבסופו חומרי הגלם השונים נארזים ומועברים למחזור.

פינת ישיבה שהקימו מדברים שמצאו בזבל (צילום: חזי נקאש, יחסי ציבור)
פינת ישיבה שהקימו מדברים שמצאו בזבל | צילום: חזי נקאש, יחסי ציבור

על מנת להעלות את המודעות לעלות הסביבתית של תרבות הצריכה, אספו בשנה שעברה בדודאים ריהוט במצב טוב שנזרק לזבל והקימו ״בית מזבל״. המיצג הושק בערב החג השני של פסח, לאחר שלקראת החג נרשם גידול בפסולת ביתית, אורגנית וברהיטים וצעצועים, חלקם במצב מצוין.

 ״מציאת הפריטים הלא שגרתיים שנזרקים לזבל מפתיעה בכל פעם מחדש, אך לצערי זריקתם של מוצרים חדשים לגמרי היא מראה שכיח למדי", אומרת תמר אדמתי, מנהלת קשרי הקהילה בפארק. "לתרבות הצריכה יש מחיר סביבתי כבד, שטחי ההטמנה בישראל אוזלים ובעוד אנו מנסים למצוא פתרונות ירוקים לטיפול בסוגי פסולת שונים, המאבק במשבר הפסולת לא יצליח ללא צריכה נבונה של האזרחים. לקראת פורים ופסח אנו קוראים לכולם לחשוב טוב לפני כל קנייה ולהעדיף חוויות משותפות על פני מזכרות שעשויות, כמו שראינו, מהר למדי למצוא עצמן בזבל״.