שעת ערב מוקדמת באחד הרחובות הצדדיים בהרצליה. מול בניין ישן עומדים זוג בשנות הארבעים לחייהם, וממתינים. כעבור כעשר דקות מגיע גבי (שם בדוי) שהציג עצמו כסוכן נדל"ן ומוסר לידיהם את מפתח אחת הדירות. הגבר שולף מארנקו 400 שקל ומוסר לו. כשלוש שעות אחר כך, לאחר שסיימו לקיים יחסי מין בדירה, הם יוצאים ממנה ואת המפתח השאירו בתיבת הדואר.

במה בעצם מדובר? בקצרה – השכרת דירות ל'אוהבים' בתעריף שעתי. ובפועל – ככל הנראה השקעת הנדל"ן הרווחית ביותר שיש כיום בישראל. "בממוצע מגיעים לפה שלושה זוגות ביום. אני לא שואל יותר מדי שאלות, מי ומה. לוקח את הכסף, בודק שהכול בסדר ושלא נגרמו נזקים לדירה וזהו", מסביר גבי. "בעל הדירה נתן לי את המפתחות להשכיר את הדירה לזוגות 'אוהבים'. זו ההשקעה כי טובה היום בנדל"ן, זה עדיף מאשר להשכיר דירה למשפחה שמשאירה אחריה נזקים ובלאגן במחיר של 5,000 שקל בחודש. במקרה הזה, הרוכש יכול להחזיר את ההשקעה שלו תוך פחות מעשר שנים, יש לו ראש שקט וזו עסקה לגמרי משתלמת. ההוצאות שלו נמוכות".

דירות ה'אוהבים', או בשם הפחות מכובס – דירות הבוגדים, הפכו באחרונה ללהיט הכי חם בתחום הנדל"ן. לרוב מדובר בדירות די קטנות, של שניים עד שלושה חדרים, בשטח שנע בין 50 ל-70 מ"ר לכל היותר, ששופצו מן היסוד כדי לשוות להן מראה של קן אוהבים. על פי הערכות שונות של גורמים בענף הנדל"ן, יש ברחבי ישראל לפחות כ-2,000 דירות כאלו, וייתכן אף יותר מכך. הדירות ממוקמות בעיקר בהרצליה, חיפה, נתניה, באר שבע, אשקלון, אשדוד ואילת.

אין תמונה
"ההוצאה היא כמעט אפסית. קצת ניקיון, החלפת מצעים וזהו. בחודש יש לך הוצאות של משהו כמו 1,000 שקל

ומיהם הלקוחות? חיילים בסדיר שאין להם כסף לשלם עבור בית מלון, בני זוג בוגדים שלא רוצים שיזהו אותם במקומות ציבוריים, חיילי קבע, בעלי חברות ואנשי עסקים, וגם בעלי מכוני ליווי שבורחים מידה הארוכה של המשטרה. הלקוחות מגיעים לרוב מפה לאוזן או באמצעות מודעות במקומונים ופרסומים בקבוצות וואטסאפ.

"אנשים שרכשו דירות לפני שנה או שנתיים, בוחרים במקום להשקיע את הכסף במניות בבורסה ללכת על אפיק רווחי יותר, להשכיר את הדירות רק לזוגות. מצד אחד הם מחזירים מהר מאוד את ההשקעה ומצד שני אף אחד לא הורס להם את הדירה ולא גורם להם נזקים. זה כסף בטוח", מסביר איש נדל"ן מדרום הארץ. "ההוצאה היא כמעט אפסית. קצת ניקיון, החלפת מצעים ומגבות וזהו. בחודש יש לך הוצאות של משהו כמו 1,000 שקל".

לדבריו של גבי, יותר ויותר אנשים שחסכו כסף ומתלבטים היכן להשקיע אותו פונים אליו כדי לסייע להם לרכוש דירת בוגדים במחיר יחסית זול עם השקעה נמוכה ורווח גבוה. גבי מקבל על כל לקוח ששוכר את הדירה לשלוש או ארבע שעות כ-25 אחוז מסכום שהם משלמים כמעין עמלת תיווך. "בגדול, גם כשבעל הדירה משכיר את המקום לבעל מכון ליווי הוא מקבל בחודש כסף לא רע בכלל: כ-20 אלף שקל במזומן. זה כסף שחור. אף אחד לא מצהיר עליו. לפקידי רשות המיסים אין זמן להתעסק עם הענף הזה. הם עסוקים בדברים, אחרים ומבחינתי כולם מרוויחים. אני, בעלי הדירות והזוגות".

גבי לא טועה. רק השבוע נחשף בוועדת השקיפות של הכנסת כי רבע מיליון אזרחים במדינה מחזיקים בשתי דירות ויותר. רשות המיסים בינתיים לא בודקת העניין לעומק ולא טרחה לדרוש מהם לשלם מס על השכרת הדירות. עשרות אלפי בעלי דירות לא נבדקו לגבי הסכומים שהם משכירים את הדירות (על פי החוק, מעל סכום של  5,000 שקל בעלי הדירות מחויבים לשלם מס). במהלך הדיון הועלה נושא הקמת רשם שכירויות שיאכוף את העניין.

קצין, צבא, אילוסטרציה, חייל (צילום: פלאש 90 טל מנור, חדשות)
הלקוחות - מחיילים דרך זוגות בוגדניים ועד לבעלי מכוני ליווי שבורחים מהמשטרה | צילום: פלאש 90 טל מנור, חדשות

כך נוצר מצב שאף גוף או רשות לא אוכף את פעילות דירות הבוגדים, וגם לא את הגלגול הקודם שלהם – דירות 'הצימרים' לפי שעה שפועלים כבר שנים רבות באזור תל אביב, בשרון ובמושבים ברחבי הארץ. מדובר במאות מיליוני שקלים שנכנסים לכיסי בעלי הדירות מבלי להצהיר עליהם ואפילו לא קיבלו דרישות לשלם מס בגין פעילותן.

סוכן נדל"ן בחיפה מספר כי לדירות הבוגדים יש ביקוש גדול באזור: "יש אלינו פניות מאנשי קבע ולפעמים גם חבר'ה שפורשים מהמשטרה ומחכים לקבל פיצויים גדולים כדי לרכוש דירה עם תשואה גבוהה מאוד. אנחנו מאתרים עבורם את הדירה ומטפלים בעניין הלקוחות תמורת עמלה. לשכור חדר בבית מלון זה עסק יקר יחסית. בצימרים לפי שעה לרוב יש מצלמות טלוויזיה וזה מרתיע זוגות מסוימים שלא רוצים שיעקב אחריהם, בדירות אין שום מצלמות וזה פתרון אידיאלי וזול"

גורם ברשות המיסים ציין כי מערך המודיעין עוקב אחר התופעה ומטפל במקביל גם בבעלי צימרים לפי שעות, שרובם לא מצהירים על הכנסותיהם שמסתכמים לעיתים בעשרות אלפי שקלים בחודש.

"יש לנו מערך מודיעיני מקצועי ומשוכלל ביותר שמטפל בתופעות כאלה. נכון שאין לנו מספיק כוח אדם להגיע לכולם אבל בסופו של דבר אנחנו מגיעים לכל מי שמעלים מיסים. אנחנו עוקבים אחר כל מיני פרסומים, עושים מעקבים סמויים ויש לנו את השיטות שלנו גם להגיע לאותן 'דירות בוגדים'".