AseptoRay: החלב שלכם עומד להשתפר

חברת אספטוריי AseptoRay)), חברת בת של חברת מגט תעשיות, פיתחה מוצר שהולך לשנות את לחלוטין את המוצרים הכי נפוצים אצלנו במקרר: מוצרי חלב ומשקאות שונים. החברה, הממוקמת במעלות תרשיחא, פיתחה טכנולוגית פסטור נוזלים חדשנית.

פעולת הפסטור, המחויבת בחוק בישראל, היא הרתחה של נוזל על מנת לחסל חיידקים הקיימים בו (טיפול מיקרו-בקטריאלי). אלא שפעולה זאת פוגעת לא רק בחיידקים, אלא גם בערכיו התזונתיים של המוצר (חלב ונוזלים נוספים), החשובים מאוד לתזונת האדם. כדי למנוע זאת, פנתה חברת האם, מגט, לרשות החדשנות במטרה לקבל מימון למו"פ שיעזור למצוא שיטת פסטור ייחודית שתשמיד חיידקים, אבל לא את הערכים התזונתיים של המוצר. הרשות, שנרתמה למהלך, מימנה כ- 50% אחוזים מהוצאות המחקר והפיתוח של חברת אספטוריי, שהצליחה לפתח פעולת פסטור ייחודית וראשונה מסוגה העושה שימוש בקרינה אולטרה סגולה (נורות UV). פעולות הפסטור החדשה של אספטוריי חוסכת כ-80% מהאנרגיה לעומת הטכנולוגיה המקובלת כיום ואינה פוגעת בערכים התזונתיים במוצר כלל. כך מתאפשרת קבלה של מוצר בריא ואיכותי יותר, המתכתב עם טרנד המזון הבריא שכבש את התודעה הציבורית העולמית בשנים האחרונות.

מוטוראד: שומר על המנוע

בתחום תעשיית הרכב, החדשנות הישראלית בהחלט נמצאת על המפה, כאשר מובילאיי היא רק אחת מהדוגמאות המפורסמות. פיתוח מעניין נוסף שניתן למצוא ברכבים בכל רחבי הגלובוס מגיע מחברת מוטוראד, שממוקמת באזור תעשייה בר לב ליד כביש עכו-צפת.

אין תמונה
מוטוראד

הקיץ בכלל, והישראלי בפרט, ידוע בתור התקופה בה מספר הרכבים "ששופכים מנוע" קופץ בצורה דרסטית. על מנת למנוע התחממות יתר של המנוע, החברה פיתחה בסיוע רשות החדשנות תרמוסטטים לבקרת טמפרטורת המנוע. כיצד תרמוסטטים אלו נבדלים מהקיימים? כיום, בכל רכב מותקן תרמוסטט המכויל לטמפרטורה מסוימת על מנת לנצל טוב יותר את צריכת הדלק ולהתאים לתנאי הנסיעה ולמזג האוויר. תפקידו של התרמוסטט הזה הוא לשמור על הטמפרטורה הזאת. התרמוסטט האלקטרוני שפיתחה מוטוראד מאפשר לנהל את הטמפ' ולא רק לבקר אותה- כלומר להתאים אותה לתנאים הסביבתיים המשתנים ובכך לנצל טוב יותר את יכולות המנוע, ולעמוד בדרישות התקינה המחמירות של צריכת דלק וזיהום אויר. כל זאת בעלות נמוכה משמעותית מן המתחרים, דבר שהפך את התרמוסטטים של מוטוראד למבוקשים ע"י ענקיות תעשיית הרכב העולמית כגון פורד, VW, אאודי, קריזלר GM ועוד.

אקסטל: משנה את עולם הבנייה

כולם יודעים שהשלב הזול ביותר ברכישה של רכב היא הקנייה שלו. הרבה יותר יקר לתחזק אותו - תיקונים, ביטוחים, מבחני רישוי וכמובן- דלק. חברת אקסטל, הממוקמת במעלה אדומים, פועלת על מנת להביא להוזלה משמעותית בצריכת הדלק באמצעות ייצור משופר של פרופילי אלומיניום לשלדת הרכב. פרופילים אלו מפחיתים את משקל הרכב ועקב כך את פליטת הגזים הרעילים הנפלטים בעת הנסיעה, ואף חוסכים בדלק. הפרופילים נמכרים לחברות מרכזיות בשוק הרכב העולמי כמו אאודי, פולקסווגן ועוד.

קיר מסך של אקסטל, מרכז לוגיסטי א.ת. חבל מודיעין, שוהם (צילום: ולדה גינזבורג)
קיר מסך של אקסטל, מרכז לוגיסטי א.ת. חבל מודיעין, שוהם | צילום: ולדה גינזבורג

אך לא בכך מסתכמת פעילות החברה. אקסטל מכניסה טכנולוגיות חדישות לתחום שאולי הכי זקוק להן בישראל- תחום הבנייה, בו החברה מתמחה למעלה מ-25 שנה. בעזרת מענק מרשות החדשנות פיתחה אקסטל מערכת מודולרית של קירות חיצוניים לבנייה למגורים, המשלבת עקרונות בנייה ירוקים, יכולות ייצור חדשניות וטכניקות הרכבה מתקדמות. כיום בנייה של קירות מתבצעת מבטון ומלט בהליך שלוקח בין 24-36 חודשים. הקירות שאקסטל פיתחה מורכבים מחומרים חכמים המונעים מעבר אנרגיה מבוזבז, דבר ההופך את החיים בתוך הבית לחסכוניים יותר, ואת איכות הבנייה לטובה יותר. וחשוב מכל- הטכנולוגיה מסייעת לקרב את כולנו צעד קטן נוסף לעבר דירה באמצעות שיפור זמן הבנייה הממוצע בחצי שנה.

אין תמונה
agrobics-כפר מנדא

AgRobics: אף טיפה לא מתבזבזת

תחום האנרגיה המתחדשת צובר תאוצה בשנים האחרונות, במיוחד בארץ שוטפת שמש כמו שלנו, שבה הצורך בפיתוח טכנולוגיות מים ידידותיות לסביבה גובר מידי שנה לאור אפקט ההתחממות הגלובלי.

חברת AgRobics, הממוקמת בשפרעם, פיתחה בסיוע רשות החדשנות ותכנית LEAP HAIFA בהפעלת עמותת PresenTense, מערכת מבוססת פטנט שהופכת את כמויות השפכים האדירות שמיוצרות כיום לאנרגיה מתחדשת, שמשמשת חזרה את המפעלים ואף משביחה ומחזירה את חלקם לאדמה בדמות קולחין, ובצורה שאיננה מזהמת.

בשונה ממכוני טיהור השפכים המוכרים כיום בישראל, הטכנולוגיה שפיתחה החברה מבוססת פטנט, שבמקום לבזבז אנרגיה, מצליחה לייצר ממנה עוד ועוד, כך שאת חלקם של השפכים משביחה לשימוש חוזר בתעשייה, ואת חלקם האחר מחזירה לטבע בדמות קולחין ובצורה שלא מזיקה ומזהמת.

בעוד שהשיטה הנפוצה כיום לטיהור שפכים היא על ידי הזרמת כמויות אדירות של חמצן לתוכם, דבר שצורך המון אנרגיה, AGRobics פיתחו פטנט שבין היתר מייצר ביו- גז מהשפכים. המערכת החכמה והשיטה החדשנית חוסכת כבר כיום מאות אלפים ואף מיליוני שקלים במקומות בהם היא מותקנת, דוגמת מכון טיהור שפכים כרמיאל וכפר מנדה, ומשמשת גם את חברת "מקורות" ומחלבת "מגדנה" שבצפון.

אין תמונה
גי.גי.אי גנטיקה

GGA (גליל ג'נטיק אנליסיס): הריון אחד, בדיקה אחת

בתחום הבריאות, בשורה חדשנית לכל ההורים לעתיד מגיעה מחברת GGA (גליל ג'נטיק אנליסיס) מקצרין, אשר פיתחה בסיוע רשות החדשנות בדיקה הריון אחידה לכלל האוכלוסייה שבודקת 100 מוטציות גנטיות שונות. הבדיקה מספקת מענה טכנולוגי מתקדם לזוגות המגיעים ממוצא עדתי משולב (רוב האוכלוסייה הישראלית כיום), ללא ההפרדה המסורתית לפי פילוח עדתי שהייתה נהוגה לפני הטמעת הפיתוח.

לצד זאת, גם בסיוע רשות החדשנות, מפתחת החברה בימים אלו פרויקט מחקרי הכולל שני חלקים: הראשון, פיתוח שלושה סוגי פאנלים (חבילת מוטציות שנבדקות בו זמנית): הסוג הראשון בודק 350 גנים בריצוף מלא; הסוג השני הינו פאנל ייחודי אשר בודק 150 גנים בריצוף מלא על כרומוזום X. פאנל זה מיועד לנשים הנעזרות בתרומת ביצית, שהמידע עליה מוגבל. חשיבות בדיקה זו אדירה במידה והצאצא הינו ממין זכר, שכן סיכויו לחלות עומד על כ-50% אם נמצא אצלו פגם גנטי בכרומוזום X. הפאנל השלישי בוחן 1500 מוטציות ספציפיות, ומספק מענה המכסה את כלל האוכלוסייה הישראלית שמקורה במזרח אירופה.

במסגרת חלקו השני של המחקר עומלת החברה על בדיקה המיועדת למקרים שבהם שני ההורים הם נשאים לאותה המוטציה באותו הגן. כיום, בסיטואציה כזו, ניתן לבצע בדיקת מי שפיר במהלך ההיריון, או לבצע הפרייה חוץ גופית מסוג PGD אשר משתילה את העוברים הבריאים בלבד- פרצדורות הכרוכות במספר סיכונים לא מבוטל. GGA פיתחו שיטה שמתבצעת במהלך שבוע 9-10 להיריון, שבוחנת אם העובר נושא מוטציות, וזאת לפי דם הנלקח מהאם. בדיקה זו מגיעה לרמת וודאות של 99% ומוגדרת כבדיקת סקר. לכן, במידה והממצא הינו חיובי (כלומר ישנה מוטציה בגן), פונים לבדיקת מי שפיר. במידה והוא שלילי, מתייתר במידה רבה הצורך לבצע בדיקת מי שפיר.

במבט לעתיד, אין ספק כי החדשנות טומנת בחובה מפתח להצלחת חברות בכלל, ובפריפריה בפרט. "רשות החדשנות מודעת היטב לקשיים הייחודיים איתם מתמודדות חברות הפריפריה בהתנהלותן השוטפת ומסייעת להן במגוון כלים, דוגמת תוספת בשיעור התמיכה לחברות הממוקמות באזור פיתוח א', והכרה בסעיפי תקצוב ייחודיים הניתנים לחברות תעשיה מסורתית", אומר אבנר שדמי, ראש תחום תעשייה מסורתית ברשות החדשנות, "אני מאמין כי לחדשנות אין גבולות, ויישום מושכל של הליכי מו"פ וחדשנות יכול בהחלט להוביל להצלחות עסקיות שיאפשרו לחברות להישאר בפריפריה".