כשאנחנו חושבים על בעלי הון כיום, מיד עולים שמותיהם של אנשי העסקים המשפיעים ביותר כמו ביל גייטס, וורן באפט או ג'ף בזוס. אבל רק מאז המהפכה התעשייתית נהוג למדוד עושרו של אדם על פי חשבון הבנק שלו. למעשה, במהלך רוב ההיסטוריה מדד ההון היה בעלטה - מנהיגים רבי עוצמה כמו אוגוסטוס קיסר או קיסרי סין אמנם שלטו שליטה מוחלטת על האימפריות שלהם, אבל מאחורי הקלעים משכו בחוטים יזמים ובנקאים כמו יעקב פוגר או קוזימו דה מדיצ'י.

לפני שנסקור את רשימת האנשים העשירים ביותר בהיסטוריה עד המהפכה התעשייתית, כדאי לזכור כמה דברים חשובים: מרבית העושר בתקופות הקדומות קשור באדמה (ג'ינג'ס חאן) ובגודל האימפריה (אוגוסטוס ואכבר), מה שהופך את החישובים לסובייקטיבים ובעייתים לחישוב – מה שווי אדמת אסיה בשנת 1219? ומה הפריד בין הון עצמי של קיסר להון האימפריה שחולש עליה?

בנוסף, תיעוד ההון מתקופות קדומות הוא נדיר ומבוסס בעיקר על עדויות שבעל פה ועל אגדות. המלך שלמה, למשל, ידוע כאחד המלכים העשירים – ובבואנו לאמוד את עושרו בכלים עדכניים לא בטוח שנדייק מי יודע מה. בל נשכח את סוגיית ההמרה – לקראסוס מהאימפריה הרומית, למשל, שעושרו נאמד ב-"200 מיליון ססטרטיוס", הנע כיום בין 200 מיליון דולר ל-168.9 מיליארד דולר, תלוי בחישוב. יחי ההבדל הקטן.

המלך שלמה – 931-970 לפנה"ס

עיסוק: מלך ישראל

הון מוערך: 2.2 טריליון דולר

בין שלל האגדות והסיפורים על חוכמתו של המלך שלמה, גם הונו התפרסם בכל העולם. ב-39 שנות שלטונו קיבל 25 טון זהב מדי שנה במתנה – רק השי הצנוע הזה שווה כ-40 מיליארד דולר.

מרבית הונו של המלך שלמה הגיע מעסקים, עסקאות חליפין ומתנות מארצות ערב והלבנט. נאמר שכס המלכות שלו היה עשוי ציפוי זהב אמיתי בשיבוץ שנהב, עם 12 פסלי אריות ובליווי הדום בציפוי זהב.

אוגוסטוס קיסר – 63 לפנה"ס – 14 לספירה

עיסוק: קיסר האימפריה הרומית

הון מוערך: 4.6 טריליון דולר

אוגוסטוס נחשב לקיסר הרומי הראשון – על אף שמו של השליט הקודם לו, יוליוס קיסר, הוא נחשב ל"דיקטטור". אוגוסטוס שלט בכמה מהאזורים החשובים בעולם, והחזיק בצד הון עצמי לא קטן. אחת ההחלטות האסטרטגיות החשובות שהובילו להגדלת הונו הייתה סיפוח מצרים לאימפריה הרומית: מדובר במדינה בעלת השטח הטוב ביותר לחקלאות שהייתה אחראית על 25-30% מהתמ"ג העולמי באותם הימים.

מרקוס ליקיניוס קראסוס – 115 לפנה"ס – 53 לפנה"ס

עיסוק: איש עסקים, פוליטיקאי ומצביא רומי

הון מוערך: 168.9 טריליון דולר

קראסוס היה ידוע כאיש העשיר ביותר ברומא, עם הון עצמי שווה ערך לאוצרותיה. הוא יכול להוות דוגמא מצויין לאיש עסקים ממולח: קונה בזול, מוכר ביוקר. בתקופה הדיקטטור סולה התקיימו חיסולים פוליטיים, ואת האדמות של האצילים שנרצחו או הוגלו רכש קראסוס במחירים נמוכים ומכר ברווחים היסטריים. לאחר מכן השקיע בסחר עבדים ובמה שנראה כמו אחד העסקים הערמומיים ביותר של התקופה העתיקה: הוא ניצל את המחסור בכוח מאורגן לכיבוי שריפות ובכל פעם שבית נשרף היה מגיע בליווי חטיבת מכבי אש שהקים, ומתחיל לנהל משא ומתן עם בעלי הבית, אם יסכימו למכור לו את הבית במחיר רצפה, יכבה את האש.

ויליאם הכובש – 1028-1087

עיסוק: מלך אנגליה

הון מוערך: 228 מיליארד

בנו הממזר של דוכס נורמנדיה כבש את אנגליה וניכס לעצמו את כתר המלכות, לאחר מות המלך אדוארד בשנת 1066. ויליאם נחשב לאחד השליטים העשירים של הממלכה וערך בה לא מעט שינויים. בין היתר, הורה על בניית טירות רבות (ביניהן מגדל לונדון), יזם שינויים במערכת החוק ויצר את "ספר יום הדין" – מעין מפקד אוכלוסין ובו רישום נכסים וקרקעות של כל אצילי אנגליה – כך ידע את ההון הקיים במדינה, וכמה יוכל להרוויח מהמיסים. הוא החרים את האדמות של אלו שמרדו נגדו וקנה את נאמנותם של אלו שסביבו תוך שניכס לו ולאנשיו קרקעות של אצילים אנגלים, כמו גם את רכוש הכנסיה.

אלן רופוס – 1040-1093

עיסוק: רוזן

הון מוערך: 195 מיליארד

כמה נוח להיות מקורב לצלחת. אלן רופוס היה מתומכיו המוקדמים של ויליאם הכובש, ולא פלא – ויליאם הוא דודו. לאחר שעזר לדכא מרד סקסוני, ויליאם העניק לו את התואר: הלורד הראשון של רצ'מונד, אחד השטחים העצומים באנגליה. בשיאו, השטח בבעלותו של רופוס היה שווה ערך ל-7% מהתמ"ג באנגליה.

ג'ינגיס חאן - 1162-1227

עיסוק: מייסדה ושליטה של האימפריה המונגולית

הון מוערך: טריליון דולר של אדמה

הכובש והאסטרטג הצבאי המפורסם ביותר בהיסטוריה. בשיאה, האימפריה המונגולית השתרעה מסין עד אירופה וכיסתה 22% מהאדמה על פני כדור הארץ. בשונה מעשירים אחרים בהיסטוריה, חאן לא אגר רכוש, הוא מעולם לא בנה מקדש, ארמון או אפילו בית קטן. את מרבית הונו העביר לחייליו ולמשפחותיהם.

מנסא מוסא – 1280-1337

עיסוק: מלך טימבוקטו (מאלי)

הון מוערך: 415 מיליארד

מוסא קיטא, "המנסא" (מלך) העשירי של ממלכת מאלי, הידוע בכינוי "מנסא מוסא", שלט באימפריה האפריקאית במאה ה־14 ששכנה במערב היבשת, והייתה הספקית הגדולה ביותר של זהב בעולם. על פי היסטוריונים, המלך המוסלמי נחשב לאיש העשיר ביותר אי פעם. למשל, הוא החליט לצאת למסע מפואר של למעלה מ-6,000 ק"מ – עליה לרגל לעיר מכה. אלפי תושבים השתתפו בתהלוכה שתוכננה במשך מספר שנים. כ־12 אלף עבדים הולבשו במשי וברקמות זהב, רבים מהם נשאו מכלים מלאי זהב, בנוסף ל-80 גמלים שנשאו כ־100 ק"ג זהב כל אחד. למעשה, היה כל כך הרבה זהב, שהמסע הזה גרם להיפר-אינפלציה ומשבר מטבע בעוברם במצרים.

קוזימו דה מדיצ'י – 1389-1464

עיסוק: בנקאי

הון מוערך: 129 מיליארד דולר (של משפחת מדיצ'י)

בעוד שאר בני משפחתו המפורסמת ששלטה בפירנצה שבאיטליה התעסקו בפוליטיקה ובכנסיה, קוזימו היה אחראי על הצד הפיננסי של העסק. אביו, ג'ובאני די ביצ'י, הקים את בנק מדיצ'י אבל קוזימו היה הרבה מעבר לבנקאי – הוא היה דיפלומט ונחשב לשליט רפובליקת טוסקנה, אף שמעולם לא הגיש מועמדות לתפקיד. דה מדיצ'י היה גם פטרון ואספן של אמנות, הוא ומשפחתו תמכו וטיפחו את דונטלו, שאת פסלו "דוד" הזמין במיוחד עבור חצר ארמונו המפורסם.

וו דזה טיין – 624-705

עיסוק: קיסרית סין

הון מוערך: 22% מהתמ"ג העולמי

וו דזה טיין נחשבה על ידי היסטוריונים בני תקופתה לקיסרית אכזרית (אולי משום שהתקשו לקבל את העובדה שמנהיגה אותם אישה?) היא היחידה שנשאה בתואר קיסרית סין עד היום ונחשבת לאישה העשירה ביותר בכל הזמנים. תקופת שלטונה התאפיינה בשגשוג כלכלי – סין סחרה עם פרס, הודו, המזרח התיכון ואירופה.

שנזונג סונג - 1048-1085

עיסוק: הקיסר הסיני

הון מוערך: 25%-30% מהתמ"ג העולמי

שושלת סונג (960-1279) ששלטה באומה הסינית, הייתה כוח משפיע על העולם כולו באותם ימים. השושלת ניכסה לעצמה את כל אמצעי השלטון והייתה האחראית הבלעדית על הכלכלה המקומית. הקיסר שנזונג היה ידוע ביעילותו בתחום גביית המיסים ובחשיבתו החדשנית – בימי השושלת נעשה השימוש הראשון באבקת שריפה ובכסף עשוי נייר.

יעקב פוגר – 1459-1525

עיסוק: בנקאי וסוחר

הון מוערך: 277 מיליארד דולר

פוגר מגיע ממשפחת סוחרים עשירה, הוא מימן מלכים, אפיפיורים ומלחמות, השקיע במכרות, בנקים ומסחר. במילים אחרות: הוא משך בחוטים מאחורי הקלעים. למשל, העובדה שהלווה כסף לאחד הארכיבישופים, היא שהובילה את מרטין לותר לפרסם את "95 התזות" ולחולל את הרופרמה הפרוטסטנטית. תרומתו לעולם המודרני גדולה לאין שיעור - לא בכדי נקרא "איש העסקים המשפיע ביותר בכל הזמנים".

אכבר הגדול - 1542-1605

עיסוק: קיסר

הון מוערך: 25% מהתמ"ג העולמי

ג'לאל אוד-דין, אכבר הידוע בכינויו "אכבר הגדול", היה שליטה של האימפריה ההודית (המוגולית). במהלך שנות שלטונו האימפריה שילשה את גודלה ועושרה וחלשה על רבע מהתפוקה הכלכלית העולמית. אכבר הגדול נחשב לשליט נאור ומתקדם, ממשלו היה חזק – בין היתר בזכות בחירתו בהאחדת השפה הממשלתית לשפה הפרסית, כך היה קל לנהל ולשמור על סדר באדמיניסטרציה ובגביית המיסים.