המשמעויות של אובדן בן משפחה מקיפות את כל תחומי החיים. את הצלקת הנפשית אי אפשר למדוד, והיא מלווה את בני המשפחה לאורך כל חייהם. אולם העלות הכלכלית נמדדת, בעיקר על ידי המדינה. כאן מגיע חלק כואב, שבו מגלים הבדלים עצומים בין הנפטרים. יש מי שמשפחתו תזכה בקצבאות נדיבות שיעזרו לה להמשיך בחיים בלי פגיעה, ויש מי שהקצבאות לא ירככו את המכה הקשה לחשבון הבנק.

ההשלכות הכלכליות של מות בן משפחה משמעותיות במיוחד אם הנפטר היה מפרנס. משפחות הנפטרים מקרבה ראשונה (שאירים) זכאים לקצבה חודשית מביטוח לאומי, ולעיתים גם למענקים במקרים כמו בר/בת מצווה של היתום/ה, נישואי האלמנ/ה ועוד.

עוד ב-mako כסף:

גובה הקצבאות לשארים הוא לעג לרש אם מדובר במותו של מפרנס המשפחה, או אחד מהמפרנסים:

אלמן/ה בגיל 50-40 בלי ילדים                    1,150 שקל

אלמן/ה בגיל 50 ומעלה בלי ילדים               1,531 שקל

אלמן/ה בגיל 80 ומעלה                              1,617 שקל

אלמן/ה עם ילד אחד                                  2,249 שקל

אלמן/ה עם שני ילדים                                2,967 שקל

כל ילד נוסף                                             718 שקל

כמובן שהסכומים האלה לא מפצים באמת על אובדן של הכנסה במשק הבית, ומשפחות רבות מתדרדרות לעוני. כדי לחמוק מהגורל הזה, מומלץ לכם לשקול רכישת ביטוח חיים. אחרי מותכם, בני המשפחה שלכם יוכלו לקבל כמה מאות אלפי שקלים שיעזרו להם לצלוח את התקופה הקשה.

ארונות ההרוגים בפיגוע בדרכם לישראל (צילום: משרד החוץ)
ארונות ההרוגים בפיגוע בטורקיה מגיעים לישראל | צילום: משרד החוץ

אם בן המשפחה שנפטר קיבל מהביטוח הלאומי, קצבת זקנה, הבטחת הכנסה, קצבת נכות או קצבת נפגעי עבודה, שאירים או אסירי ציון, בן או בת הזוג שלו יקבלו מענק חד פעמי של 9,000 שקל.  אם אין לנפטר בן זוג, ישולם המענק לילדו של מקבל הקצבה, בתנאי שלילד לא מלאו 18 שנים, ובתנאים מסוימים לילד שלא מלאו לו 24 שנים.

קצבאות לכל החיים

מדינת ישראל מקדישה הרבה יותר משאבים למשפחות הנופלים במערכות צה"ל או בפעולות איבה. המדינה מכסה את כל העלויות של קבורת חללי צה"ל והנספים ב פעולות איבה, כולל מודעות אבל, העברת הגופה ממקום אחד למשנהו בישראל, רכב ליווי וגם מצבה.

במקרה שהמת בפיגוע בישראל אינו אזרח ישראל או תושב ישראל והוא נקבר מחוץ לישראל, המדינה משלמת את כל הוצאות העברה לחו"ל ונסיעה הלוך וחזור של מלווה אחד. אם ישראלי נפגע בפיגוע בחו"ל (כמו הישראלים שנהרגו בפיגוע באיסטנבול במארס האחרון), המדינה מממנת את כל הוצאות הרפואיות בחו"ל והעברת הגופה לארץ. חללי צה"ל נקברים בחלקות צבאיות במימון מלא של משרד הביטחון (כולל מצבה) שגם דואג לטיפוח החלקות ותחזוקת בית הקברות הצבאי.

מפקדי הסיוע החטיבתי (צילום: דובר צה"ל)
מבצע צוק איתן | צילום: דובר צה"ל

אולם התמיכה האמיתית במי שאיבד בן משפחה במסגרת צה"לית מגיעה בדמות קצבאות חודשיות, המשולמות לבני הזוג ולהורים השכולים במשך כל חייהם. אלמנה עם ילד עד גיל 18 זכאית לתגמול חודשי בסך 7,898 שקלים. עבור כל ילד נוסף שגילו עד 21 תינתן תוספת של 11% מהתגמול החודשי, בסך 346 שקלים.

אלמנה המטפלת ביתום מעל גיל 18, שטרם מלאו לו 21, זכאית לתגמול חודשי בסך 7,551 שקל. התגמול לאלמנה שילדיה בגרו (מעל גיל 24) הוא בסך 6,521 שקל. אלמנה שמלאו לה 60 תקבל תוספת גיל בשיעור 10% מהתגמול.

זוג הורים שכולים זכאים לתגמול חודשי בסך 6,923.42 שקל. הורה יחיד/אלמן/גרוש זכאי לתגמול חודשי בגובה 80% מהתגמול החודשי של זוג הורים, בסך 5,538.73 שקל. התגמולים הם נטו ואינם חייבים במס הכנסה.

אולם התמיכה לא נעצרת רק בקצבה. בני המשפחה של חללי צה"ל זכאים לתמיכה פסיכולוגית ופסיכיאטרית במימון מלא, להשתתפות בדמי ביטוח לאומי ובמס הבריאות, קצבת הבראה שנתית, סיוע בהלוואה לרכישת דירה ומענק לידה חד פעמי בשווי של 16 אלף שקל להורים שכולים שהולידו ילד נוסף. עוד ניתן להם מענק לרכישת ספרי לימוד, מענק לשכר לימוד באוניברסיטה, הנחה בארנונה ועוד.

תעשיית ההלוויות  (צילום: מורן מורדו)
בלי ביטוח חיים, הפיצוי כמעט ולא יעזור לכם | צילום: מורן מורדו

יתומים של חללי צה"ל אינם מקבלים קצבה חודשית, אך המדינה מסייעת להם במענק נישואין ליתום הנישא לפני הגיעו לגיל 30, בסך 119,742 שקל. יתום רווק הרוכש דירה עד גיל 30 - זכאי למענק דיור בשיעור 80% מגובה מענק הנישואין בסך 95,793 שקל. בנוסף הם זכאים למענקים על שיעורי נהיגה, לימודים, וגם להלוואות.

בני המשפחה של נפגעי פעולות האיבה זוכים גם הם לתמיכה גדולה מהמדינה לאחר הטראומה שעברו, באמצעות הביטוח הלאומי. בני זוג ללא ילדים מקבלים קצבה בסך 7,545 שקל. בני זוג עם ילד מתחת לגיל 21 מקבלים 9,316 שקלים בחודש, ועוד 1,318 שקלים לכל ילד נוסף.

מרגע שהגיע הילד לגיל 21 ועד הגיעו לגיל 24 יורדים 11% מהקצבה. עם זאת, משולמת להם גם תוספת לצרכים מיוחדים. אלמנה שהתאלמנה בזמן היותה בהריון – תקבל תוספת בשיעור שליש מהמשכורת שלה, החל מהחודש השביעי להריונה ועד ללידה. בנוסף, תקבל האלמנה מענק חד פעמי לאחר הלידה.

המדינה מכירה גם בפגיעה בהורים השכולים, ומשלמת להם קצבה של 6,614 שקלים בחודש.  הורה שכול יחיד מקבל קצבה של 5,291 שקלים. גם התמיכה באחים של הנספים זוכה להתייחסות. האח הראשון מזכה בתוספת של 20 אחוז לקצבה. כל אח נוסף מזכה בתוספת של 11 אחוז.

זוג הורים שכולים שלשניהם אין להם שום מקור הכנסה אחר של יותר מ-500 שקלים בחודש (לשני בני הזוג יחד) מקבל תוספת של 1,067 שקלים בחודש, ואילו הורה יחיד בלא הכנסה נוספת מקבל תוספת של 854 שקלים בחודש. בנוסף, מקבל כל זוג הורים החזר הוצאות חודשי של עד 330 שקלים לחודש על ביטוח רכב, רכישת תרופות ומסי קנייה, וכן השתתפות של 141 שקלים בתשלום ביטוח בריאות.

>> כמה עולה למות בישראל?

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il