"זה מטורף לגמרי. אני בדרך כלל לא מתרשם ממספרים, אבל זה פורץ את כל הגבולות", אמר אספן האמנות לארי וורש ל"ניו יורק טיימס" באמצע מאי 2017. האירוע: מכירה פומבית בסותבי'ס שבה נמכר ציור של ז'אן מישל בסקיאט ב־110.5 מיליון דולר.

המכירה הזו שברה כמה שיאים: המחיר הגבוה ביותר אי פעם עבור יצירה של אמן אמריקאי, של אמן שחור, ועבור יצירה שנוצרה לאחר 1980. הציור התברג למקום השישי ברשימת הציורים היקרים שנמכרו אי פעם במכירה פומבית.

אבל בנובמבר התברר כי המכירה של הציור המרשים ונטול הכותרת שצייר בסקיאט ב־1982, ובו גולגולת גדולה ומופשטת למדי על רקע כחול ברובו – היתה רק הפתיח. בבית המכירות כריסטי'ס נמכר הציור של ליאונרדו דה וינצ'י, "סלבטור מונדי", ב־450.3 מיליון דולר. שוב נשמטו לסתות ברחבי העולם. כריסטי'ס השחיל את הציור של דה וינצ'י למכירה של אמנות בת זמננו, לאחר מסע יחסי ציבור שנועד לערער על קטגוריות המכירה הרגילות. הרעיון התברר כמוצלח מהצפוי. ב־2016 הסתכם שבוע המכירות הפומביות של הסתיו בניו יורק בכמיליארד דולר, סכום שנחשב גבוה במיוחד; ב־2017 נמכרו עשר היצירות היקרות ביותר בסכום כולל של 2.3 מיליארד דולר, בתוך חמישה ימים בלבד.

מיהם האנשים שרוכשים את היצירות האלה? עיון ברשימת הציורים היקרים בעולם ושמות האנשים שרכשו אותם, מראה כי היא מעולם לא היתה מגוונת יותר. אמנם ברשימה מופיעות מעט מאוד נשים, אבל הגיוון הגיאוגרפי דווקא גדול: את "סלבטור מונדי" רכש ככל הנראה מוזיאון הלובר באבו דאבי שנפתח בנובמבר האחרון באיחור של כחמש שנים, וכעשר שנים לאחר ההכרזה על הקמתו. קטאר רכשה גם כמה מהיצירות היקרות ביותר שנמכרו עד כה, כמו הציור "מתי תתחתני" מ־1892 של פול גוגן תמורת כ־210 מיליון דולר, או "שחקני הקלפים" של פול סזאן (יותר מ־250 מיליון דולר).

"סלבטור מונדי",450.3 מיליון דולר (צילום: רויטרס)
סלבטור מונדי, ליאונרדו דה וינצ'י | צילום: רויטרס

אופרה וינפרי מכרה ב־2016 ציור של גוסטב קלימט, "דיוקנה של אדל בלוך באואר" (השני), בכ־150 מיליון דולר למוכר סיני שזהותו לא נחשפה. מנהלי קרנות הגידור סטיבן א. כהן וקנת גריפין רכשו כמה מהציורים היקרים ביותר, ובהם של האמנים וילם דה קונינג וג'קסון פולוק. המשקיע הסיני ליו איקיאן רכש ציור עירום של מודליאני בכ־170 מיליון דולר לפני כשנתיים.

לא רק אמנות מערבית – גם האמנות הסינית שברה שיאים ב־2017. בסוף דצמבר נרכשה יצירה של האמן הסיני קי באישי בסכום שיא ליצירת אמנות סינית של 141 מיליון דולר. היצירה של קי, יליד 1864, שכוללת 12 ציורים של טבע ונוף, היא גם היצירה הסינית הראשונה שנמכרת במכירה פומבית בסכום גבוה מ־100 מיליון דולר.

"דיוקנה של אדל בלוך באואר",כ–150 מיליון דולר (צילום: סוכנות הידיעות AP)
דיוקנה של אדל בלוך באואר, גוסטב קלימט | צילום: סוכנות הידיעות AP

לפי מדד המותרות של חברת הייעוץ נייט פרנק (KFLLI), השקעה באמנות ב־2017 עשויה להתברר כהשקעה עם הביצועים הטובים ביותר לעומת תחומי מותרות אחרים. לפי תוצאות 12 החודשים שהסתיימו בסוף הרבעון השלישי, למקום הראשון במדד הגיע תחום היינות, עם עלייה של 17% במחירי היינות לאספנים; ומיד אחריו עולם האמנות, עם עלייה של 16% במחירי יצירות האמנות. עם זאת, האמנות צפויה לעקוף את היינות כשיתפרסמו נתוני סוף השנה. בעשר השנים האחרונות עלו מחירי היצירות ב־100%, לפי נייט פרנק.

ההצלחה הזו אינה מקרית. עשירי העולם ממשיכים להתעשר, והשילוב של סכומי כסף אדירים יחד עם הריביות הנמוכות שמאפיינות את הכלכלה כבר עשור, הופך את האמנות להשקעה משתלמת במיוחד – בעיקר כשאנשי האלפיון העליון קונים יצירות זה מזה וכך ממשיכים להעלות את מחירן.

לפי דו"ח המיליארדרים של בנק ההשקעות UBS ופירמת ראיית החשבון PwC שפורסם השנה, ב־2016 צמח ההון של המיליארדרים בעולם ב־17%, לאחר ששנה קודם לכן הוא דווקא רשם ירידה. באופן לא מפתיע, רבים מרוכשי האמנות היקרה ביותר אינם מערביים: זו הפעם הראשונה בהיסטוריה, לפי הדו"ח, שמספר המיליארדרים האסיאתיים גבוה יותר מאשר האמריקאים.

סך ההון של המיליארדרים האמריקאים עדיין גדול יותר מזה של האסייתים, אבל גם זה צפוי להשתנות בשנים הקרובות. לכן אפשר לצפות שמחירי האמנות הסינית ימשיכו לעלות, ושיותר יצירות יעברו מידיים של אנשי פיננסים ובעלי "הון ישן" אמריקאים, לידי ההון החדש המרוכז באסיה.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
תשכחו מאופציות: זה הפיתוי האמיתי שמציעות חברות ההיי-טק לעובדים
דרש 2.2 מיליון שקל דמי תיווך על עסקת נדל"ן של 185 מיליון שקל