אחוזת זיו או בשמה השני וילת בית הדר, נחשבה לאורך ההיסטוריה כאחת האחוזות המפוארות בישראל. האחוזה משתרעת על פני 11.5 דונם ביישוב תל מונד בשרון, ומוצעת כעת למכירה ב-14 מיליון דולר. במרכז השטח ממוקמת וילת בית הדר היוקרתית בשטח של כ־600 מ"ר. מבנה הוילה תוכנן בזמנו על ידי האדריכל ומתכנן הערים ריכרד קאופמן ונבנה בסגנון הבאוהאוס - מואר ונקי מקישוטים.

החלל כולל שתי קומות ובהן: חדרי אורחים; סוויטות; חדרי שינה גדולים; מטבח; מחסנים; דירת שירות בת שני חדרים; מרפסות רחבות ידיים וחנייה גדולה מקורה. בחלקה שמקיפה את הבית ממוקמים בריכת שחייה ובית בריכה בגודל של 60 מ"ר, מגרש טניס ו"מתחם ספורט" הכולל אולם פינג פונג, סאונה ומלתחה. מסביב לשטח מקיפה טבעת טבע של עצי פיקוס גבוהים.

 

מנכלים מייעצים (צילום: אבי הרטמן)
בחלקה שמקיפה את הבית ממוקמים בריכת שחייה ובית בריכה בגודל של 60 מ"ר, מגרש טניס ומתחם ספורט | צילום: אבי הרטמן
מנכלים מייעצים (צילום: בית הלורד מרכז תיעוד גוש תל מונד)
לא ניתן לעשות שינוי חיצוני במבנה, וכל שינוי חייב להיעשות בתיאום מול המועצה המקומית | צילום: בית הלורד מרכז תיעוד גוש תל מונד

לפי התב"ע הנוכחית האחוזה מיועדת למגורים, עם זאת, במידה ובעלי הנכס החדשים יהיו מעוניינים להפוך אותו למשל למלון, או לבנות על השטח בתים נוספים לילדים- קיים פוטנציאל לשינוי תב"ע במועצה המקומית. אבל, שימו לב- לא ניתן לעשות שינוי חיצוני במבנה, וכל שינוי חייב להיעשות בתיאום מול המועצה המקומית.

המקום היחיד בשרון עם בית בגודל כזה

האחוזה נבנתה לפני כמעט 90 שנים (1935) "במושבה" תל מונד ונועדה במקור עבור הזוג הבריטי ליידי רבקה זיו - מארבע המייסדות של ארגון הנשים העולמי "ויצ"ו" ובעלה הלורד ישראל משה זיו - ממקימי מכון וייצמן ומייסד "מרקס אנד ספנסר". האחוזה שימשה את בני הזוג בזמן שהייתם בישראל, עד מותה של ליידי רבקה זיו בשנת 1967. קורות חייהם של בעלי האחוזה דאז קשורים בקשרים הדוקים עם תקופת הקמת מדינת ישראל בכלל ועם תל-מונד בפרט.

בתקופת "המדינה שבדרך" וגם אחרי קום המדינה, שימשה האחוזה כבית אירוח, ורכשה מוניטין יוקרתי הודות למפגשים המשמעותיים שאצרה בין כתליה. צמרת השלטון הבריטי, דיפלומטים, ואורחים חשובים רבים מהארץ ומחוצה לה, פקדו את וילה שנים, וביניהם גם חיים ויצמן, הנשיאה הראשון של מדינת ישראל והלורד אלפרד מונד.

מנכלים מייעצים (צילום: בית הלורד מרכז תיעוד גוש תל מונד)
ליידי רבקה זיו - מארבע המייסדות של ארגון הנשים העולמי "ויצ"ו" | צילום: בית הלורד מרכז תיעוד גוש תל מונד

עם פטירתה של ליידי זיו ב-1967, נרכש הבית על ידי משפחה יהודית מאנגליה, משפחת סבה, ששיפצה את הבית שבאחוזה באופן יסודי, מבלי לפגוע בחיצוניותו, ונכנסה לגור בו ב-1974. החל מ-1989 נתרם הבית על ידי המשפחה לצורכי ציבור ונערכו בו אירועי התרמה רבים. בשנת 2010 נרכשה על ידי בני זוג קנדיים. הווילה והשטחים שסביבה אף הושכרו בתקופה זו לצילומי תוכנית הטלוויזיה "לרדת בגדול" שהנחתה ציפי שביט. משנת 2012 לא מתגוררים באחוזה.

 

מנכלים מייעצים (צילום: בית הלורד מרכז תיעוד גוש תל מונד)
אחוזתו הנוסטלגית של הלורד זיו | צילום: בית הלורד מרכז תיעוד גוש תל מונד

"זהו בעצם המקום היחיד באזור השרון בכלל וביישובי לב השרון בפרט שניתן לבנות בו בית יוקרתי בשטח בסדר גודל כזה", אומר ", אומר מאיר מיימון, מתווך ב-eXp ישראל אשר מוכרת את הנכס בבלעדיות. "סוג הנכס, המיקום והמחיר הם אטרקטיביים מאוד, וקשה למצוא כמותם בישראל.. חשוב לציין שזהו נכס הדורש טיפול ושדרוג בית עתיק עם היסטוריה והאנשים שירכשו אותו מעוניינים לטפל במבנה בידיים עדינות בעזרת שיקום מבנים".