עוקץ תאילנדי (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

יואב (שם בדוי), בן 35, נשוי ואב לילדים, הוא בעל עסק קטן בתל אביב, שקיבל לפני כמה חודשים הודעה מפתיעה בעברית רהוטה למסנג'ר שלו בפייסבוק.

בהודעה ארוכה שקיבל ממנהל בנק גדול בבנגקוק נאמר לו שהוא קיבל ירושה מבן דוד שלו אשר התגורר בעבר בתאילנד בסכום דמיוני של 5.5 מיליון דולר.

"פתאום באמצע הלילה אני מקבל הודעה ארוכה למסנג'ר מאדם בשם אלפונס ג'וזף, שהתחזה לבכיר בבנק גדול בבנגקוק שבאמת קיים, והוא מבשר לי שזכיתי בירושה מאיזה בן דוד שבאמת מת לפני כשש שנים", שחזר יואב. "ההודעה בעברית הייתה בסיסית. אבל היה לי פעם בן דוד איש עסקים שגר בתאילנד ומת בישראל, אז חלק מהפרטים במפתיע היו נכונים, פרט לשם שלו שהיה מעט משובש. החלטתי לבדוק מה קורה. יותר נכון נשאבתי לתוך זה וזו כבר הפכה למערבולת יקרה".

יואב התכתב עם אותו ג'וזף וזה הסביר לו שכדי לקבל את הירושה היקרה הוא מוכן לסייע לו תמורת 50 אחוז משוויה כעמלה על הסיוע והמאמצים. הם החלו להתכתב בוואטסאפ. ג'וזף הסביר ליואב שהוא זקוק לכסף כדי לשכור עורכי דין מקומיים שיפנו לבית המשפט שהירושה תעבור על שמו.

"הוא ביקש ממני להעביר לו 10 אלף דולר ב'ווסטרן יוניון'. שלחתי לו. הוא היה כל כך משכנע ששלח מסמכים שונים שנראים אמיתיים לגמרי", סיפר יואב. "אחרי שבוע הוא ביקש עוד סכום דומה כדי לזרז את ההליכים בבית המשפט בבנגקוק. העברתי לו שוב. אחרי עשרה ימים הוא ביקש עוד 10 אלף דולר כדי לשחרר את הירושה מהבנק. כבר הייתי בתוך המערבולת הזו שהנה אני הולך להרוויח מיליונים אז מה עוד 10 אלף דולר. איבדתי שליטה".

כעבור חודש וחצי, לאחר שהעביר כ-30 אלף דולר לאותו ג'וזף, יואב ציפה לראות את הכסף מועבר לחשבונו, אבל אז ג'וזף סיפר לו שהוא זקוק לעוד 15 אלף דולר לנוספים להעברת כספי הירושה לחשבון הבנק בישראל.
פה נדלקו ליואב נורות אדומות והוא ביקש לקבל את הכסף מיד. ג'וזף נלחץ וחסם את קו הטלפון שלו.

"אמרתי לו שאני מתלונן עליו במשטרה ואז הוא חסם אותי. לצערי הבנתי שמדובר בנוכל שהונה אותי רק אחר שהעברתי את הכסף. יש בנק כזה בתאילנד, אבל אחד הפקידים אמר לי בשיחת טלפון שאני לא הישראלי שפונה אליהם ומדובר ברשת נוכלים שמשתמשת בשם הבנק להונות ישראליים", חשף יואב. "הייתי בהלם. הרגשתי הכי מטומטם בעולם שנסחפתי להרפתקה כזו שעלתה לי ביוקר. זה כסף שחסכתי עבור הילדים שלי".

יואב שכר חוקר פרטי לברר כיצד הרשת פועלת, והתברר שמדובר בעבריינים מארגוני פשיעה בישראל הפועלים בתאילנד, בשיתוף עם נוכלים מקומיים שמתחזים לפקידי בנק.

גם סבטלנה מאשקלון, אם חד הורית בת 45, נפלה בפח של עוקץ הירושות.

"הוא שלח לי הודעה במסנג'ר, ואחר כך בווטסאפ שדוד שלי הוריש מיליוני דולרים, לא זוכרת כמה. בתקופת הקורונה הייתי בחל"ת, לאחר שפוטרתי מחנות בגדים. חשבתי הנה אולי באמת סוף סוף הגיע המזל שלי. הוא שלח מסמכים רבים באנגלית, שקובעים שאני היורשת, וביקש שאשלח לו 20 אלף דולר. לקחתי הלוואה מהבנק ושלחתי לו בווסטרן יוניון", סיפרה סבטלנה.

גם שנתבקשה להעביר עוד 20 אלף דולרים- סבטלנה לא היססה. "לקחתי מבני משפחה וחברים הלוואה, אבל כששאלתי מתי אקבל את הכסף, הוא ביקש עוד כסף ואז התחלתי להבין שהוא מרמה אותי. הפסדתי 40 אלף דולר ככה סתם שאני מחזירה את החובות לבנק ולחברים ונחנקת מבחינה כלכלית".

"בקיצור אכלתי אותה"

רשת הנוכלים גם הפילה מאות ישראלים אחרים בשיטה אחרת: הם שולחים הודעות לאלפי ישראליים לוואטסאפ או למסנג'ר, ומודיעים ששמם עלה כזוכים בלוטו התאילנדי בחצי מיליון דולר ולעיתים הסכום קופץ ל-700 אלף דולר.

ל', תלמידת תיכון בת 18 מרהט נעקצה בצורה הזו ב-50 אלף שקלים. אלפים אחרים הונו בדרך זו בסכומים שנעים בין 50 ועד 150 אלף שקלים.

"פתאום אני רואה שזכיתי בלוטו ב-700 אלף דולר. זה שימח אותי, לא ידעתי שיש פה מלכודת שטמנו לי", סיפרה ל'. "העברתי כמה פעמים סכומים שהגיעו ל-50 אלף שקלים שלוותי מבני משפחה וחברים, שלא ידעו על הסיפור הזה. כל פעם הנוכל אמר לי שהכסף כבר בחשבון. שלח לי ניירות ממש אמיתיים עם השם שלי וחשבון הבנק. עד שאחרי כמה שבועות שביקש עוד כסף אמרתי לו שקודם ישלח את כספי הזכייה ואחר כך יקבל את העמלה שלו. הוא התעצבן וחסם אותי".

ל', כמו אחרים הגישו תלונות במשטרה אבל בגלל שכל התרמית בוצעה מחו"ל לא ניתן לעשות כלום. הנוכלים לא ישראלים, ולא ברור מי הם בכלל כי השמות שלהם פיקטיביים לגמרי וגם התמונות.

גם אהובה (שם בדוי) מחולון בת 30, גרושה ואם לשני ילדים קיבלה הודעה שזכתה בחצי מיליון דולר.

"כל כך שמחתי שסוף סוף זכיתי במשהו בחיים. זה בא לי בול בזמן הנכון. בגלל הקורונה נכנסתי לחובות גדולים כדי לשלם שכר דירה, הוצאות של הבית, ופרנסת הילדים. שמחתי מאוד התחלתי להתכתב עם מ' שהציג עצמו כאחראי על זכיות בלוטו בתאילנד", סיפרה בכאב.

מ' דרש ממנה להעביר לו בסך הכול 25 אלף דולר תמורת העברת כספי הזכייה בקיזוז מס ושחרור הכסף מהבנק.
"הוצאתי חסכונות שלי ושל הילדים, העברתי לו את הכסף, והוא שלח את המסמכים של הזכייה עם השם שלי באנגלית. הייתי מאושרת מאוד. שהנה החיים שלי עומדים להסתדר, שלא אעבוד קשה במסעדה", שחזרה אהובה.

אלא שמהר השמחה של אהובה התחלפה בעצב מר. מ' רצה עוד 5,000 דולר שלא היו לה. וכשלא העבירה את הכסף הוא ניתק את מספר הטלפון שלו.

"בקיצור אכלתי אותה", הסבירה. "יצאתי קרחת מכל הכיוונים. בלי חצי מיליון דולר זכייה בלוטו, בלי 25 אלף דולר ובעיקר עם הרבה עוגמת נפש והאשמה עצמית איך נפלתי בפח הזה".

"הרבה אין מה לעשות כרגע"

ואם לא די בזה - עוקץ שלישי נוסח תאילנד מציע לישראלים לרכוש דירות יוקרה בבנגקוק, ובאיים כמו פוקט, בפרויקטים חדשים במחירי רצפה. הנוכלים מבטיחים דירות גדולות או פנטהאוזים עם בריכות, שירותי אבטחה, נוף לים או לפארק, במקום 200 אלף דולרים ב-50 אלף דולרים.

הישראלים נפלו כמו זבובים במלכודת הדבש הזו. רובם העבירו לנוכלים את מלוא הכסף ונותרו עם תמונות בלבד, אחרים עלו על העוקץ וחסמו את הנוכלים.

"שילמתי 35 אלף דולר בהעברות לבנק ווסטרן יוניון. שאלתי מתי להגיע לבנגקוק לראות את הדירה אז אמרו שצריך לשלם עוד מס של 20 אלף דולרים. הבנתי שמשהו לא בסדר. התקשרתי לחברת הבנייה בתאילנד והם אמרו לי שאין להם קשר לזה, ושמישהו גנב תמונות מהאתר שלהם. טענו שהם הגישו תלונה במשטרה", סיפר עידו, תושב אחד הישובים בשרון.

במשטרה מזהירים מפני רשת הנוכלים התאילנדית-הישראלית הפועלת מבנגקוק ועקצה אלפי ישראליים בשנה האחרונה.

"הם פועלים בתאילנד תחת שמות פיקטיביים מה שמקשה לאתר אותם", טוען קצין משטרה, "הרבה אין מה לעשות כרגע. בודקים את הקשר הישראלי. אני מציע פשוט להתעלם מהודעות כאלה שאין להם קשר למציאות ולחסום את הנוכלים. בשנת הקורונה וגם כיום ישראליים רבים מתפתים לעשות כסף מהיר ולא מבינים שזה עוקץ".