לפני כשבוע חשפה ח"כ שלי יחימוביץ' בדף הפייסבוק שלה את תלוש השכר האישי: כ- 40 אלף שקל ברוטו בחודש. לאחר ניכוי מס נותר לה כ- 19 אלף שקל נטו. המניע העיקרי לחשיפה הוא חלק ממאבקה למנוע את העלאת שכר הח"כים בינואר הקרוב, הצמוד לשכר הממוצע במשק ומתעדכן אוטומטית מדי שנה בחודש זה.

עוד ב-mako כסף:

18 דרכים יצירתיות להרוויח כסף
איפה הכי משתלם לקנות מטבע חוץ?
מתי הכי זול לקנות כל דבר בישראל?

שכר חברי הכנסת בישראל גבוה פי 3.7 מהשכר הממוצע במשק למשרה מלאה ונמצא אי שם מעל שכרם של חברי כנסת ב-11 מדינות גדולות ברחבי העולם. אז כמה מרוויחים באמת חברי הכנסת שלנו לעומת חברי הכנסת ברחבי העולם? דו״ח של הועדה הציבורית לעניין שכר חברי הכנסת ופרסומים נוספים מרחבי העולם מגלים את המצב באמת. אסור להשוות.

 

אז בישראל לא זוכים חברי הכנסת לשכר הגבוה ביותר מסביב לעולם, במיוחד בהתחשב בעובדה שאינם רשאים לעבוד בעבודה נוספת (בשאר המדינות המערביות הם רשאים לעבוד בעבודות אחרות, תחת הגבלות מסוימות). עם זאת, מלבד המשכורת הנאה זוכים נבחרי הציבור לשורה של תנאים נוספים, הטובים ביותר במגזר הציבורי: החזר חודשי על הוצאות שכר הדירה בגובה של מעל 3,000 שקל, דמי כלכלה ליום בגובה 105 שקל, תקציב הקשר עם הבוחר שנע בין 50 ל-70 אלף שקלים בממוצע, בדיקה רפואית שנתית עד 900 שקל בשנה, לימודי שפה בגובה של כ-4,000 שקל ועוד.

 הנתון העגום ביותר לא נמצא דווקא במשכורת עצמה. כשמשווים את שכר הפרלמנטרים לשכר הממוצע לעובד/ת במדינות האחרות, מגלים שישראל מובילה מבין המדינות המערביות, כשהיחס בה עומד על 3.6, אפילו יותר מארה״ב, שם שכר הפרלמנטר גדול פי 3 משכרו הממוצע של עובד. כך, חברי הכנסת שלנו רחוקים מאיתנו בהכנסה ואפשר לקוות שהעובדה הזו לא מרחיקה גם את ההבנה של האופן בו אנחנו, חברות וחברי הציבור, חיים את חיינו.

בנוסף לחברת הכנסת יחימוביץ', גם התנועה לאיכות השלטון העלתה הילוך בקמפיין במטרה לעצור את העלאת שכרם של חברי הכנסת. במסגרתו העלתה עצומה עליה חתמו עד כה 45,483 אנשים. בדף הפייסבוק של התנועה לאיכות השלטון נכתב ביממה האחרונה: "חברי הכנסת ממש לא צריכים לקבל עכשיו תוספת של 1,098 שקל למשכורת שתגיע ל 41,027 שקל - פי 6 מהשכר החציוני במשק".