מחקר של חברת הסקרים איפסוס בדק מה מדאיג אנשים ברחבי העולם. הוא בחן את שמדירים שינה מעיניהם של תושבי רוב העולם ובדק האם הם מאמינים שהמדינה שלהם מתקדמת בכיוון הנכון. חוץ מישראל, נבדקו עוד 24 מדינות מסביב לעולם – מארצות הברית ועד ערב הסעודית.

התוצאות מוכיחות שהעננה שליוותה את שנת 2016 לא הייתה המצאה תקשורתית. 63% מהאנשים ברחבי העולם חושבים שהוא צועד בכיוון שיוביל אותו להתדרדרות נוספת. 38% מתוכם ציינו כי הבעיה עיקרית במדינות שלהם היא האבטלה הגואה.

על פי ממצאי המחקר, מבין מי שחושב שהעולם דווקא מתקדם בכיוון הנכון, הגברים מהווים רוב ברור. במיוחד בארצות הברית, בישראל וברוסיה. נשים, לרוב, נוטות דווקא לאמץ את העמדה הפסימית. מבין המדינות הפסימיות, מקסיקו זוכה בבכורה, ולאו דווקא בגלל הגדר של טראמפ. 96% אחוז מתושביה משוכנעים שהמצב רק הולך ומתדרדר. המדינות האופטימיות ביותר הן אלו שנהנו מצמיחה כלכלית מתמשכת, ולא תמיד משלטון דמוקרטי – סין, שם 90 אחוז מהמשיבים אופטימיים לגבי העתיד, ערב הסעודית והודו.


מקום לדאגה

בראש ובראשונה העולם דואג מפני אחוזי האבטלה. 38 אחוזים מהמשיבים ברחבי העולם ציינו את הנושא. מדובר בנושא שמדאיג יותר ויותר אנשים בסקרים דומים מאז שנת 2010. לאחר מכן אחריו באים עוני ופערים חברתיים ובמקום השלישי עומדת השחיתות במגזר הפוליטי והעסקי.

החששות, מפתיע לגלות, זהים למדי בין גברים לנשים. עם זאת, נשים נטו לציין את נושא שירותי הבריאות במיקום גבוה יותר ברשימת הדאגות שלהן, בעיקר בקנדה, הונגריה, פולין וארצות הברית.

מה מטריד ישראלים

אם מביטים על תוצאות הסקר בישראל, אפשר להבין שהרגישויות שונות מעט. שש שנים אחרי מחאה חברתית שסחפה את המדינה, אבל התוצאה העיקרית שלה הייתה עלייתן של מפלגות מרכז שממשיכות במדיניות הממשלתית המוכרת, בישראל ממשיכים לדאוג מיוקר מחיה ומכסף שלא מגיע למקום הנכון.

43 אחוזים מבין הישראלים דרגו את הפערים החברתיים והעוני כאחד משלושת הנושאים שהכי מטרידים אותם לעומת 34 אחוזים בעולם. 40 אחוזים מהישראלים ציינו את השחיתות התאגידית והממשלתית כמקור לדאגה, לעומת 33 אחוזים בעולם.

אוזניות וכיפה וכתמי דם בתחנת אוטובוס לאחר פיגוע דקירה בתל אביב (צילום: עודד בלילטי, ap)
אוזניות וכיפה וכתמי דם בתחנת אוטובוס לאחר פיגוע דקירה בתל אביב | צילום: עודד בלילטי, ap

את נושא המיסים ציינו 18 אחוזים מהישראלים לעומת 16 אחוזים מן העולם. 35 אחוזים דירגו את נושא החינוך כאחד משלושת הנושאים שמטרידים את הישראלים לעומת 19 אחוזים בעולם. 18 אחוז ציינו את ההידרדרות המוסרית לעומת 15 אחוז בעולם. עליית גורמים קיצוניים מטרידה 13 אחוזים מן הישראלים לעומת 10 אחוז בעולם. הדאגה הזו קשורה אולי לדאגה מהקיצוניים מהעבר השני של המתרס. 51 אחוזים מן הנשאלים בארץ דירג את הטרור כנושא שהכי מטריד אותו לעומת 19 אחוזים מן העולם. בדירוג העולמי, ישראל מגיעה רק למקום השני בדאגה מטרור. בעקבות סדרה של פיגועי התאבדות, שגבו גם את חייהם של אזרחים ישראלים, הצהירו 66 אחוזים מהטורקים שטרור הוא הנושא שמדאיג אותם יותר מכל.

מהצד השני אפשר למצוא שורה של נושאים שעומדים במוקד ההתעניינות ברחבי העולם, ומטרידים את הישראלים הרבה פחות. בזמן שארצות הברית ממשיכה להתכתש בינה לבין עצמה על המשרות שעברו לחו"ל ויחזרו, או לא, העבודה עצמה מטרידה אותנו פחות. בישראל 23 אחוזים ציינו את נושא האבטלה  מדאיג אותם לעומת 38 אחוזים מן העולם.

רמת הפשיעה והאלימות זכתה ל28- אחוזים מהקולות לעומת 29 אחוזים בשקלול הנתונים מן העולם. נושא הבריאות אצלנו זכה 13 אחוז מהקולות לעומת 22 אחוזים בעולם, על אף ההתרעות החוזרות ונשנות על רמת בריאות שהולכת ויורדת במדינה.

מחאת הצדק החברתי בתל אביב, לאורך שדרות רוטשילד, יולי 2011 (צילום: משה מילנר, לע"מ)
המחאה החברתית בשדרות רוטשילד בתל אביב, 2011 | צילום: משה מילנר, לע"מ

הישראלים מאבדים הרבה פחות שעות שינה בנושא ההגירה. אולי בגלל הגדר בדרום, ואולי בגלל שמדובר בבעיה שתחומה לאזורים מסוימים מאוד בארץ, ולא קשורה לחיי היום יום של מרבית העונים. 8 אחוזים מהישראלים מוטרדים ממדיניות הגירה לעומת 14% בעולם.

יישום תוכניות חברתיות מטריד רק 7 אחוזים מהנשאלים לעומת 10 אחוזים בעולם. רק אחוז אחד בארץ מוטרד מהאינפלציה לעומת 9 אחוזים בעולם. מבין הנושאים האישיים, רק אחד הצליח להשתחל לרשימת הדאגות. שני אחוזים מן הנשאלים ציין את נושא ההשמנה כנושא מטריד לעומת שלושה אחוזים מהנשאלים בעולם. אף לא אחד מן הישראלים ציין את נושא שינוי האקלים כאחד משלושת הנושאים שהכי מטרידים אותו לעומת 8 אחוזים מהנשאלים בעולם.