בית הדין לעבודה בחיפה קיבל לאחרונה תביעתו של פועל בניין בגין פיצויים פיטורים ושאר זכויות סוציאליות, כולל הפרת זכותו לקבל תלושי שכר תקינים ובזמן. השופטת מיכל נעים דיבנר הבהירה כי גם אם עובד מסרב לקבל תלוש – המעסיק מחויב למסור לו אותו בכל זאת, אחרת הוא עובר על החוק.

הפועל עבד במשך 4.5 שנים באופן יום-יומי בעבודות בנייה שונות אצל מעסיקו. ביולי 2015 הוא קיבל פיצויי פיטורים וזמן מה לאחר מכן הגיש תביעה כנגד מעסיקו, בה עתר לפיצויי פיטורים ושאר זכויות סוציאליות, בין היתר בגין פיטורים ללא הודעה מוקדמת, אי הפרשת פנסיה ודמי הבראה בהתאם לנדרש לפי צו ההרחבה החל על ענף הבנייה .

העובד טען  בנוסף כי המעסיק לא שילם לו את השכר שהוסכם ביניהם שעמד על 310 שקלים נטו ליום. עוד הוא הוסיף כי רק בסיום תקופת ההעסקה הוא זכה לקבל תלושי שכר, אלא שהסכומים שנקובים בהם לא משקפים את  ימי עבודתו ואת השכר ששולם לו בפועל.

המעסיק מצידו ניסה להתנער מכל חובה כלפי העובד לשעבר. הוא טען, כי התובע הוא זה שסירב לקבל תלושי שכר, וכי בניגוד לטענתו, השכר שהוסכם ביניהם עמד על 310 שקלים ברוטו. בהמשך, בשלב מתקדם של ההליך, המעסיק סתר את עצמו וטען כי ההסכמה הייתה על 200 שקל ליום.

מלבד זאת, המעסיק טען כי התובע הוא שהתפטר וכי מכתב הפיטורים נמסר לו לבקשתו, כיוון שהוא רצה לקבל דמי אבטלה. כנגד זאת התובע טען שזה לא ייתכן משום שמיד לאחר פיטוריו הוא החל לעבוד במקום אחר.

מחדל ממושך

לאחר שהשופטת נעים דיבנר בחנה את טענות הצדדים היא החליטה שהיא מעדיפה את גרסתו של העובד, שנמצאה אמינה יותר ונתמכה בראיות. בתוך כך השופטת קבעה כי בניגוד לטענת המעסיק, התובע אכן פוטר מעבודתו ללא כל הודעה מוקדמת, ומשכך הוא זכאי לפיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת.

בנוסף, השופטת מצאה כי המעסיק שילם לעובד שכר לא עקבי ותלושי השכר מעידים על "תנודות לא מוסברות". בנסיבות אלה השופטת החליטה לקבל את גרסת העובד וחישבה את זכויותיו בהתאם לשכר יומי של 310 שקלים נטו.

מעבר לכך, השופטת התייחסה בחומרה לעובדה שהמעסיק לא מסר לעובד את תלושי השכר בזמן. השופטת הבהירה כי מסירת התלושים רק בסוף תקופת העבודה היא לא חוקית, ועל המעסיק להתעקש למסור אותם לעובד, גם אם אינו מעוניין לקבלם.

בסיכומו של עניין השופטת חייבה את המעסיק לשלם לעובד כ-81 אלף שקלים, בין היתר עבור פיצויי פיטורים, דמי הודעה מוקדמת, החזרי פנסיה ופיצויים בגין תלושי שכר לא ערוכים כדין.

בנוסף חויב המעסיק לשאת בשכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסך כולל של 8,700 שקל.

ב"כ התובע:  עו"ד סלימאן סעדיה

ב"כ הנתבע :עוה"ד אחמד רסלאן

לכתבה המלאה

עו"ד שפרה גיטלמן עוסק/ת ב- דיני עבודה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.