בית המשפט המחוזי בלוד קיבל לאחרונה בקשת הסתלקות מתביעה ייצוגית שהוגשה נגד "כלמוביל", יבואנית מרצדס, מיצובישי, יונדאי וסמארט, לאחר שהחברה התחייבה להעביר חוזר הבהרה וריענון לנהלי הגבייה במרכזי השירות שלה. זאת, בעקבות טענת המבקשת כי גבתה ביתר מלקוחותיה. השופטת דפנה בלטמן קדראיאישרה את בקשת ההסתלקות לאחר ששוכנעה שעצם הגשת הבקשה עשתה שירות ללקוחות החברה.

בבקשה לאישור תביעה ייצוגית שהוגשה ביוני 2016 באמצעות עו"ד אלעד בוזגלו ועו"ד גדליה גולן נטען כי כלמוביל גובה ביתר מלקוחותיה עבור שעות עבודה שלא מבוצעות בפועל. משכך, היא מטעה את קהל הלקוחות, נוהגת כלפיהם בחוסר תום לב ומתעשרת על חשבונם.

הבקשה הוגשה על-ידי לקוחה פנתה לפני כשנתיים למוסך "כלמוביל" בראשון לציון לצורך תיקון רכב מסוג מרצדס. לדבריה, החברה קבעה מראש שהעבודה על הרכב תיארך 3 שעות, ודרשה ממנה לשלם עבורה מראש. אלא שבפועל, התיקון הסתיים לאחר כשעה.  

לטענתה, כשביקשה להתאים את עלות התיקון לזמן שהוא ארך בפועל נאמר לה כי התשלום נגבה על פי כמות שעות העבודה שנקבעה על ידי יצרן הרכב.

החברה – שיוצגה על ידי משרד עורכי הדין פישר בכר חן וול אוריון ושות' – טענה כי חיוב הלקוחות נעשה כחוק ועל פי שעות העבודה שנקבעו על ידי היצרן. עוד נטען כי אין הוראה חוקית שמחייבת אותה להתאים את העלות לשעות העבודה בפועל. על כן, החברה טענה שלמבקשת אין עילת תביעה נגדה, ומכל מקום לא הוכח ששיטת החיוב גרמה נזק כלשהו ללקוחותיה.

הסדר מועיל

לאחר שהצדדים הביעו את עמדותיהם הנוגדות, הם הופנו להליך גישור שבמסגרתו כלמוביל התחייבה להבהיר ללקוחות ששעות העבודה הנקובות בהצעת המחיר הן קבועות, למעט במקרים שבהם יתגלה שיש צורך בתיקונים נוספים.

בנוסף, היא התחייבה כי שעות היצרן ייחשבו לתעריף המקסימלי לגבייה ולא ייגבו במרכזי השירות כספים עבור שעות עבודה חורגות. 

לבסוף, החברה הסכימה לאפשר למוסכים שבבעלותה לתמחר את השירות ללקוחות בגין שעות עבודה נמוכות מהגדרות היצרן.

לפני כשבועיים הצדדים הגישו בקשה לאישור הסתלקות, שמשמעותה הפסקת ההליכים המשפטיים,  תוך פסיקת גמול של 80 אלף שקלים למבקשת על תרומתה ללקוחות, בתוספת שכ"ט בסך 118 אלף שקלים לעורכי הדין שייצגו אותה בהליך.

"בקשת האישור הראתה עילת תביעה לכאורה בכל הנוגע לעילת התביעה שעניינה הטעייה" קבעה השופטת בלטמן קדראי, ששוכנעה כי האופן שבו חיובי השעות הוצגו בפני הלקוחות יצר עליהם רושם מוטעה שהם משלמים עבור שעות העבודה בפועל.

משכך, השופטת קבעה כי ההסדר שגובש בהליך הגישור הוא סביר והולם ואף יועיל בסופו של דבר לקהל הלקוחות – דבר שעולה בקנה אחד עם דרישות חוק התביעות הייצוגיות.

בנסיבות אלה, השופטת בלטמן קרדאי ראתה לנכון לקבל את בקשת ההסתלקות והורתה ל"כלמוביל" לשלם למבקשת 81,500 שקלים הנחשבים לגמול שהוסכם בתוספת החזר הוצאות משפט, וכן שכ"ט עו"ד בסך 118 אלף שקלים.

ב"כ המבקשת: עו"ד אלעד בוזגלו, עו"ד גדליה גולן

ב"כ המשיבה: משרד עורכי הדין פישר בכר חן וול אוריון ושות'

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין