הצעיר התגייס ב-2008 לשירות סדיר בחיל התותחנים. אחרי טירונות ואימונים הוא השתתף במבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, ובהמשך הפך למפקד ולרס"פ.

בספטמבר 2011, זמן קצר לאחר שהשתחרר, הוא הגיש בקשה להכיר בפגיעה בכתף ימין ובעמוד השדרה כנכות צבאית. הפגיעה בכתף, לדבריו, אירעה כשנפצע ביום ספורט, ואילו הנזק בגב הוא נזק מצטבר שנגרם לו במהלך השירות.

קצין התגמולים של משרד הביטחון הכיר בפגיעה בכתף אולם סירב להכיר בפגיעה בגב, וקבע שאין קשר בינה לבין תנאי השירות של המערער. ועדת הערעורים דחתה ערר שהגיש הצעיר בשנת 2013, וחייבה אותו ב-10,000 שקל הוצאות משפט.

בין נימוקי הוועדה צוין כי לא הוכח שנדרש מהצעיר מאמץ אינטנסיבי מתמשך לאורך השירות והוא גם לא התלונן על כאבי גב למעט פעם אחת שהייתה סמוך לסיום השירות, בתקופה שכבר לא עסק בנשיאת פגזים או משא כבד.  


 

על החלטה זו הגיש הצעיר ערעור בבית המשפט המחוזי בחיפה באמצעות עוה"ד מיכאל פסקל, שטען כי הפגיעה בעמוד השדרה נגרמה עקב השירות או לכל הפחות הוחמרה בשיעור מקסימלי.

נטען כי לאורך שירותו הצבאי, ובמיוחד במהלך הכשרתו, נדרש המערער למאמצים קשים, כולל הרמת פגזים כבדים ונשיאת מכשירי קשר. בנסיבות אלה, אין הכרח להוכיח קיומו של קשר סיבתי לאירוע מסוים.

קצין התגמולים, שיוצג על ידי פרליטות מחוזי חיפה, טען בין השאר כי המקרה אינו מצדיק התערבות בממצאים שנקבעו על ידי הוועדה על סמך עדויות ישירות.

עוד נטען כי המערער אינו אמין, ולא סיפק הסברים סבירים לשאלה מדוע כמעט לא התלונן על כאבי גב לאורך השירות.

"מחדל נעורים"

השופטת אספרנצה אלון הסבירה כי אינה מתכוונת להתערב בקביעות העובדתיות של הוועדה אולם לטעמה המסקנה מהן שונה לחלוטין מזו אליה הגיעה.

בשונה מהוועדה, השופטת לא התרשמה שהמערער אינו אמין ולמעשה היא השתכנעה ששירותו של הצבאי היה כרוך במאמץ פיזי ניכר. השופטת הבהירה כי העובדה שבמהלך השירות המערער לא התלונן ולא פנה לרופאים ביחס לכאבים בגב אינה מלמדת על כך שלא סבל. בהקשר זה השופטת הצביעה על תופעת "מחדל נעורים", במסגרתה צעירים ביחידות קרביות כובשים את מכאוביהם ומסתירים דברים שעלולים למנוע מהם להתקדם.

השופטת אף ציינה כי לנוכח אופי השירות הקרבי זה אך טבעי שהמערער לא ידע להצביע על נקודת זמן ברורה שבה החלו הכאבים, להבדיל מאירוע ספציפי כמו זה של הפציעה בכתף.

לבסוף, הערעור התקבל בהסכמת השופטות ברכה בר-זיו ועדי חן-ברק. נקבע כי הפגיעה בעמוד השדרה נגרמה עקב השירות הצבאי וקצין התגמולים חויב לשלם למערער הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 שקל.

לידיעה המקורית

לפסק הדין לחצו כאן 

ב"כ המערער: עו"ד מיכאל פסקל

ב"כ המשיב: פרקליטות מחוז חיפה (אזרחי)