בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה הפחית לאחרונה דמי מזונות של קטינה בשל נסיבותיו הכלכליות והאישיות של אביה שהשתנו לרעה מאז נחתם הסכם הגירושין בין ההורים. האב החל להשתמש בסמים, נעצר ופוטר מעבודתו, והוא מתגורר כיום בהוסטל ומתקיים מהבטחת הכנסה. האם התנגדה וטענה שיש לו פוטנציאל השתכרות משמעותי שהוא לא מממש. השופטת אפרת ונקרט התרשמה שחל שינוי נסיבות מהותי ויש לסייע לאב במאמצי הגמילה.

בני הזוג חסרי דת, נישאו זה לזו בארץ מולדתם בשנת 2011 ובשנת 2014 נולדה בתם המשותפת.

הם נפרדו ובשנת 2017 חתמו על הסכם גירושין שאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, במסגרתו האב התחייב לשלם 2,200 שקל בחודש עבור מזונות הבת.

כשנתיים לאחר מכן האב הגיש תביעה להפחתת מזונות. הוא טען, בין היתר, שחל שינוי נסיבות משמעותי במצבו הכלכלי, הבריאותי והאישי. לדבריו, בהיעדר תמיכה משפחתית, עקב הגירושין הוא החל להשתמש בסמים, נעצר, והוטלו עליו עבודות שירות. כתוצאה מכך הוא פוטר מעבודתו. בנוסף הוא טען כי בעקבות תאונה שעבר הוא לא יכול לעבוד בעבודות פיזיות, וכיום הוא מתגורר בהוסטל ומתקיים מקצבת הבטחת הכנסה וסיוע בדיור.

האם התנגדה להפחתת דמי המזונות. היא טענה בין היתר שהאב "עובד בשחור" ומרוויח כסף, ויש לו פוטנציאל השתכרות משמעותי אותו הוא בוחר שלא לממש. עוד טענה האם כי לא הוכיח שמצב הבריאותי לא מאפשר לו לעבוד, והעובדה שנעצר ונאלץ לבצע עבודות שירות נובעת מבחירותיו לבצע עבירות פליליות.

הפחתה לצורך עלייה

השופטת ונקרט ציינה שדיון מחודש בשיעור מזונות קטינים ייעשה רק במקרים בהם חל שינוי נסיבות מהותי, ורק לעיתים קיצוניים יתערב בית המשפט בסכום מזונות שנקבע בהסכם גירושין. זאת, מכיוון שלרוב הוא נחתם לאחר משא ומתן ארוך, ועל מנת שלא לפגוע בעיקרון כיבוד הסכמים ובאינטרס ההסתמכות של הצדדים.

השופטת התייחסה לראיות שהובאו על ידי האב, ביניהן, אישור מהמוסד לביטוח לאומי בדבר קבלת הבטחת הכנסה ודו"ח סוציאלי שמאשר שהתובע מטופל במרכז להתמכרויות, משתף פעולה ועושה מאמץ לשיקום, מקבל מהמדינה סיוע בדיור בהוסטל, ומתקשה למצוא עבודה.

כל זאת, כאשר במועד ההסכם הייתה לו עבודה מסודרת והוא אף ציפה לעלייה בשכר.

מנגד התרשמה השופטת שהנתבעת שיפרה מהותית את מצבה. כיום היא עובדת כאחות מוסמכת ומרוויחה 10,000 שקל בעוד שבזמן החתימה על ההסכם עבדה במשק בית והשתכרה בממוצע 5,500 שקל בלבד.

לאור זאת, השופטת הגיעה למסקנה שיש לסייע לאב, שכבר נענש על העבירות שביצע ועובר תהליך של גמילה מסמים.

"אכן, הבחירה לעשות שימוש בסמים או לסחור בהם נעשתה תוך בחירה חופשית של התובע. עם זאת לא מצאתי כי די בכך על מנת להותיר את שיעור דמי המזונות על כנם, זאת בפרט כאשר התובע נמצא בעיצומו של הליך שיקום ומשתף פעולה", קבעה השופטת.

היא הוסיפה כי מטרת הסיוע הכלכלי בהפחתת המזונות היא שבעתיד האב יוכל לעמוד רגליו ולשפר את מצבו – וזו גם טובת בתו הקטינה.

בהתאם לכך היא קצבה מחדש את דמי המזונות לתקופות באופן שהסכום יעלה עם השנים בהדרגה, החל מ-1,200 שקל ועד 1,600 שקל.

שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין.

עו"ד מירב בלאיש עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל