ביה"ד הרבני האזורי בנתניה הכריע בבקשה של בני זוג שעתידים להיפרד, לגור באותו בניין לאחר הגט. לאחר שהציג סקירה הלכתית בנושא, בית הדין סירב לאפשר זאת, וקבע כי השניים יוכלו להתגורר באותה שכונה אך לא באותו בניין.

מהנישואין הנוכחיים יש לזוג שני ילדים, בן בגיל 23 ובת בגיל 14. השניים הגיעו עם עורך דין משותף – לאחר שכבר ערכו הסכם גירושין בערכאה אחרת – וביקשו להתגרש בהסכמה, מאחר שכבר יותר משנה שאין ביניהם יחסי אישות ולעומת זאת יש ביניהם אי אלו חילוקי דעות.

בדיון שנערך בפני הדיין-הרב יאיר לרנר הם סיפרו שבכוונתם להפריד מגורים, מן הסתם, אבל באופן לא שגרתי – ברצונם לגור באותו בניין, האישה בקומה שלישית והבעל בקומה שנייה.

ב"כ הצדדים טען שבתם של בני הזוג עברה טראומה קשה שבה נהרגו כמה מקרובי משפחתה באירוע טראגי ומאז מצויה במשבר נפשי. על מנת להקל עליה – כך נטען –  הצדדים מבקשים להקל על הבת ולגור באותו בניין כדי שהיא תהיה קרובה לשניהם ותוכל להיפגש איתם בקלות.

הרמב"ם אוסר

החלטתו של הרב לרנר עסקה רובה ככולה בדין היהודי החל במצב כזה – שבו גבר ואישה גרושים מבקשים לגור באותה "חצר" – המונח ההלכתי המשול כיום לאותו בניין.

עו"ד אור אריה (צילום: פלג אלקלעי,  יחסי ציבור )
עו"ד אור אריה | צילום: פלג אלקלעי, יחסי ציבור
בין היתר, הדיין הבהיר כי לדעת הרמב"ם והשולחן ערוך הדבר אסור לחלוטין, והפתרון הוא שהגרוש ישכור דירה בקרבת מקום כדי שבתו תוכל לבקרו כרצונה.

בהחלטה נדונו מצבים תיאורטיים נוספים, למשל מצב שבו השניים יחפשו וימצאו בני זוג חדשים.

בהקשר זה הדיין ציין כי "והרי במקרה דנן לא נבדוק לאחר הגט את מעשיה של האישה אם נישאה או לא, ולכן כבר עכשיו – לפני מעשה הגירושין – יוציא בית הדין החלטה שעל הצדדים להפריד את מגוריהם".

יש לציין כי החשש העיקרי של "היהדות" – אם נתייחס אליה לצורך העניין כמקשה אחת –  הוא שגבר ואישה גרושים יקיימו יחסי אישות, דבר הנחשב "זנות".

במענה לשאלות של הדיין, הצדדים הבהירו שלא רק שאינם מתכוונים לחזור לגור יחד, אלא שבאפשרותם להציג לבית הדין מסמכים רפואיים המוכיחים שלבעל אין אפשרות לקיים יחסי אישות.

אולם טענה זו לא שינתה את ההכרעה. הדיין הסביר שאין אפשרות להסתמך לגמרי על דברי הרופאים ולומר שאין סיכוי לעולם שתהיה תרופה או תקנה לאדם שקבעו שאין לו כוח גברא, שהרי במרוצת הזמן הרפואה מוצאת פתרונות חדשים בדרכים שונות.

בסיכומו של דבר, הדיין הורה לצדדים להפריד לחלוטין את מקום מגוריהם (לא באותו בניין) כדי שבית הדין יוכל לסדר את הגט בין הצדדים. בסיומה של ההחלטה נכתב כי "הבעל יוכל לדור בקרבת מקום – בבניין אחר ובאופן זה יהיה גם מספיק קרוב לביתו כדי שיוכל לתמוך בה".

ב"כ המבקשים: עו"ד דיני משפחה צבי קצף

לכתבה המקורית

עו"ד אור אריה עוסק/ת ב- דיני משפחה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.