בפעם השנייה בתוך שלושה חודשים, ביהמ"ש לענייני משפחה בבאר שבע הורה לאשפז באופן כפוי צעירה בת 24 (ח') שסובלת מהפרעות אכילה קשות, ומינה את הקרן לטיפול בחסויים" לאפוטרופא על גופה, והפעם גם על רכושה.

בחודש אוגוסט האחרון, סגן הנשיאה, השופט אלון גביזון, מינה את הקרן כאפוטרופא על גופה של ח' למשך שלושה חודשים, ואף העניק לה את הסמכות לאשפז אותה בכפייה במחלקה פסיכיאטרית. בהחלטה זו השופט שח' מסכנת את חייה ואינה מבינה זאת.

בעקבות החלטה זו ח' אושפזה בבי"ח תל השומר, במחלקה הפסיכיאטרית, ולאחר מכן הועברה למחלקה להפרעות אכילה.

מספר שבועות לאחר מכן נמסר על ידי הקרן וכן מפי מנהל המחלקה להפרעות אכילה בביה"ח כי ח' משתפת פעולה באופן מאד חלקי, ללא מוטיבציה, ומתעקשת להשתחרר בטענה שמצבה תקין ויציב.

מאוחר יותר מנהל המחלקה מסר שח' אינה נמצאת בסכנת חיים מיידית, וביקש להורות על שחרורה ולהעביר אותה למסגרת טיפולית לבריאות הנפש בקהילה או לחילופין למחלקה פסיכיאטרית סגורה במקום מגוריה, מאחר שהיא מתנהגת באלימות ומשבשת את פעילות המחלקה.

בסוף חודש ספטמבר השופט גזיבון החליט שיש לשחרר את ח' מאשפוז, והורה לה לפנות לקופת חולים, ושם לבנות תכנית טיפול מתאימה במסגרת הקהילה.

באותה החלטה השופט אף הבהיר ל-ח' עצמה שאם לא תשתף פעולה עם הגורמים המטפלים, יש אפשרות לאשפזה שוב.

למרבה הצער המצב לא השתפר. מעדכונים שהגישו הגורמים המעורבים, התברר ש-ח' עזבה את בית אמה ושוהה בהוסטל למחוסרי בית, לאחר שאמה התלוננה על אלימות מצדה. נציגת הקרן לטיפול בחסויים אף סיפרה שהיא איימה לשים קץ לחייה, ופעם אחת אף קפצה לעבר גלגלי משאית.

נציגת היועמ"ש לממשלה – צד נוסף בהליכים מסוג זה – תמכה בבקשת הקרן להאריך את האפוטרופסות וכן לאפשר שוב אשפוז כפוי. 

אין מי שיפקח

לאחר שעיין בדיווחים השונים ושמע את הצדדים, השופט גביזון השתכנע שח' עדיין נמצאת בסכנת חיים, אינה משתפת פעולה ומצבה הולך ומחמיר.

השופט הזכיר שבהוסטל שבו ח' נמצאת אין מי שיפקח על הרגלי האכילה שלה ועל מצבה הרפואי השוטף, כאשר היחסים בינה לבין אימה מעורערים.

מכאן השופט שוב הגיע למסקנה, וללא כל ספק, שאשפוזה של ח', אף בכפייה, נדרש כדי להציל את חייה ולתת לה תמיכה מקצועית. "ללא הליך טיפולי, נראה לדאבון הלב, כי ח' מרעיבה את עצמה למוות", כתב שוב.

לפיכך, השופט החליט להאריך את מינויה של הקרן כאפוטרופא על גופה של ח' למשך 6 חודשים נוספים, ואף נתן לה את הסמכות לאשפז את ח' בכפייה במחלקה להפרעות אכילה בביה"ח "הדסה", כולל הזנה בכפייה במידת הצורך.

בנוסף, השופט נעתר לבקשת הקרן להתמנות כאפוטרופא זמנית על רכושה של ח', וזאת על מנת שהקרן תשתמש בקצבאות ש-ח' מקבלת למימון הוצאות הטיפול. בהקשר זה השופט דחה את עמדתה של ח' ועורכת דינה, שטענו כי נטילת הקצבה מח' תהווה סוף לעמצאות שעוד נותרה לה.

בהחלטתו השופט ציין כי אמנם אינו רופא, אך אינו יכול להתעלם ממצבה הפיזי של ח', כפי שהוא רואה אותו במו עיניו.

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

לכתבה המקורית

עו"ד גרציה קשתי עוסק/ת ב- דיני משפחה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.