ישראלים רבים שמחו לשמע את הבשורה על כניסת ישראל לתכנית הפטור מוויזה לארצות הברית (Visa Waiver Program - VWP) אשר תאפשר כניסה לארצות הברית ללא הנפקת אשרה. מה שרבים אינם יודעים הוא שכתנאי להצטרפות לתכנית חתמה ישראל על הסדר לשיתוף מידע פלילי בין המדינות ובמסגרתו יועבר מידע פלילי בנוגע לאזרחים ישראלים שיבקשו לבקר בארצות הברית, עם נחיתתם שם.

אחד התנאים עליו התחייבה ישראל בהסכם הוא מתן אפשרות לרשויות האמריקניות להגיש כאלף שאילתות בשנה לגבי הרישום הפלילי של אזרחים ישראלים ששואפים לבא בשעריהם.

ארה"ב דורשת מכל מדינה החברה בתכנית הפטור מויזה, לאפשר לה מספר מוקצב של שאילתות פליליות בשנה. במסגרת זו, יכול פקיד מרשם האוכלוסין בשדה התעופה האמריקני להחליט לתשאל נוסע נכנס הניצב בפניו ולבדוק אם אכן הצהיר את האמת לגבי עברו הפלילי.

בהקשר זה יש לציין, שכמו יתר אזרחי המדינות הנכללות בתכנית הפטור, גם הישראלים יתבקשו למלא שאלון פרטים אישיים לפני הכניסה לארה"ב, שהוא אמנם קצר הרבה יותר מהשאלון לקבלת אשרה, אך כולל חשיפת פרטים כמו רישום פלילי בעבר או חקירה.

לא כל מי שיש לו רישום פלילי הוא מנוע כניסה לארה"ב, אך עדיין רשימת העבירות שמונעות כניסה ארוכה למדי.

הבדיקה אודות הנוסע תתבצע לאחר הנחיתה בארה"ב, ועל בסיסה יוכלו הרשויות לסרב לכניסתו. מערכת דומה תפעל לטובת הרשויות בישראל.

חוק המידע הפלילי קובע באילו מקרים ותחת אילו מגבלות, תתאפשר מסירת מידע פלילי מהמרשם הפלילי למדינה זרה או לגוף מחוץ לישראל.

הגדרה רחבה

הנסיבות בהן מאפשר החוק מסירת מידע פלילי מחוץ לישראל מוגדרות בצורה רחבה יחסית, כאשר משטרת ישראל רשאית למסור מידע מהמרשם הפלילי בין מיוזמתה ובין לפי בקשה מנומקת מאת המדינה או הגוף.

בקשה לכניסה לארה"ב יכולה להיות מסורבת על בסיס פעילות פלילית, לרבות עבירה הנושאת "קלון מוסרי”. קשה לדעת אילו עבירות פליליות נושאות קלון מוסרי בדין האמריקאי ואילו לא. בהתאם לחוקי ההגירה לארה"ב, עבירה בעלת קלון מוסרי מתרחשת באחת משלוש הנסיבות הונאה, גניבה, כוונה לגרימת נזק לאדם או רכוש.

כמו כן, בתי המשפט בארצות הברית קבעו במשך השנים אילו עבירות נחשבות ככאלה הנושאות קלון מוסרי. מדובר למשל בהעלמת מס בכוונה תחילה, עבירה הנחשבת חמורה בארצות הברית ונושאת קלון מוסרי. לפיכך, אדם מורשע בעבירה של העלמת מס, יכול לצפות כי בקשתו לכניסה לארה"ב תדחה.

גם עבר שהתיישן

המידע שניתן למסור על פי חוק המידע הפלילי מתייחס גם לעבר פלילי שהתיישן אבל לא נמחק ובמקרים מסוימים ובאישור קצין  בדרגת ניצב משנה ומעלה, גם מידע על תיקים סגורים בעילה של חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור.

עקרונית, קיימת רשימה של עבירות, שמעורבות ספציפית בהן מונעת את הכניסה לארצות הברית. יחד עם זאת, אדם עשוי להיות מסורב כניסה גם אם פקיד הגבולות מבחין בעבירות אחרות שאינן חלק מהרשימה. 

בין העבירות שלא אמורות למנוע כניסה לארה"ב נמצאות עבירות פוליטיות, או עבירות בדרגת "עוון" שהעונש המרבי עליהן הוא שנה או פחות ושהעונש שהוטל בגינן בפועל, אם מבקש הכניסה הורשע, היה שישה חודשים או פחות. גם הרשעה בעבירת נוער בודדת שחלפו בה יותר מחמש שנים, תיחשב ככזו שלא מונעת את הכניסה לארצות הברית.

פטורים אלו אינם חלים על הרשעות בעבירות סמים. ארה"ב רואה בעבירות סמים קטגוריה נפרדת שכמעט תמיד הופכת אדם לפסול כניסה.

במציאות, סיכוייו של  אדם בעל עבר פלילי או רישום כלשהו להיכנס לארצות הברית קלושים. יתר על כן, גם מי שהוא בעל עבר או רישום פלילי או משטרתי והצליח להיכנס לארצות הברית פעם אחת , יצטרך לעבור את אותו תהליך בכל פעם שירצה לשוב ולהיכנס לארה"ב, תהליך ארוך, מתיש ומביך.

עו"ד יהל בן-עובד (צילום: צילום עצמי)
עו"ד יהל בן-עובד | צילום: צילום עצמי

עו"ד יהל בן-עובד עוסקת בדין הפלילי

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.