מזה שנים נוקטת הפרקליטות בפרקטיקה של ריענון עדויות והכנת עדים לפני העלייה לדוכן העדים בבית המשפט. מנהג זה צמח בעיקר על רקע חלוף הזמן הלא מבוטל שעובר בדרך כלל ממועד מתן העדות הראשונית עד לעדות בבית המשפט.

פרקטיקה זו זכתה לביקורות נוקבות מצד סנגורים רבים אשר טענו כי הראיונות גולשים לחקירה של ממש, באופן שיש בהם כדי לזהם את העדויות ו"ליצור" זיכרון להבדיל מלרענן אותו.

מקרים שנפלו לפתח משרדנו בעבירות צווארון לבן, הלבנת הון ומס, העלו כי פרקטיקה זו קיימת אף כאשר העד הוא חוקר מטעם הרשויות. כלומר, איש מקצוע שיודע מה אסור ומה מותר במסגרת תפקידו ויכול בקלות להבין לאן הפרקליטות מכוונת אותו ומה עדיף לו להגיד כדי שגרסתו תתאים לעמדתה במשפט.

כך למשל, באחד התיקים שבטיפולנו נקרא שוטר לריענון בפרקליטות לקראת מתן עדות על חוקיות חיפוש שביצע בצוותא עם שוטרים נוספים.

במקרה זה, עלה חשש כי במהלך פגישת הריענון ייחשף השוטר לסתירות שעלו בגרסאות השוטרים האחרים

שהעידו ועדותו תזוהם. בנוסף נציין שיש חשיבות תהומית להתרשמות בית המשפט באופן ישיר מתגובותיו הראשוניות של השוטר בדוכן העדים, עת הוא מאומת עם עובדות ופרטים סותרים.

תיעוד בכתב

עו"ד עמית בר טוב (צילום: סטודיו תומאס, פסקדין)
צילום: סטודיו תומאס, פסקדין
לפני כשנה פרסם נציב תלונות הציבור על הפרקליטות, השופט (בדימוס) דוד רוזן, דו"ח שבו הביע את מורת רוחו על הפרקטיקה הקיימת.

בין היתר ציין רוזן כי נוכח העובדה שראיון הרענון מבוצע בחדרי חדרים ללא נוכחות נציג מטעם הנאשם להגנה ושמירה על האינטרסים שלו, יש לחייב את הפרקליטות לכל הפחות לתעד את הריאיון באמצעים אלקטרוניים. אלא שאז הפרקליטות קמה וטענה כי מדובר בהכבדה של ממש על עבודת הפרקליטים שתוביל ל-"סרבול ההליך הפלילי".

יש בהחלט לתהות על תגובה זו, בהתחשב בכך שהנחיות הפרקליטות בעצמה מחייבות תיעוד בדרך של רישום עצמי בידי הפרקליט. ברור שמדובר בפרקטיקה מסורבלת ומכבידה הרבה יותר מהקלטה וצילום שלא מצריכים כל פעולה ועמל מצד הפרקליט למעט הפעלת כפתור ההקלטה ושיגור הסרטון לסניגור.

עוד נציין כי כשפרקליט מתעד את ההכנה ברישום עצמי, יש לו שיקול דעת רחב והוא יכול לבחור מה לכתוב ומה לא, באופן שמעלה ספק גדול לגבי אמינות התיעוד.

החלטה חשובה ביותר

לעוסקים בתחום היה ברור כי מדובר במצב נפיץ שמחייב את התערבות בתי המשפט. והנה, בתחילת חודש דצמבר האחרון (9.12.2018) החליטה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב מיכל אגמון-גונן לקבל את טענות הסנגוריה כנגד הפרקטיקה הנוהגת כיום, וקבעה כי אי הקלטת ריאיון הוא נוהג פסול אשר עלול להביא לתקלות וזיהום עדויות. בהתאם לכך השופטת העמידה נוהל חדש המחייב את הפרקליטות להקליט את ראיונות ההכנה לעדים, והזהירה כי ללא הקלטה כזו לא יהיה מנוס מלקבוע כי העדות זוהמה.

יש לברך על החלטה חשובה זו המהווה "יתד ופינה" להבטחת הליך הוגן יותר לנאשם, עשויה לתמרץ את הפרקליטות להוציא את הראיונות מן החושך לאור ובהחלט יכולה לשמש ככלי עזר חדש לבית המשפט במלאכת חקר האמת.

עו"ד עמית בר טוב משמש כסניגור בתיקי צווארון לבן, עבירות מס והלבנת הון

הכותב לא ייצג בתיק המאוזכר במאמר זה

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל