גבר מיואש במשרד (צילום: Justin Horrocks, Istock)
במדינות אחרות כבר נקטו יוזמה מהירה, בישראל התמיכה בענף ההיי-טק מתעכבת | צילום: Justin Horrocks, Istock

עלות הפיטורים בענף ההיי-טק למשק הישראלי נאמדת ב-12 מיליארד שקל בשנה - כך עולה מנתונים שהציג מנכ"ל משרד התמ"ת, גבי מימון, בדיון שקיימה אתמול (ד') ועדת הכלכלה של הכנסת בנושא הפיטורים בענף ההיי-טק והתעשייה. עוד עולה מהנתונים כי מאז חודש אוקטובר פוטרו כ-4,000 עובדי היי-טק ולדברי מימון, בתוך זמן קצר יגיע מספר המפוטרים הכולל לכ-15 אלף בני אדם. לדבריו, כל עובד היי-טק מפרנס בין 4 ל-6 עובדים מענפי השירותים (הסעדה, תחבורה, ניקיון ועוד).

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), אמר בדיון כי לדאבונו אין שום התייחסות בתכנית ההאצה של האוצר להצלת ענף ההיי-טק, "למרות שמדי יום אנו נתקלים בידיעות על עוד ועוד פיטורים. התוכנית אינה מציגה הגדלה מספקת של תקציב המדען הראשי לתמיכות במחקר ופיתוח ואין שום הצעה להתמודדות עם המחסור במימון ממנו סובלות החברות", אמר. אילטוב דרש מהאוצר להזרים באופן מיידי 400 מיליון דולר למטרות מחקר ופיתוח וסכום זהה להון חוזר ולמימון חברות. כמו כן ביקשה הוועדה לתת קו אשראי של 1.3 מיליארד דולר לחברות היי-טק.

אילטוב אף קרא לנצל את הערבויות שממשלת ישראל קיבלה מארצות הברית לפיתוח תשתיות. לדבריו, על אף שניתנו 9 מיליארד דולר, ישראל ניצלה רק 5 מיליארד דולר מהם.

ד"ר לי-בת נלסון נציגת איגוד קרנות ההון סיכון, אמרה כי "חברות רבות מתעשיית ההיי טק מפטרות עובדים או נסגרות. תכנית המדען הראשי עובדת וקיימת. רק באמצעות הגברה משמעותית של תקציב המדען, ניתן יהיה להציל את התעשייה מקריסה ולשמור על המובילות הישראלית בתחום החדשנות, המחקר והפיתוח".

נתונים נוספים שהוצגו בוועדה מצביעים על כך שתעשיית ההיי-טק בישראל גדלה בעשור הקודם פי שישה והכפילה את התל"ג פי שניים בעשור אחד. יצוא ההיי-טק מהווה מחצית מכלל הייצוא התעשייתי הישראלי לעולם. תעשייה זו מעסיקה כ-70 אלף עובדים ישירים (מהנדסים, אנשי תוכנה, אנשי מחקר ופיתוח ועוד) וכ-300 אלף עובדים עקיפים (עובדי חברות הליסינג ויועצים כגון: קבלני משנה, עו"ד ורואי חשבון, שירותי קייטרינג, שירותי ניקיון ועוד).

בוועדה נמסר כי בעוד שבישראל התמיכה בענף ההיי-טק מתעכבת, מדינות אחרות בעולם כבר נקטו יוזמה מהירה. רק לאחרונה נודע כי אירלנד העבירה 500 מליון אירו לקרנות ההון סיכון לבדן, בריטניה תומכת בקרנות ההון סיכון ב-1.2 מיליארד ליש"ט וב-500 מיליון ליש"ט בתעשיות הביוטכנולוגיה לבדן, וסין וארה"ב הזרימו מיליארדי דולרים לתעשייה בהשקעות ובאשראי לתמיכה בתעשיות עתירות ידע.