בשבועות האחרונים התלווינו לצוות מיוחד של משרד הבריאות שערך פשיטות פתע על רשתות השיווק הגדולות. הפעם הגענו לרמי לוי, סניף מעלה אדומים.

בסופרים של רמי לוי המחירים נמוכים, המבצעים מפתים, אבל מה בנוגע לאיכות המוצרים. התחנה הראשונה – המעדנייה. הגבינות נראות איכותיות ומובחרות. הקופסאות אטומות ותאריכי התפוגה עדיין בתוקף. אבל, כמו ברשתות אחרות, העובדים של רמי לוי מדביקים על דעת עצמם תאריכי תפוגה רחוקים יותר על מוצרים שהתוקף שלהם עבר מזמן. כך מטעים את הציבור, מוכרים מוצרים ישנים לעתים עם עובש ועם שיערות.

נציגי משרד הבריאות מחליטים להשמיד גבינות שאינן ראויות למאכל. כמה דקות לאחר מכן, כשד"ר גל זיגרון ממשרד הבריאות מסיטה את המבט, העובדים לוקחים את אותן גבינות ומחזירים למדפים.

נעבור למחלקת הדגים, מחלקה עם מוצרים רגישים שצריכים להישמר בטמפרטורה של אפס עד ארבע מעלות. אלא שבדוכן הטמפרטורה היא שמונה מעלות וחצי.

בקצביה מצאנו מקרר עם בשרים שמונחים על הריצפה, למרות שעל פי התקנות הם אמורים להיות על המדף. ועדיין, המצב במחלקת הבשרים והעופות יחסית טוב, בוודאי בהשוואה לממצאים בשופרסל וביינות ביתן.

בסניף רמי לוי במעלה אדומים יש גם מחלקת משלוחים. לפני חודש שודר בתכנית הכלכלית תחקיר שמציג את התנאים המחפירים בהם נשמר שם מזון שנשלח ללקוחות. אמנם יש שיפור, אבל עדיין קיימים ליקויים – המשלוחים עומדים זמן רב לפני שהם מגיעים ליעד. הקרחונים שאמורים לשמור על הטמפרטורה של המוצרים הופכים בינתיים למים.

בניגוד למנכ"לים של שופרסל ויינות ביתן, רמי לוי התייצב באולפן כדי להתמודד עם הממצאים של משרד הבריאות.

"כל ממצא שלא נראה טוב הוא מטריד", אמר לוי, "אבל לא כל מה שאתם מראים הוא אותו הדבר. כשאתם טוענים כשגבינה 'לא למאכל', זה באמת כך". כדי להמחיש את דבריו, הביא איתו לוי לאולפן גבינה. "יש פה גבינה שמגרדים אותה למעשה, זה לא פג תוקף. הפתק על הבינה מראה תאריך ייצור. הפקחים של משרד הבריאות טעו. הם אמרו שצריך לגרד את הגבינה מול העיניים של הלקוח, וזה מה שאנחנו נעשה מעכשיו".

גם על הממצאים במחלקת המשלוחים אומר לוי "קיבלנו רק פידבקים טובים מהמשלוחים".

זול ובגדול

הרשת מונה 35 סניפים ברחבי הארץ. כבר במבט ראשון הבשרים נראים לא טריים. רוב הבשרים שהיו בקצביה הושמדו, 242 ק"ג של מוצרי בשר שהופשרו והוקפאו או שפג תוקפם.

גם במחלקת הדגים המצב חמור. נמצאו עשרות ק"ג של מוצרים מסוכנים למאכל.

תגובת זול ובגדול: "בבדיקה שערכנו באמצעות ורטינר ומנהל בקרת האיכות של הרשת, מיד לאחר הביקורת, התברר כי לא נשקפה כל סכנה לבריאות הציבור, וכי מדובר לכל היותר בחריגה מהכללים והנהלים של הרשת. מדובר בהשמדה של חלקי בשר ודגים שמלכתחילה מיועדים להשמדה. לגבי ההחרמה של בשר טרי שנטחן מראש ולא לעיני הלקוחות – חודדו הנהלים כדי למנוע מקרים כאלה בעתיד".