בניין האמפייר סטייט (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
הבניין המפורסם מתנשא מעל גורדי השחקים של מנהטן | צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

בניין האמפייר סטייט בניו יורק עומד להפוך לבניין ירוק, במסגרת פרויקט לדוגמה שיחסוך כ-4.4 מיליון דולר בשנה מעלויות האנרגיה שלו. הבניין, שנבנה בסגנון ארט דקו, זכה להיכלל ברשימה של שבעת פלאי העולם המודרני של התאחדות מהנדסי הבניין של אמריקה.
כעת, הבניין עובר שיקום בעלות של 500 מיליון דולר, כולל 100 מיליון דולר שהוקצו להפיכתו לבניין ירוק. עלותם של חמשת השלבים הראשונים של התוכנית מסתכמת ב-20 מיליון דולר מהעלות הכוללת בסך 100 מיליון דולר של הפרויקט שנועד להפוך את מגרד השחקים, שבעבר היה הבניין הגבוה בעולם, לדוגמה ומופת בתחום היעילות בשימור אנרגיה.

התוכנית כולה תקצץ ב-38% את צריכת האנרגיה בבניין בן 102 הקומות. חמשת השלבים הראשונים יושלמו תוך 18 חודשים, ויתרמו 54% מיעד החיסכון בצריכת האנרגיה. ברבים מהבניינים החדשים, כגון 1 Briant Park במנהטן, נעשה שימוש בטכנולוגיה מובנית שהופכת אותם לבניינים חוסכים באנרגיה.

עם זאת, לפי משרד האנרגיה של ארה"ב, קרוב ל-75% מ-4.64 מיליון הבניינים בארה"ב נבנו לפני יותר מעשרים שנה, בטכנולוגיה שאינה מאפשרת שימור אנרגיה. 79% מכלל הפליטה של דו-תחמוצת-הפחמן בעיר ניו יורק באה מבניינים מסחריים.

התוכנית הירוקה פותחה בשיתוף יוזמת האקלים של הנשיא לשעבר ביל קלינטון ומכון רוקי מאונטיין, שמבצע הערכות מדיניות אנרגיה ויוזמות אנרגיה. עם זאת, המתכננים לא פנו לקבל דירוג מארגון הגג לאנרגיה ועיצוב סביבתי LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), המנהל שיטת דירוג וולונטרית לבניינים קיימים.

המתכננים הסבירו כי נמנעו מכך כדי שלא יוטלו עליהם מגבלות כלשהן. אך הם טוענים כי לאחר השלמת הפרויקט, יעמוד הבניין בקריטריונים של LEED לדירוג זהב.

בין היתר, ישודרגו 6,500 החלונות בבניין; יותקנו בו מערכות מיזוג אוויר וחימום חדשות, שיותאמו לביקוש ויפיקו גם מים קרים; יבודד המרחב שבין הרדיאטורים לחלקו החיצוני של הבניין כדי ללכוד אוויר חם וקר.

תותקן תאורה חסכנית באנרגיה ובה מנגנון המדליק את האור במסדרונות ובמרחבים המשותפים רק כאשר נמצאים בהם בני אדם; מערכת הפיקוח הקיימת בבניין תשודרג, במטרה לספק מידע מקיף על הביקוש והשימוש במערכות הבניין.