אסדת גז (צילום: Stockbyte, GettyImages IL)
המשך המו"מ עם בריטיש גז צפוי לעורר את התנגדות השותפות בקידוח תמר | צילום: Stockbyte, GettyImages IL

למרות תגלית הגז המסחרית בקידוח "תמר" מול חיפה, חברת החשמל מחדשת את המו"מ עם חברת בריטיש גז לרכישת מאגר הגז הטבעי בעזה. מנכ"ל החברה, עמוס לסקר, המשנה למנכ"ל, משה בכר, וראש מינהל הדלקים, שמשון ברוקמן, צפויים לצאת השבוע ללונדון לפגישה נוספת עם נציגי בריטיש גז.

הנהלת חברת החשמל לא הכריזה אמש על המשך הצעדים ליישום תוכנית ההתייעלות "מצפן", זאת למרות שלא חלה התקדמות כלשהיא במו"מ עם וועד העובדים. בכירים בוועד טענו כי הדבר נובע מנסיעתם של ראשי החברה לחו"ל. בחברת החשמל אומרים כי אין קשר בין הדברים, והפגישה תוכננה מראש.

כפי שפורסם באחרונה ב"גלובס", משרדי האוצר והתשתיות שינו באחרונה את החלטתם והתירו לחברת החשמל לרכוש את כל כמות הגז בשדה "מארין" שבעזה בהתאם לשיקוליה המסחריים.

ההחלטה לאפשר לחברת החשמל להגדיל את רכישות הגז עשויה לאפשר התקדמות במו"מ, זאת לאחר שבריטיש גז נסוגה מההבנות עם הממשלה לפיהן תמכור מחצית משדה הגז ליצרנים פרטיים. ההערכות הן שחברת החשמל תנסה לראות האם בריטיש גז הגמישה את עמדותיה לאחר שבדיונים קודמים דרשה להכפיל את מחירי הגז לשוק הישראלי.

כזכור, בפגישה האחרונה שהתקיימה בין הצדדים, הודיעה בריטיש גז כי היא מעוניינת למכור את כל כמות הגז הטבעי לחברת החשמל. מדובר באספקה של 1.5 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי לשנה בחוזה ארוך טווח ל-15 שנים. בראש ועדת המשנה שמינתה הממשלה לניהול המו"מ בריטיש גז עומדים מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב ומנכ"ל משרד התשתיות, עו"ד חזי קוגלר.

המשך המו"מ עם בריטיש גז צפוי לעורר את התנגדות השותפות בקידוח תמר, בראשות דלק וישראמקו, שיותר מרמזו השבוע כי כמות הגז בקידוח יכולה לספק את צרכי משק האנרגיה הישראלי לשנים ארוכות, וקראו לממשלה לתת עדיפות ברורה לגז הישראלי.

במשק האנרגיה מעריכים כי הממשלה החליטה לבחון מחדש את עמדתה בנושא, בין היתר, על רקע גילוי תגלית הגז המסחרית מול חיפה, שעשויה לשמש כמקור אספקה נוסף ליצרנים הפרטיים בטווח הארוך.

על רקע גילוי תגלית הגז, העריכה באחרונה שותפתה של בריטיש גז, חברת סי.סי. סי הלבנונית, שבשליטת משפחת חורי, כי גילוי הגז הטבעי מול חופי חיפה יקטין את התלות של ישראל בגז הטבעי שמול חופי עזה ויאפשר לראשונה יצוא גז זה לשווקים בחו"ל. האפשרות של יצוא הגז מעזה למצרים כבר הועלתה בעבר ע"י בריטיש גז במסגרת המו"מ, אולם גורמים רשמיים בממשלה רמזו כי לא יאשרו מבחינה ביטחונית את העברת הגז למצרים.

מחברת החשמל נמסר בעבר כי "החברה אינה מוסרת פרטים עסקיים".